Srpski tehnički list

СТРАНА 182.

ПРЕДЛОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА

Фидософа, за исто време, уписано је 619, а свршило је 258, дакле 41,20%. У сравњењу са техничарима свршило је Фидософа скоро три пута више. Како је за поменутих 28 година свега уписано 2059 ђака, то долави на правнике 569, на Философе 309), а на техничаре само 149 од целокупног броја ђака.

Од именованих 85 техничара, који су овди Факултет свршили, колико нам је познато, налазе се сада у

БРОЈ 10., 11. п 12. струци техничкој њих 52; умрло је 16; у просветној струци су 17; двојица у другим струкама, тројица су

на страни (продужили учење), а за једнога незнамо шта је.)

За 28 година је дакде од овди свршених техничара умрло 18,82%,, а отишло у друге струке 20,3 5

Ст.

ПРЕШЛО ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОВА

ЗА ВАРОШ БЕОГРАД И ДРУГЕ ВАРОШИ И ВАРОШИЦЕ У КРАЉ. СРБИЈИ.

(! дозволом господина Министра грађевина, доно- |

симо овај предлог, који ће бити поднет скупштини на одобрење.

ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1.

У престоници Београду, као и у свима другим вароштма и варошицама у земљи, зграде се могу подизати само по одредбама овога закона.

За. грађевине, које се само за кратко време и за привремену какву потребу подижу тако, да се доцније са свим уклоне, могу надлежпе власти дозволити и одступање од појединих прописа овога закона.

Члан 2.

Приватна права, која би била противна, појединим наређењима овога закона, не могу се задобити никако, па ни самим споразумом интересованих страна.

|. Општи прописи за подизање зграда

Дужност пријаве

Члан 9.

(Сваки, који намерава да подиже какву зграду, дужан је да се пријави надлежној власти и да тражи од ње дозволу да може грађење отпочети.

Члан 4.

Дозвола се мора тражити у овим случајевима :

1. За све нове зграде у опште.

о, Ва веће оправке, преправке п доправке на постојећим зградама. Овамо спадају све оне оправке, које. имају уплив на сталност, сигурност од ватре, на спољни паглед зграде — фасаду — или на правне односе суседа.

8. Кад се хоће у станове да претворе простори, који дотле нису служили за редовно становање људи.

4. При подизању грађевина, које запремају што од површине улице и од земљишта испод ове површине или ваздушни простор над површином улице.

5. При подизању ограда са стране улица.

Члан 5.

Није потребна пријава власти, када се услед оправке не мења у главноме стање зграде.

Надлежна власт за примање и расматрање пријава

Члан 6.

Пријаве за подизање нових или измену постојећих зграда подносе се општинском суду.

Члан 7.

За расматрање ових, пријава постоји како у Београду тако п у свима другим варошима и варошицама, при општинском суду грађевински одбор.

Овај одбор у Београду састављају председник општиве пди његов заменик, најстарији општински лекар, три инжењера које одређује Министар Грађевина и два. грађанина вароши Београда, које одбор општипски бира и који морају имати непокретно имање у Београду.

У осталим варошима и варошицама, грађевински одбор састављају: председник ошштине или његов 34мевик, најстарији општински пнжењер, најстарији државви окружни инжењер, општински, окружни или државни лекар и два грађанина, које бира општински одбор и који морају имати непокретно имање у вароши.

Избор грађана у грађевинском одбору важи за трп године.

Садржина пријаве и плана или нацрта Члан 8.

У свакој пријави описује се тачно и јасно трађевина, која се намерава подићи, плац на коме се грађевина има подићи и имена свију суседа.

Пријаву ову потписује господар грађевине.

Члан 9.

У вароши Београду за свању зграду, која се намерава да подигне, дужан је господар да поднесе над“ лежној власти формалан план на увиђај п одобрење. Но за измене на постојећим зградама довољан је прост нацрт постојеће зграде и нацрт измене.

У осталим варошима и варошицама за грађевине, које се на лицу улице подижу или преправљају, дужан је тосподар истих да поднесе нацрт и опис грађевине. Но ако ово неби довољно било; онда је по захтеву грађевинског одбора дужан господар грађевине да поднесе и Формадан план.

1) То је Похар.