Srpski tehnički list

БРОЈ 8. п 8.

црпењу ваздуха п отварању ин затварању славина, јер и најмања повреда цеви или небрежење у раду може пучинити, не само цео начин илузорним но, као што се већ дешавало, може садржина из нужника узети обратан правац, па у место да иде у резервоаре, да јурне кроз седиште у сам нужник.

Даље овај начин одвођења захтева читаву фабрику за прерађивање екскремента и известан број лица за продавање прерађених екскремената.

Сем тога, потребне су још две мреже цеви, једна за одвођење метеорске воде, а друга за одвођење подземне воде.

С једне стране дакле, суфтилност самог начина одвођења екскремената, а с друге стране потреба још две мреже цеви п скупо обдржавање истих, чини те ова система није ни са хигијенске ни са Финансиске странс пробитачнија, од осталих, а нарочито не за оне варош, које не би могле рачунати ни на какву продају прерађенпх екскремената,

2. Берлирева пнеиматична система.

Ова система основана је на пистом принципу на коме и Лирнурова, с том само изменом што овде отпадају резервоари по појединим квартовима, али се међу тим свака зграда снабдева са два апарата, од којих је. дап служи за пречишћавање пили управо за прорешетавање садржине из нужника, а други за аутоматичка испражњавања те садржине, у цеви из којих се ваздух прпе п кроз које се сва садржина одводи ван вароши,

Тиме већ, што поред осталих трошкова Лирнурове системе мора, по овој системи свака зграда набављати још и поменута два апарата и што, бар сваки осам дана, мора нарочита послуга прорешетавати садржину из нужника, не може се ни ова система као ип Лирнурова препоручити за каналисање целе вароши.

3. Варингова система.

И по овој системи одводи се садржина из нужвика са помијама засебно, метеорска вода за се и подземна вода за се. Разлика је овде од прве две системе у томе, што се по овој системи одвођење врши природним падом, дакде без икаквих вештачких срестава.

Каналисању по овом начину извршено је прво у неким мањим енглеским варошима а за тим је инжењер Варинг, по овој системи изаршио каналисање Мемфиса у северној Америци.

Принцип ове системе је, да се метеорска вода, као главна маса, која утиче на димензије канала, одводи где год то положај улица дозвољава, олуцима по површини улице, као што је то већим делом данас у Београду. Где пак положај удица иди величина саобраћаја, не дозрољава одвађење воде по површини, ту се граде испод калдрме олуци од земљаних цеви и најкраћим путем метеорска вода одводи у оближну реку.

Како се по овој системи дели цела територија варошка на мање области и са сваке такве области одводи вода за се, то су и димензије цеви сразмерно маде, па према томе и знатно јевтиније од зиданих канала.

Исто тако, помије из кућа и садржина из нужника одроди се са појединих области за се нарочитим цевима у један општи канал, који такође, услед маде количине помија и екскремената, добија мале димензије и може се градиди од земљаних цеви,

Да би се спречило запушавање ових цеви, дакле осигурадо правилно одилажење њихове садржине по-

ГРАЂЕВИНСКИ РАДОВИ У БЕОГРАДУ

СТРАНА 145,

стављају се у извесном размаку резервоари за воду, којом се свакога дана испирају цеви. Ови се резервоари пуне водом из водовода.

да одвођење подземне воде поставља се трећа мрежа цеви и вода из њих одводи непосредно у најближу реву.

Ова, може се рећи доста проста, система каналисања, пма више добрих страна. Пре свега, тиме што су екскременти одвојени од метеорске воде, дата је могућност, да се у оном случају, где је то потребно, могу исти са омање трошка прерадити, или на који други начин учинити нешкодљивим.

да тим, поделом цеде вароши на мање области и одвојеним одвођењем једног дела метеорске воде по површини улица, знатно се смањују димензије канала, а тиме у још већој мери смањују и трошкови око кана лисања целе вароши.

Мапе пак ове системе су: што је потребно градити у разним дубинама и обдржавати три мреже цеви, које су све три неприступачне тако, да се у случају какве оправке мора калдрма кварити, а тиме с једне стране увећавају трошкови око обдржавања, а с друге стране стварају често сметње саобраћају по улицама. За тим, као друга такође знатна мава може се узети отицање метеорске воде по површини, јер се тиме нарочито у удицама са јачим падом, квари јако калдрма, а при већим пљусковима може се десити, као што то код нас и бива, да цела улипа за неколико сантиметнра буде

под водом. 4, Система Сонеова.

Ова система разликује се од Варингове у главноме само у томе, што се по овој системи употребљују тако звани ејектори и компримован ваздух за одвођење помија п екскремената из кућа. Према томе, ова система, је компликованија и скупља од Варингове и с тога само можда у специјалним случајевима, могла би се Варинговој претпоставити.

И. Система спирања.

Напред је напоменуто да ради одвођења метеорске воде мора свака варош имати нарочите канале, И доиста, ретко ће се наћи која варош да још од старине нема подземне канале. Природно је дакле, да се поред метеорске воде пуштала местимице у канале п вода са помијама из кућа, па и садржина из нужника, оставља Јући да вода спира и односи сву нечистоћу ван вароши.

И о томе имамо примера код нас у Београду.

Услед тако простог, а сразмерно и јефтиног начина одвођења екскремената и помија из појединих зграда, сасма је природно да се ова система морала узети као најпрактичнија и с тога су је најпре у Енглеској, а за тим и у другим државама усвојила.

По овој системи садржина из нужника и помије одводе се пили узаним каналима или цевима из кућа у најближи улични канал, у који се такође слива и сва метеорска вода из авлија и са улица. Сва та садржина, из уличних канала, отиче према паду и величини канала брже или лакше, у један општи канал по обиму варошком из кога се или природним падом или цпрпењем машинама одводи ван вароши у најближу реку.

Ну, како све вароши нису тако срећне да у својој близини имају тако велику реку, да би се количина садржине канадске, могла изгубити према количини воде у реци, то се почело увиђати да ни ова система није

20