Srpski tehnički list

ОТРАНА 188.

в) код грађевина од мале опасности (тач, 6 члана 70.) онп околни зидови морају бити озидани тврдим материјалом, који у одстојању краћем од 5 метра са свим или готово паралелно леже са грађевинама, 0 којима, је реч у тачци а члана 70.

Члан 72.

У осталим варошима и варошицама, може се од прописа у члану 71. одступити ако грађевински одбор то одобри. =

Зидови ватри изложени

Члан 78,

Зидови ватри изложени одоздо па до тавана, морају бити јаки најмање 1 циглу. Ако ови зидови у једно служе и за подлоге тавањања, онда они морају бити јаки најмање Пу, цигду.

Отвори на овим зидовима у опште су забрањени, но у поједивим случајевима, грађевински одбор може ове отворе дозволити, ади у том случају ти отвори морају бити гвоздевим капцима затворени.

Члан 74.

Забати у Београду, морају бити циглом озидани и то од 1 цигле јачине и појачани стубовима, ако висина, не превазилази 96 метра; ако је висина, већа, онда морају бити 1', циглу јаки.

Додирни зидови суседних зграда Члан 75.

Свака зграда, која има додира са суседном зградом, мора имати свој сопствени зид најмање 1 циглу јак.

Члан 76

К:

Код грађевина са огњиштем, на коме се јаком дуготрајном ватром ради, као што су: ковачнице, пекарнице и томе подобне, огњишта са насдоном на зид суседног имања, поред зида. означеног у члану 7'5, морају имати још један засебан зид до висине тавана јак 1 циглу,

|

Члан 77. Греде и у опште дрвенарија не смеју се пружити у суседне зграде.

Огњишта

Члан 78.

Орњишта као што их имају бравари, ковачи, котлари и друге сличне занатлије у самој згради, морају бити засвођена; њихови пожарни зидови, морају бити 45 сантиметра јаки. Димњаци морају имати штит против варница.

Кровови

Члан 79.

Грађевине са лица улице у Београду, морају се покривати несаторивим материјалом.

ПРЕДЛОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА

вроЈ 10., 11, и 12.

Члан 80.

Покривање кровова даскама, шивдрама, сламом и трском у вароши Београду забрањено је за зграде под а п 6 члана 70., а за зграде по тач. 6 члана 70. до= звољено је покривање даскама и шиндрама само код оних, које нису више од 5 метри и не стоје у додиру са другим зградама, па пи тада овакве зграде морају бити удаљене 10 метри од осталих зграда, у којима се ватром ради.

У осталим варошима и варошицама може грађевински одбор дозволити да се другојачији покривач употреби.

Члап 81.

Конструкције крова код свију зграда под тачком а п 6 члана 70. мора бити таква, да су сви делови крова одељени од тавњача последњег смрата у размаку од бар 15 сантиметара.

Међутавани и патоси Члан 82.

Међутавани морају бити довољно јаки. Грађевински одбор властан је да се о тој јачини увери и по потреби нареди, да сео трошку господара изврши нужно појачање.

Члан 88.

У сутеренима и подрумима, тавани у вароши Београду, морају бити зидани и не сме се дрвена консрукција употребити. У осталим варошима и варошицама, могу се тавани и са дрвеном конструкцијом употребити, ако то према важности зграде, грађ. одбор дозволи.

Члан 84.

У међутаванима са дрвеном коиструкцијом, патос мора бити одвојен мелез-блатом или песком и поред тога такве конструкције и јачине, да У случају пожара може против стати рушевини од зграде и зидова.

Члан 85.

У зградама под тачком а, члана 70., у којима има просторија за дуже задржавање људи, унутрашњи Зидови, подлоге и стубови, који служе за носаче тавањача, морају бити од несагоривог материјала. Сва врата, морају се на овим зградама с поља отварати. То исто мора бити и у магацинима запаљивих материјала, као и код зграда под тачком 6 члана 70. ако укупна висина зграде износи преко 10 метра.

Члан 86.

У зградама, у којима се ради ватром, као што су: ковачнице, пекарнице п томе сличне, плафови морају бити омадтерисани, У опом одељењу, где је огњиште не могу бити дрвепе преграде.

Члан 87.

Патос приземних зграда, које служе за обитавање људи, мора бити узвишен над земљиштем најмањ> 50 сантиметара, а у водоплавном земљиту поред тога још најмање 15 сантиметара над највишим стањем воде.