Srpski sion

Год. XV

Број 20

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОСЛШОГ СРПСКбГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ ЗА ДУХОВНЕ/ДРКВЕНЕ И ЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ. Ј Ср. КарловциВиа у суботу 15. октобра 1905.

ЗВА НИЧ НО. Рукоположени и одликовани. Његово Високопреосвештенство Господин Епископ горњо-карловачки Михаило благоизволио је рукоположити дана 22. јуна (б. јула) о. г. свршенога богослова Михаила Грбића за ђакона ; а дне 23. јуна (6. јула) о. г. за презвитера, који је одређен за администратора парохије у Мекињару. Дана пак 13. (26.) јула о. г. благоизволио је рукоположити свршеног богослова Петра Милеуснића за ђакона, а дана 17. (ЗО)јула о. г. за презвитера, који је одређен за адм. парохије у Дољанима (Вилићким). Подједно благоизволио је декретом од 29. јуна (12. јула) 1905. бр. Е. пр. 161. ех 1905. одликовати ношењем дрвенога нојаса јереја Н иколу Мајсторовића, проФесора и катихету на кр. вел. гимназији у Госпићу. Његово Високонреосвештенство Господин Енископ Бачки Митрофан Шеви% благоизволео је свршенога богослова Јована Попића у светођурђевском храму у Новом Саду чино и правилно рукоположити дана 5. (18.) октобра 1905. за ђакона, а дана 6. (19.) октобра и. г. за презвитера, који је одређен за личнога капелана пароху у Лалићу.

НЕЗВАНИЧНО. Беееде Никанора Грујића.* I. 14. ЈАНУАРА Г0В0РЕНА У МАНАСТИРУ К УВЕЖДИНУ. Слава Богу, шго рам је благословио, а вама, браћо, хвала, што сте се потрудшш и данас по овој мећави и вејавицн до ове задужбине светога Отевана Шћиљановића, да прославите с нама спомен просветитеља српскога и покровитеља ове свете обитељи наше! Празник светитеља Саве не светкује се код свију православних народа овако свечано, као што се светкује код нас, јер он је особица чисто српска, народна, наша; . . па зато и * Међу рукописима Иларионовим, нашли смо неколако беседа благопокојног владике иакрачког Никааора Грујића, руком његовом писане, које је говорио које као архвмандрит кувеждинеки, крушедолски, које као владика. Никанор је постао администратором маи, Кувевеждина 1. Јануара 1848., а за архимаидрита је произваден 26. Септембра исте године. Родољубиву беседу на св. Саву морао је говорити Никанор по свој прилици између 1850 —1853., јер на св. Саву 1849. говорио је Никанор са евим другу беседу, која је штампана у „Српским новинама" у Београду, од које имамо два дела, и док