Srpski sion

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОШБНОГ СРПСКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СМОДА МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОБАЧКЕ ЗА ДУ10ВД ЦРКВЕЕЕ И ЈКРАРХИЈСКЕ СТБАРИ.

У Ср. Карловцима у суботу 30. септембра 1906.

ЗВАНИЧНО. Произведени и рукоположени. Његово Високоиреосвештенство, Г. Епискои Будимски Лунијан Богдановијј, благоизволео је у Бати 15. о. м. произвести Јована БешлиЛа за протопрезвитера мохачког, досадашњег пароха у Бати, а рукоиоложити Златоја ПоиовиИа , ђакона сентомашког за црезвитера, који је одређен за администратора у Бати. Његово Високопреосвештенство Господин Еиископ Вршачки Гаврило Змејановик , благоизволео је произвести у Вршцу за протопрезвитере 17, о. м. Василија БогосављевиЛа , пароха баванишког, а 18. о. м. Марка РадосављевиЉа, иароха иерлеског.

Окружница иравославног сриског св. архијерејскога Синода уиуДена архидијеценанској и осталим еиархијским конзисторијама у иредмету уређења одношаја ивмеђу јеромонаха уиравитеља манастира и манастирске братије у духовно-црквеиом и дисциплинарном погледу. А(Ј М. 264.|син. 61. ех 1906 Поводом цредставке архидијецезанске конзисторије у предмету уређења одношаја између

Јеромонаха управитеља манастира и манастирске братије у духовно-црквеном и дисциилинарном погледу, донео је овај архијерејски Синод у седници својој од данас под горњим бројем ову одлуку: „Савезно са овонредметним одредбама „Правила за монахе у опс^гу православне српске митрополије карловачке", која су нрописана овдашњом одлуком и наредбом од 29. марта 1899. под бр. М. 196.јСин. 23. ех 1899. изрећи, да сва права и дужности манастирског настојатеља припадају и тако званим манастирским унравитељима, који се постављају између јеромонаха за привремене администраторе на управу манастира, изузевши некоја, више ночасна права, која су спојена са сталним настојатељством односно са игуманским чином, као што је: спомињање у Храму Божјем о богослужењима, давање благослова оном, који ће свршавати богослужење, стајање у столу настојатељском, примање светог еванђеља о малом вхо^у ради целивања; ну привр. манастирски управитељи у својем манастиру предходе код богослужења свештеницима, који стоје са њима на истом (презвитерском) степену; одлуку ову окружницом саоићити архидијецезанској и осталим епархијским конзисторијама са налогом, да о истој известе управе и братства подручних манастира знања, управљања и строгог извршења ради".