Srpski tehnički list

свеска 8. и 9.

ГРАЂЕВИНСКИ РАДОВИ У БЕОГРАДУ

БооЈ 148,

Постављањем ових канала у дубини до испод патоса подрумских, дата јеи могућност, да се дрепажом спусти и ниво подземне воде, до испод подрумских патоса, те тако у исто доба задовољи п последњи хигијенски захтев.

Тиме, што се морају градити канали за одвођење метеорске воде, изгледа као да је у оште решено и питање о каналисању једне вароши.

Међу тим у самој ствари није тако, јер често други обзири утичу јако на решење овога питања и услед тих обзира, а у многоме п услед локалних прилика, постале су разне системе каналпсања.

Највећу тешкоћу, при решавању овог питања, чини уклањање људскиг екскремената из вароши,

Докле једни, с обзиром на то што се канали већ градити морају за одвођење метеорске воде, траже: да се у псте канале, заједно са помијама, пушта и садржина из нужника, дотле други, нешто из обзира па велику нечистоћу те садржине, а нешто са обзиром на вредност псте за гнојење поља, траже да се она, пли нарочитим каналима или свакодневним извожењем, из вароши уклања.

Према стању у коме се сада налази питање о каналисању вароши, не може се рећи ни за једну сиссему да је применљива за сваки случај, већ, при решавању овог питања, треба увек узети у обзир локалне прилике, положај вароши коју треба каналисати, техничку и Финапсијску могућност извршења и на послету и пољопривредну корист.

С тога дакле, да би се могли што сигурније одлучити за једну пили другу систему, не треба се плашити ни рада ни трошка око испитивања поменутих прилика и штудија, јер у колико се претходни радови и штудије изврше потпуније, у толико ће одлука бити тачнија и решење питања савршеније,

Сем тога, треба имати на уму да ће, у случају неповољног решења овог питања, имати становништво да поднесе не само знатне новчане жртве, већ ће морати деценијама да трпи све непријатности и санитарне незгоде, које могу наступити услед рђаво пзабране спстеме каналисања.

Да би и одбор општински могао познати суштину појединих система каналисања, ми ћемо у главним потезима изложити све, за сада, примењене системе, а на завршетку казаћемо наше мишљење, која би система према нашим приликама, најподеснија била за Београд.

Све постојеће системе каналисања, 6 обзиром на начин, како се из вароши уклањају људски екскреминти, могу се подедити на ове три групе:

|: Система извожења. и то: | 1. Скупљање екскремената у рупама; 2. Окупљање секскремената у судовима.

|. Система сеперације или одвајања.

По овој системи одводе се екскременти из кућа нарочитим цевима или сами за се иди заједно са водом која се у кући троши, а одвојено се одводи метеорска, вода и подземна вода,

У ову групу долазе ове спстеме:

1. Лирнурова система;

2. Берлирова система;

9. Варингова спстема; и

4. Сонеова система.

'И, Система спирања.

По овој системи не задржавају се људски скекременти ни једног часа у обиталишту, већ се одма водом из нужника, сперу у зато саграђене канале, одакле пли:

1. одплаве непосредно, са свом осталом водом из канала, у најближу реку, или:

2. вода се пз канала пушта у реку тек пошто се пречисти, било Филтрацијом, било хемиским срествима, било равливањем по пољу.

Да у главномб оппшемо ове побројане спстеме,

1. Система извожења.

По овој системи мора свака зграда имати или рупу или судове, где ће се екекременти скупљати и дуже или краће време држати, док се ван куће не однесу.

да тим морају, или појединци или општина, имати срестава за изношење екскремената, п на послетку мора се одредити место куда ће се екскременти вап вароши истоваривати и да ли ће се предузитатц какве мере за дезинфекцију пили прерађивање њихово.

1. Окупљање екскремената у рупе.

Најпростији начин скупљања екскремената је у просто ископаној рупи, која се затрпа, кад се напуни, и друга копа.

Овај начин, може се рећи, био је до скора код нас најобичнији, а и данас има у Београду доста кућа са таквим рупама, које се, шта више никад нити пспражњују, нити затрпавају, јер сва течна маса из тих рупа понире у земљу, кужећи сво околно земљиште, подземну воду и ваздух.

Да би се понирању нечистоће у земљу стадо на пут, као и да би се становништво нагонило, да од времена на време извози нечистоћу из вароши, прописује санитеаска полиција, готово у свима европским варошима, да се морају градпти такве рупе, из којих пи кроз дно, ни кроз стране, не може садржина њпхова одилазити у околно земљиште, Полиција у исто доба одређује и запремину таквих рупа, како би се осигурало уредно чишћење истих.

Како се докавало, да и кроз цементом озидане рупе, нечистоћа ипак у окодно земљиште пролази, то једно с тога, а друго и због непријатног и шкодљивог испаравања из тих рупа, а нарочито због смрада п непријатности за време испражњивања истих, данас се у многим варошима и грађење таквих рупа, дозвољава, само изузетно. у

У оним варошима пак, где такве рупе постоје, обраћа се нарочита пажња, на начин испражњивања садржине из тих рупа.

Најпримитивнији, а у исто доба и најгори начин испражњивања, јесте нами добро познато дрпење шаФољима п преручивање у бурад, која се, често отворена, колима извозе ван вароши, остављајући по удицама не сумњиве доказе о извршеном послу. Да би се ове непријатности отвлониле, као и да би се чишћење могло п дању вршити, данас има разних машина, помоћу којих се садржина из рупа црпе, или парном снагом у потпуно затворена кола, иди да би се уштедио транспорт црпке и парног казана, исцрпе се из кола ваздух ван вароши, и таква, са разређеним ваздухом кола, доведу цревима од гуме у везу са рупом, из које усдед притиска спољњег ваздуха, покуља садржина у кода.

И овај је начин, као што је познато, код нас опробан, али са каквим успехом, види се из извештаја, бившег председпшка општине г, др, Владана Ђорђевића,