Srpski sion

С тр . 552.

СРПСКИ

СИОН

Вг. 19.

званичних извештаја о раду конзисторије у Срп. Митр. Гласник. — Узет је на знање извештај ре®ерентов, да је молба ј. Ј. П. пароха црквено цркванског за умировљење на молбу реченог јереја президијално повучена од С. 0. — Удовољено је молби ј. А. М. личног помоћника избишког за подастирање молбе му С. 0. за повишење улога у свешт. удов. мировински фонд. Умољен је исправак у матици крштених и умрлих при цркви св. оца Николаја и Успенија нресв. Богородице у Вршцу. — Узето је на знање саопћење Њ. Високопреосвештенства о рукопроизведењу за протојереје В. Б. пароха и протонамесника из Баваништа и М. Р. мароха перлеског и о рукоположењу за ђакона и презвитера Ј. М. сврш. богослова из Борче, који је одређен за адм. парохије у М. Жаму. — Циркулирана је подручном евештенству измена овдашње одлуке о свештенику као пој отнику. Узет је на знање звештај окр. протонрезвитера вршачког и панчевачког о испитима из катихизиса, цркв. слов. читања и појања, те су издане окружнице о предавању веронауке у повторним школама, о предавању цркв. слов. језика и појања од стране вероучитеља тамо, где те предмете учмтељи не предају, о састављању проспекта у 2 прим. за испит из веронауке> цркв. слов. читања и цркв. појања, о установљењу дневника предавања, Даље је закључено, да се поново циркулира наставна основа уз унутство вероучитељима, да имају цело, њоме прописано градиво предавати и најзад позване су цркв. општине, да са катихетом воде бригу о томе, да сви ученици добију прописане и иотребне уџбенике. НекоЈи су вероучитељи и учитељи због уснеха похваљени, а некоји због неуснеха опоменути. — Решено свега 42 предмета.

Извјештај о укупној сједници прав. срп. енарх. конзисторије иакрачке, држаној 21. марта (3. априла) 1906. под предсједањем Његовог Виеокопреосвсштенства Господина Дијецезана нашег Мирона. Новоизабрани чланови епарх. конзисторије пакрачке положили заклетву. — С. Г. парох у К. и Ј. II. кр. судб, пристав у Д. захвалили на чланетву. — Установљен је распоред, по ком ће г. г. чланови долазити у СЈеднице до априла 1907. — Изабрани су четир члана епарх. конзисторије у повјеренетво за трећестепени покушај мирења несагласних супруга.

Извјештај о трећој редовној сједници прав. срп. епарх. конзисторије пакрачке, држаној 21. марта (3. априла) 1906. под предсједањем Његовог Високопреосвештенства Господина Дијецезана нашег Мирона. Узет је на знање допие вис. кр. зем. владе

о припомоћи за издржавање умсболног св&штеника М. Ј. — Узет је на знање допис вис. кр. зем. владе и сбавијеттене су ц. о. у протопрезвитератима Б. и Н. Г. гледе давања градивног дрва за крстове на гробљима. — Раеписан је стечај на три питомачка мјеста из стипендијске закладе М. и А. Булић. — Наложено је парох. звањима у Г. и К. да се забиљежи у матицама крштених код Р. Ј. и М. М. и Д, М. додатак о њихову позакоњењу. — Препоручене су вис. кр. зем. влади три свешт. удовице за припомоћ. — Позван је П. Б. парох у В. Б. да поднесе овамо своје оправдање зашто није војном министру поднио увјерење. — Узет је на знање привремени отпуст јером. Г. М. из В. Р. из архидијецезе, да може опслуживати парохију у Л. — Јереј П. Б. парох у В. Б. кажњен је новчаном глобом од 25 К. ради занемаривања канцеларијских дужности. — Позван је П. Б. парох у В. Б. да поднесе овамо очитовање ради занемаривања катихетеке дужности. — Наложено је парох. звању у К. да одмах изда задружном повјеренику у В. тражена родословја. — Умољена је вис. кр. зем. влада да осморици задарских богослова укине клаузулу гледе намјештења на парохије изнад IV. разреда. — Предлог о равноправности правосл. благдана са римокатол. издат је на мнијење члановима Др. Н. Р. и о. А. П. из 3. — Умољен је св. архијер. Синод да исходи, да се ћирилицом штампају за парох. звања извјеснице, изваци за ставњу, ушколовање и т. д. — Позвати су Ј. М. парох у Г. и др. А. Ђ. лијечник у Г. да конкретније извијесте кад, и одакле, чијим је знањем и одобрењем пок. Раде Лопашић однио срп. привилегије и старе листине и гдје се исте сад налазе. — Позвата су парох. звања да Србуље у колико их има у црквама, споразумно са цркв. опћином саопће овамо у епарх. архиву на еачување. — Препоручено је свештенству да набавља за школе икону св. Саве са дјецом и народом. — У дисциплинарном предмету против С. Б. дати су преслушати јогп неки свједоци. — Узето је на знање изравнање између јеромон. М. Р. и јеромон. М. И. — Позват је јером. Д. К. адм. парохије у С. Г. ва извјештај за што годишњи принос није манастиру уплаћивао. — Препоручена је високосл. Саб. Одбору молба А. Н. свегатеничке удовице из В. ради припомоћи. Препоручена је високој кр. зем. влади молба А. Т. свештеничке удовице из Н. П. ради припомоћи. — Узета је на знање отпрема статистич ких упитница а уједно позвата су парох. звања у В. Б., П., Т. и Б. да дужности својој одговоре. — Осим тога ријешено је више предмета мање важности, а бракоразводних предмета беше 25.