Srpski sion

0 ^°КИ С Н

Год. XVI.

Број 9.

ЗВАНИЧАН ЖТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ ЗА ДУХОВЗЕ, ЦРКВЕНЕI ЈЕРАРХ0ЈСКЕ СТВАРИ.

У Ср. Карловцима у понедеоник 15. маја 1906.

ЗВАНИЧНО.

АЛ бр. К. 547. ех 1906.

Препио Кр. хрв. слав. далм. земаљока влада одел за богоштовље и наотаву

Вр. I. - 51. _______ У Загребу, дне 24. травња 1906. Предмет: Раздиобе потпора грчко источним цркв. опћинама, парохијалном свештенству, свештеничким удовам и сиротам за годину 1906.

Преузвишени готодине! Земаљским прорачуном за потребштине краљевинах Хрватске и Славоније за годину 1906. осјегурана је годишња дотација на поглавље IV. наслов 2. ставка 8. број 2|а „за тако звани стари провинцијални дио земље", а за уздржавање грчко источних богоштовних зграда, своту од 28.000 К; а под ставком 8 2јб. за набаву Преузвишеному господину Георгију Бранковићу Његова дес. и краљ. апоетолоког Величанства цравом тајном савјетнику, патријарху, архиепископу и митрополиту, витеву реда жељеане Круне I. равреда. у Карловцих.

црквених потребштина, оправак парохиЈалних цркви и новоградње у бившој те године 1881. „угјеловљеној војној Крајини" свота од 16.000 К. Осим тога ће се свота од 16.000 К. за бивше крајишко подручје опредијелит из прихода „крајашке имовне узгојне и образовне закладе" године 1906. тако. да ће свега скупа стојати на расположењу свота од 60.000 К. Осим свега тога стајат ће нл расположењу још око 10.000 К. од залишних „парохијалних одштета", иредвиђених и земаљском нроричуну године 1906. на поглавље IV. наслов 2]Б. ставка 7. са износом од 84.690 К. која ће се моћи на свештеничке сироте и удове, те оскудне парохијалне свештенике овостраних тријух епархија пораздиелити. А пошто ми је жеља, да се раздиоба ових земаљских нриноса обави по досада уобичајном начину, част ми је Преузвишеност Вашу умолити, да би чим нрије извољела издати сходне позиве на подчињене епархијске коншсторије и административне одборе у овим краљевинама, да од појединих грчко источних црквених опћина наиосеб, а од грчко источних свештеника те свештеничких удова и сирочади опет