Srpski tehnički list

БРОЈ 2.

СИТНИЈЕ БЛЕЕШКЕ

СТРАНА 29.

с једне и друге стране лествица утврђене јаке су

0:02 а заокругљени паоци од гвожђа од 0,025 ш пресека у растојању од осе до осе 0,57 т унутарње растојање пењадица мери б,лао ш. На врху лествица утврђена је

0:06 | једна гвоздена рукуница од које је изглед и детаљ пред| стављено у са. 8.

Стеван Чолић подинжињер.

СЏДИТНИЈЕ

Једна проста конструкција покретне бране. — У 98. броју „Решезсће Ваплебипа“ од пр. г., донет је опос једне веома просте покретне бране, коју је конструјисао управитељ Фабрике за предиво и ткиво Вуиплет у бгегтеп-у, у Швајцарској.

Конструкција те бране тако је проста, да се са врло малим објашњењем може из приложених слика, разумети.

Попречан пресек (ел. 1. а) Подупирало (ел. 1. 6)

ди

а,

над те висине, то услед притиска воде на горњи део ђе, тај део заједно са подуппралом пр падне, а у исто доба пада п дољни део аб и тиме се отвори потпун пролаз води.

Ако је брана дужа од 9 ш, онда се она и по дужини града из више делова од 1,5 до 2,00 т дужине, као што је то шематички у слица 2. представљено.

Да се не би цеда брана од једанџут отворила, односно да не би сви делови (уставе) одједном пали, не граде се сви делови са једном висином, већ је разлика између појединих делова по висини 5 ст, тако да, према томе како вода брже или спорије долази, један део за другим брже или спорије пада. Према распореду у сл. 2, прво ће пасти устова 1, за тим устав П, па Ш. итд.

Као што се из овог описа и слика види, конструкдија је проста и практична. Једино пак може се приметити, што се из слика не види, а у опису се нигде не помиње, начин како се поједини делови дижу (усправљају). Нова врста цигала са специфичном тежином 0,8. — Пру. Етћата о, Зеићет из Беча, поднео је у Новембру месецу пр. год. аустријском удружењу инжењера и архитекта неколико комада лаких цигала, које је он справио. Те су цигле по специфичној тежини за једну петину лакше од воде, а међу тим су у стању да издрже и.

ст тала за 800 Ке лакши од зида са обичним циглама, 5еш-

( тога што је кубни метар зида од ових ци-

пр ТТ

Оборена брана (сл. 1. 8)

БЕЛЕШКЕ.

Као што се из попречног пресека, сл.1“, види, цела брана стастоји, по висини, из два дела. Дољни део а 5, који је око осовине о покретан, подупрт је код % гвозденим подупирачем тор. Горњи део 66, пак, утврђен је за горњи део истог гвозденог подуппрача тер и заједно је са подупирачем покретан око осовине '.

Висина дољњег дела ађ равна је оној висини ДО које сме вода да се успори. Чим вода порасте из-

(Од. 1. г)

бег препоручује његове цигле нарочито за преградне зидове, за балконе и ћошке, за засвођавање, као и за онакве зграде код којих темељи не могу да издрже велико оптерећење.

Материјал од кога се ове цигле граде, добар је и за црепове, али се онда цреп мора смолом омазати, да неби влагу упијао.

Обичне цигле, кад се овлаже, обично су мање чврсте; ове цигле пак на против, и ако услед велике порозности упијају доста воде, показују већу чврстину.

Због мале тежине, могу се ове цигле корисно и за патосање употребити; а из истог узрока, је и транспорт тих цигада јефтинији, јер једна цигла нормадних димензија, тежи 2 Ко, дакле 5000 комада могу стати у један вагон,

Грађење ових цигала, врши се на исти начин, као што се и обичне граде, па с тога им и цена није већа од обичних цигала,

Мотјет-ви бетонски сводови. — У неколико, прошлогодишњих, бројева овога листа било је већ помена о монијевим бетонским сводовима, и ми ћемо се потрудити да у једноме од идућих бројева упознамо читатеље мало изближе са разним конструкцијама монијеве системе, а сад смо ради да саопштимо резултате најновијих опита, који су чињени са монијевим сводовима у угарској престоници,

Пре кратког времена, извршени су у Будимпешти, на једноме грађевинскоме месту угарскога министарства