Srpski tehnički list

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРРАНС УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЉЕЊЕРА

РЕДАКЦИОНИ ОДБОР УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА

уРЕДНИК Н,. И. СТАМЕМКОВИЋ, ПРОФЕСОР ВЕЛ. ШКОЛЕ

СВЕСКА !.

ЈАНУАР 1891.

ГОДИНА 1.

ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КОРИТА РЕЧНИХ

(Са сликама на листу 1, ПГ и ШП),

Пише М. Марковић.

А. Увод.

Ни у једној грани грађевинарства не прваци се толико опревности, стрпдења и истрајности као у хидротехници. Свака грађевина на води и | У готова, захтева да се непрекидно надзирава, јер је увек дејству воде изложена.

Регулисање река је дакле огроман и тежак задатак, с тога би требала држава да се стара за његово решење. Заинтересовано приватно лице имало би пред очима само своју најближу корист, те би се услед тога упуштало једино у местимична врпарења, док му неби и ова додијала, а од њега тек не можемо тражити, да оно о свом трошку извршује тако скупе грађевине. Осем тога је свака река, а нарочито пловна, тако скупоцена својина, да никако не би требало допустити, да се у њој подижу засебне грађевине, које би можда биле од ведике користи по поједина приватна лица или по општине, алп које он биле штетне по општи интерес.

При регулисању река употребљују се у главноме.

две врсте грађевина, и то:

а). Које се праве ради облагања или одбране обала; ове грађевине не упливишу на ток реке, због чега се називају дефензивно — обранбене —- пли залатитне грађевине; у исте се броје: све врсте облатања обала, шкар-

пирања и обални зидови.

ђ). Које непосредно утичу на ток реке, те матицу њену пили потискују или је приморавају, да узме други правац. Оваке грађевине зову се офензисве или нападне. — Оне увећавају или стишавају брзину према потребп, и тим начином оне доприносе, да се или корито речно чисти, или да се таложењем наноса попуњавају ова места, која треба да се заспу.

Б. Утврђење и обезбеђење обала.

При обезбеђењу река није довољно, да се само правци и корита њихова регулишу, већ је нужно, да се и обале њихове утврде

По себи се разуме, да су највећем квару изложене оне обале, које треба реку да скрену из праве, које дакле леже на хонкавној страни окуке, Што је окука натлија, тим ће вода већма ударати у обалу, и у толико

ће бити теже, да се та обада од квара сачува. При регулисању река, треба дакле на то пазити, да обале буду што правилније и да река добије што мање наглих окука.

5. 1. Шкарпирање обала. Обале се опда шкарпирају, кад је река саевим тиха и кад су обале здраво стрмене, те се лако одроњавају. (ед. 1 лист 1.) Нагиб шкарпирања зависи од врсте земљишта. ако је оно чвро онда се даје нагиб од 1: 1,5 а ако је ровито, онда

:2 до 1:83 н више.

Швкарпирање обала има ту цељ, да дејство таласа ублажује и да вегетацију на обалама потпомаже.

Да би се шкарптрање могло правилно израдити, намештају се у одстојањима од 890 до 830 т профили од летава (сл. 2 лист 1).

5. 9. Засађивање шибљем и дрвљем. Пресаднице ублавују уплив тока воде, услед чега се пи брзина њена смањива, те се нанос лакше таложи, и тиме обала постепено узвишује, осем тога корење рашћа утврђује земљиште, те тако оно може боље да издржи ударање таласа.

да засађивање могу се употребити топола, јова и т, д. али је за тај посао зајбоља врба. Нарочито се препоручује ива и ракита, јер оне лако расту и орво се разграњавају.

Засађивање се пизвршује расадницама од 1,2 до 1,8 ст дебљине и 45 до 60 ст дужине. Пресаднице се при усађивању забоду тако дубоко у земљу, да им врх њихов не буде ван земље више од 10—15 ст. Ако је земљиште пешчано и подводно (пишталина), онда се могу пресаднице или непосредно забости у земљу, или се прво избоду рупе садиљком. Ако је пак земљиште чврсто, онда се морају ашовом ископати јаме или уски јендеци, у које се после пруће усађива.

ај. Завебно засађивање. Овај је начин најбољи, јер се при њему цела површина подједнако засади (сл. 3 лист [.). Поједине пресаднице долазе у размаку од 30 ст и образују редове, који се под углом од 60% секу, т. ј. сваке три расаднице сачињавају равнострани троугао, чије стране износе 30 ст,

ђ). Засађивање у редовима (ед. 4 лист 1), При овоме

засађивању мора се на то пазити, да редови не буду паралелни ка правцу матице, јер се у том случају могу 1