Srpski sion

ш <7

Год. XV

Број 18

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОШВНОГ СРПОКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА МИТРОПОЛИЈЕ К4РЛ0ВАЧКЕ ЗА ДУХОВНЕ, ЦРКВЕИЕ И ЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ. У Ср. Карловцима у четвртак 15. септембра 1905.

/

У

ЗВАНИЧНО.

Н а р е д б а Арх. Ковзисторије А(1 бр. К. 956/728. ех 1905. у погледу издавања извода из матица. Поводом једног конкретног случаја, репшла је ова конзисторија: путем иротопрезв. звања позвати сва подручна парох. звања, да у случају ако би каква странка тражила извод ма из каквих матица, а таки се издати не би могао, јер не постоји; или ако тражи препис записа, који у матицама на ком другом месту постоји, да се у таком случају имају обратити на ову конзисторију с молбом и питати за савет и упутство, шта се у том случају чинити ваља, да не би дотични пароси имали какве може бити неприлике, које се услед необавештености породити могу. У Кардовцима 26. јулија (8. августа) 1905. Георгије с. р. ГГатриј арх.

НЕЗВАНИЧНО. Преставка кр. Леополду II. и угареком еабору 1790. д. Р. (Продужење.) А кад је Карл VI. брат његов правленије краљевства предузео, у то време бившо Архијепископ и Митрополит излажећег народа Викентиј Поповић к њему је ради потвержденија речени привилегија притекао, и то под 2. Авг. 1713. получио. Собору потом краљевства год. 1714. указаном будући исти Митрополитски Архијепископ заједно с Нацијом радио је, да би се повторене привилегије у закон увеле, којему ипак одложеном, нову је само покровителну Диплому како под М) 10. Априла 1715. рјешити благоизволио. Ме^усредствене војне, које је Августјејши Карл у то време како с Турчином, тако и с другим народима имао, чрез које су и земље Мађарске даље разширене и повраћене, и колике и какове су услуге М) Покровитедна Дипдома Карда VI. Римског Императора и краља <1Но 10. Апршга, 1716.