Srpski tehnički list

ОТРАНА 108, РАДОВИ У Босни и ХЕРЦЕГОВИНИ БРОЈ 6.

страни може се извести помицањем једне линије из јата, које припада функцији

џа“ а 1 где је и параметар.

На исти начин можемо решити све петочлапе једначине помоћу једног јата кривих линија п једне једине линије, а све шесточлане једначине помоћу два јата кривих линија. Чланови дане једначине могу се распоредити на разне начине; но свакојако треба покушавањем дознати, шри каквом се распореду добијају најбољи ресултати

У техничке појединости нећемо се упуштати. Приметићемо само то, да се све поменуте трансформације врше веома просто и без икаквог рачунања, кад је #осовина снабдевена логаритамским размерниксм. А ако се овакав размерник налази и на =- осовини, онда се могу непосредно и сами корени наћи, у место њихових логаритама.

14.) На завршетку да покажемо још на једном примеру, како се на основу логаритамске методе могу, код задатака који се понављају, непознате количине механички одредити. У тач. 5., примеру 1. видели смо, да се пречник « једне водоводне цеви налази из једначине :

Ј 6

12 –0 а" == Од Ф + 0,000508

где Ј значи пад, а 0 количину воде, коју даје водовод у једној секунди. Лева страна представља логаритамски променљиву праву али сталнога правца, јер је нагнута према позитивној 2- осовини под углом чија је тригонометријска танчента = 6; а десна страна представља, стадну, т, ј. од У и (0 независпу криву линију. Да бисмо поменутој правој смањили нагиб, можемо целу једначину поделити једним степеном од =. Услед дељења са г' заувела би та права хоризонталан положај а то и јест најподесније. Али тада би опет поменута, крива линија (лик десне стране) била су више стрма и тада би цртеж био несравмерно висок. С тога ћемо једначини дати овај облик

12 - ве # == (),0109 2 • - 0,000508 2, 5 Линија, која припада десној страни, одступа врло мало од праве линије (ед. 16.); а права, која припада левој страни, нагнута је према позитивној 2- осовини под 4 45" (ел. 17; ова се права мора пре употребе пренети на провидну хартију (Рапзрарјег). Да бисмо добили места за пшсање цифара, помакнута је на сл. 16, дакле и на сл. 17, у- осовина ва 1 ст на десно. На у- осовини у са, 17 налази се логаритамски размерник, на коме су одозго па наниже пренесене вредности за 7; а на ел. 16 такође логаритамски размерник за (), само што су овде делови пренети удвојени, због (7. На једном од ова два размерника узета је почетна тачка произвољно, а почетак на другоме треба одредпти тако, да она косо извучена линија на сл. 17. пролази кров тачку [00 12 првобитне у- осовине на сл. 16., кад се обадве слике положе једна на другу тако, да се поклопе тачке 1 обадва равмерника. Накнадно је учињена измена у томе, што се за узао пад у метрима на 1 километар, а за () количина воде у секундним дитрима, На «- осовини може се ради изналажења вредности за = удесити такође логаритамски размерник; пу ради удобности пренет је овај размерник на сталну криву линију, тако да се на овој могу сви пречиици г, од 0,о: ш до 1 т, непосредно читати. Употреба је сад овака: Кадза Ји 0 имамо дате бројне вредности, н. пр Ј ==5, 0 = 60, онда треба сл, 17 положити на сл, 16 тако, да тачка 5 на - размернику падне на тачку 60 на ()- размернику, па ће се на пресеку косе линије са сталном кривом линијом прочитати пречник, у овом примеру г = 0,22 т. Овом приликом можемо узети у обзир и који „коефицијенат сигурности. Тога ради насликане су на сл. 17 испод извучене косе линије још три тачкасте означене са, 17; 2; и 8. Оне су према првој просто помакнуте за [од 1,5, односно оу 8 и ој 8, п имају се на место ње употребити, кад је коефицијенат сигурности 1%, односно 2 или 3.

Стеван Давидовић, професор београдске реалке

РАДОВИ ПО СТРУЦИ ГРАЂЕВИНСКОЈ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ЗА ПОСЛЕДЊИХ ДЕСЕТ ГОДИНА

(Продужење)

Организација службе за обдржавање друмова.

Обдржавањем свију друмова рукује босанско-херцеговачка управа у Сарајеву.

Од целокупног рада око обдржавања друмова, заједно са набавком материјала, врши се 55%/, кулуком а 45, плаћа се новцем из редовног буџета поменуте управе. ] Материјал за обдржавање друмова узима се безплатно из државних и општинских шума и камених мајдана.

Вађење и ломљење камена, копање, чишћење ровова, као и сечење грађе, врши се кулуком, а само где је вештачки рад потребан, као и за минерске и дрводељске радове, плаћају се мајстори. Сем тога, плаћа се и потребан персонал за надзор п новцем се набављају потребни алати за рад.

Окружне власти дужне су да при крају сваке године тачно јаве управи у Сарајеву, које су и какве оправке друмова потребне, колико п каквог материјала,

као и каквих ће алата бити у идућој години потребно за обдржавање, па је према томе управа решавала, ко лико се и коме округу може новаца одобрити на обдржавање. Тога ради подељени су издатци на: издатке за личан рад н на издатке за набавку ствари.

У издатке за личан рад рачуна се:

Плата надзорника друмова.

Плата чувара друмова.

Плата радника за чишћење друмова,

Ренумерација кметовима и муктарима, У издатке за ствари рачуна се:

Куповина алата.

Оправке на мостовима, пропустима, потпорним 8идовима; оградама и др.

Оправка алата; грађење кућица за чуваре пи раднике за чишћење друмова; грађење магацина за алате,

Сем тога овамо спада и резервни Фонд за непредвиђене и елементарне случајеве.