Srpski tehnički list

(ТРАНА 28,

дно кесона наслања се на задњи и предњи дувар његов до означене коте 101,80 а изнад ове са предње стране на зид од цигаља до коте 100,27. који се може лако пореметити притиском са стране зида од бетона, Да би се то одклонило предвиђено је да се заоставша, празнина између зида од цигаља и дувар од кесона испуни са мокрим добро набијенпм песком. Празнина која при дну кесона износи 0,15 оставља се зато, да олакша извлачење саставака између слојева цигаља и да се може утврдити габарит профила. Застор мокрог песка у овом случају служиће не само за потпору зида са лица противу потиска бетона него и вертикалном уздужном дувару кесона противу притиска спољне воде, који при крају рада услед разлике нивоа може јако да нарасте. Овај притисак биће толико велики да ће свакл клин којим су утврђене најниже положене талпе напор од 640 килограма имати да издржи тј око 2 Ед. на милимет, пресека. Има дакле реалног интереса, да се овим клиновима олакша напор, који би морали да издрже кад не би било насуто песка поменуте празнине како спред тако п позади зида у кесону.

Не мање важно је знати на којој висини треба застати са зидањем и приступити раду око спуштања кесопа на одређено му место на коме се оставити подигнути зид са патосом. Ово се спуштање има извршити мо могућству при најнижем стању воде, да би се избегло велико оптерећивање кесона, а кад то није могуће увек постићи онда ће се потапање и спуштање извршити и на вишем стању воде брзим оптерећивањем кесона са циглама и каменом, и пошто кесон мери 75 кв. мет, хоризонтадног пресека, онда ће требати при ступању кесона т. ј. подигнутог зида у њему са патосом оптерећење на 7 500 кила т, ј. 4—5 куб. мет, материјала. На случај кад би вода придошла те би кесон подигла у вис, услед чега би се могао његов положај пореметити нужно је означити сталне коте на службеном мосту и према њима регулисати положај кесона.

Кад буде довршен зид од бетона у кесону дижу се унакрсне гредице, које су везалде вертикалне диречиће, а кад зидање са циглом и каменом буде допрло до горњих траверза, али у сваком случају 10 дана после полагања бетона, продужиће се демонтирање свију остадих покретних делова кесона, као вертикалних гвоздених стега, подужних и попречних гредица, подужних и крајњих покретних дуварова, који се материјал може и за склапање другог кесона употребити.

Пошто је једаред зидање довршено упутрашности кесона до круне кеа остаје још да се сазна какав притисак на савијање имају да издрже талпе и подлоге вида. Једне п друге раде као један балван утврђен на својим крајевима и подједнако оптероћен по целој дужини. Највећи рад који се може произвести за распон

- 1

или дужину ] даје се одредити следећом Формулом = ћ

== => кад се узме да терет зида на курентни метар

износи 84000 Ке. и ако се при том не узима у рачун губитак терета у води, применом овог обрасца наћиће се да рад који подлоге имају да развију износи 9,5 Ко, на квадр. ст. а рад талпи на 35,80 Ко, на квадр. сантиметар.

Овај се отпор може усвојити за нову букову грађу при чему не треба губити из вида да ће по истеку извесног времена, вид од бетона, пошто се са свим стврдне, вршити улогу и сам једнога носача и да ће при том рад дрвета ако не са свим престати у много смањен

ГРАЂЕЊЕ КЕА У ВАРОШИ РУАНУ

БРОЈ 2.

бити. Подобним прорачуном може се доћи до резултата, да и рад у подпатосним гредицама испод позадног зида кеа неће бити изложен већем дејству од 49,3 кил. на кв. ст. а патос од талпи од 48,80 Кил.

Малтер. — За зидање кеа усвојена је подједнака размера мешања портланског цемента и песка, итоу пропорцији за све зидове 400 кила цемента на 1 куб. мет, песка. Технички услови прописују детаљпо како се и на који начин има вршити ова смеса и како контролисати справљање малтера било то ручним радом или нарочитим справама.

Бетон. — У састав бетона узето је да се меша пет запремина малтера са 8 запремина шљунка са. подмереним колицима. При извршењу Фундамента за зид кеа, тип ШП (лист Х) у место кесона прави се загат од чамових талпи са непосредним наслоном на земљу у зато спремљеном профилу у усеку. Унутрашњост овога загата треба да је правилно дресирана, са нагнутим дуваром са 18 са лица кеа У унутрашњости овога вагата зида се са бетоном у два слоја од којих је доњи слој дебео (),50 т тако да ће главе пилота за 0,20 у бетон огрезнути, при извршењу првога слоја бетона забрањује се пети бацати са висине усека него се мора донети па место употребе у колицама или ако би се правио у нарочитој справи она се мора тако поставити да њен долњи отвор кроз који би бетон излазио не буде виши од коте 10120 У унутрашњости кесона постепена дебљина слоја не треба да прелази дебљину слоја цигаља и у кодико се напредује са зидањем бетоном слојеви се његови набијају гвозденим маљем да би маса што компактнија била. Шре сваког понављања рада по површини већ положеног бетона посипа се слој малтера од цемента, дебео 0,02 та да би осигурао потпуно везу сукцесивни слојева, ако би пак рад био прекинут за 8 дана, најмање или зид од бетона био прекривен водом или земљом, површина ће се бетона пијуком разгребати и опрати са водом и затим прекрити са слојем малтера, као и горе. За време стврдњавања бетона треба га три пута дневво водом поливати за месец дана. Кад се буде довршило сав посао око подизања зида за постројење кеа у усеку на острову мадом Геју по типу П. онда ће се тек приступити одкопавању до на коту 106,30 та испод најнижег стања воде према означеном профилу у поменутом типу.

Ради чишћена п продубљења корита реке Сене поред означених хоризонтала са висинским котама повучекн су на генерадпом ситуационом плану и попречни профили по којима ће се контролисати напредак радова при чишћењу корита са особитим машинама и то у одстојању од 40 ш. У правцу профила ударено је у обали коље за које се утврђује по јака гвоздена жица са означењем мера за мерење дубина среством једне зато удешене гвоздене кугле обешене о ланцу. Даљи рад око овога снимања профила и њихово уцртавање и усвојели шаблон за означавање напредка радова врши се на опште познати начин.

Лествице. 3а. олакшање саобраћаја између кеа и пловних справа на реци Сени у извесним одстојањима постро-

"јене су у самом зиду кеа, лествице у нарочитим кесонима

и то тако, да њихов доњи ураван не смета положају гвоздених стега. Изглед, пресек и детаљ ових лествица изложен је у сл. 7 и 8 (лист ХТУ.) Лествице су ове на прављене од гвожђа и утврђене у остављеним шупљинама у кеу од 0,60 т шир. пи 0,30 та дубине средством 4 пара гвоздених рачвастих шипова узидатих за 0,30 т у зиду од цигала, шипке од гвожђа — пењалице —