Srpski sion

Б* 19.

СРПСКИ сион

С тр . 549.

18 фил ." и „Црквено словенски псалтир за православну дјецу народних основних школа IV. разреда, саставио Мита Нешковић, кр. жуп. школски надзорник цијена 18 фил .", те их као уџбенике на опћим пучким школама прогласила, уз тај додатак, да се друге сличне књиге на тим гаколама употребити не смеју. Уважен је по Виеокопречасном Митрипол. Цркв. Савету уток Николе Чизмића и др. из Бингуле, уложен против регаења ове конзисторије у предмету избора пароха у Бингули, те је овоконзисторпјална одј ^ука, којом је тај избор потврђен ван крепости стављена и наређено, да се на исту парохију стечај распише и даље по закону поступа. Достављена је соп. правосл. цркв. опћини у Попинцима одлука Високопречасног М. Ц. Савета којом је уток те цркв. опћине, уложен против решења ове конзисторије у погледу поделе једног цркв. стола, по том М. Ц. Савету а Нгшпе одбијен, будући да конзисторијална решења у нредмету поделења цркв. столова не подлеже утоку према одлуци М. Ц. Савета од год. 1903. број М. 608 /М. Ц. С. 157. потврђеној и преузв. кр. уг. министром председником 6. Фебруара 1905. под број 609./М. П. II. ех 1904. (М. 37./М. Ц. С. 2. ех 1905), гато је и у званичном листу ове митрополије „Срп. Сиону" бр. 8. од год. 1905. објављено. Извештен је јереј М. М. парох у М., да му Високославни Саб. Одбор није уважио молбу за поделење новчане припомоћи у сврху лечења с разлога, што су срества за делење припомоћи у ту сврху врло ограничена, а уз то се оваке припомоћи имају у првом реду подељивати оста релим и оболелим свештеницима, а молитељ је још млад и тек скоро рукоположен. На упит управног одбора жупаније сремске, упућеног овамо поводом једног конкретног случаја у том питању, којом је законском установом нормиран одношај манастира и њихове управе према житељима нрњавора обзиром на душобрижничке дужности у опће, а вероучитељске наносе, одговорено је тој области, да манастирско свештенство у погледу душобрижничких дужносги у опће, а вероучитељских напосе стоји нрема ман. прњаворцима у иотом том одношају као и парохијско свештенство тј. да катихетске дужности има ман. управа одредивши извесног брата бесилатно вршити. Узет је на знање извештај окр. протопрезвитерата митровачког о смрти јереја Георгија Марковића, пароха у Гргуревцима, те је поводом тога администратором исте парохије именован јереј Милорад Вукајловић, досадањи лични помоћник тога умрлог пароха. Изабран је за вероучитеља на нижој кр. реалној гимназији у Митровици од предложених комиетената Григорије Микић, свршени богослов из Мартинаца. Поводом упита срп. правосл. иарох. звања у

Попинцима, од када се има рачунати епитимија изречена у бракоразводаој пресуди за несагласну сунругу, која је пресуда и Високопречасним М. Ц. Саветом потврђена, извештено је то нарох. звање, да се та епитимија има рачунати од иравомоћности те бракоразводне пресуде односно од дана уручења пресуде М. Ц. Савета дотичној супрузи. На молбу срн, правоел. нарох. звања у Прогару за упуство у погледу издања крсног листа некоме, о којем међутим нема података, да је игде крштен, упућено је то парох. звање, да ту особу, будући, да иостоји темељита, сумња, да ли је исти крштен, крсти и по том истога у матице крштених тога парох. звања уведе. Поводом конкретног једног поднеска срнског иравосл. нарох. звања у Сусеку, умољена је кр. жупанијска област у Вуковару, да силом своје власти на том поради, како би се сви они, који у нодручју те парохије у дивљем браку, живе, венчали, или да их ако се неће венчати или каква законита запрека за ступање у брак на путу стоји, полицијским путем растави. Распиеан је стечај на упражњену парохију II. плаћев. разреда у Трпињи. У бракоразводним парницама донесено је 95 одлука и 9 осуда.

Извештај о раду седнице енарх. конзисторије будимске, држане у Сент-Андрији 5./18. септембера 1906. године под председништвом Њег. Високопреосвештенства Г. епископа Лукијана ЂогдановиКа. Новоизабрани члан Др. Александер Димшић полаже заклетву. — Позваће се подручна парохијска звања и управа манастира Грабовца, да се претплаћују и држе „Срп. Сион" као званични лист св. архијерејског Синода. — Узима се на знање, да су подручни свештеници и свештеничке удовице добиле државне припомоћи. Известиће се министарство богочдсти и јавне наставе о исправци матице крштених у СентАндрији. — Узето је на знање през. публиковање министарских отписа о стављању у течај допуне свешт. плате на другу половину 1906. г. свештеницима у Чобанцу, Шумберку и Дуна Сечују. — Узето је на знање през. иубликовање мин. отписа, да је јереј Владимир Белеслин, парох у Мађар Боји именован за домобранског капелана у резерви. — Узето је на знање през. публиковање одлуке саборског одбора о дарованој припомоћи из удовичког Фоада удовици пок. јереја В. Мастановића. — Узето је на знање през. публиковање одлуке саборског одбора јереју Светозару Бољарићу о получењу награде за веронаучну наставу у износу од 2 0 круна. — Узето је на знање през. публиковање одлуке саборског одбора о стављању у течај прииомоћи ј. Јовану Пачаризу као пароху сентандрејском.