Srpski sion

вр. 1.

СРПСКИ сион

отр. в.

главе губе и у тамницама труну за крст часни и слободу златну. А кад будете божићни колач резали, вином иреливали и над њим се љубили, сетите се, да гробсве мученичке и прадедовске похађате и преливате и да се кости њихове радују, што се у љубави спајате.

Честит вам Божић, драга браћо и љубазна децо моја! Дано у ман. Месићу године 1905. а архијерејства нашег десете. Споменути смирени епископ Г а в р и л с. р.

V

по милости Божјој српски православни епископ будимски, пештански итд. Свему пречасном и часном свештенству обојега реда и љубљеном духовном стаду свом: Благодат и мир од Госпо^а Бога и Спаса нашега Исуса Христа, а од смирености своје архипастирски поздрав и благослов.

КесмисА 1ер8саиИ/И{, тор= жјстк^ит« вси ЛК>5Аф ?и 0|'и)н<!, днсс% вршсннии розр^кшис/л со $з* «>с 8 јкдјнја #д<ш«в ;а, раи 1м/ик шберзка вако поје Црква наша православна на данашњи дан, позива нас да се радујемо н веселимо, јер се на тај дан отворише рајска врата за нас, и раздрешише нам се окови, који толико векова од пада прародитеља наших држаху цео род људски у ропству греха и свакојаких зала. Данашњи дан посвећен је, љубазни моји, оном великом и по цело човечанство знаменитом догађају, када се пре толико векова родио онај, кога је у своје доба пророк Исаија, просвећен духом Божјим предсказао говорећи: отроча родисд ндлјж , Окша и дд^са когх кр-кпкш, кдастелинх, кназх /иирл (Ис. 9, 6), — а то је Син Божји рођени од преблагословене Дјеве Марије у Витлејему јудејском — Спаситељ наш Исус Христос, који нас је искупио од кривице за грехе и од клетве, принесавши правди Божјој крв своју као цену за откуп наш. Кад погледамо на жалосно стање у коме се налазило човештво до самога рођења Христова, признати морамо, да нам је измирење с Богом, Створитељем нашим неопходно потребно било. Јер коме није познато да су наши прародитељи Адам и Ева у рају, преварени и заведени, окусили од плода забрањенога од Бога, и тако, преступивши заповед Творца и добротвора свога, у превелики грех пали? Коме од вас нису познате оне зле последице преступа тога, које искусише не само прародитељи наши, него и сви потомци њихови? Разврат и неморал отели су маха, и потомство не да се поправљало, него је све дубље и дубље падало у грех, и заражено грехом све се већма отуђивало и удаљавало од Бога, тако да постадосмо у место правих синова, као што вели апостол Павле, деца гнева и проклетства.