Srpski tehnički list

_БвРОЈ 10. Пи 12. |

1. Кад општина нареди, да господар плаца уклони своју зграду и на регулациону се линију повуче, опда се прптежаоцу даје накнада по процени изабратих вештака, према ваређењу члана 156. овога закона.

9. Кад господар зграде сам исту уклони или се на регулациону линију има да повуче пошто му је зграда склона паду п мора да се поруши онда се за зграде не даје никаква накнада него само за одузето земљиште ако томе места има.

Члан 158.

Кад господар плаца, по одобреној регулационој линији и усвојеном парцеларном плану излази напред од пређашње линије, тако, да му се има један део приватног, општинског или држакног земљишта уступити, онда је обвезан исти део да прими и да га плати по оцени проценитеља изабратих по члану 156. овога закопа.

Члан 159.

Ако услед просецања нове улнце, проширења или продужења постојећих улица, тосподар плаца излази са својом зградом или плацем на лице или угао улице, где пре регулације није био, дужан је да општини плати по оцени проценитеља онолико, колпко се нађе, да је вредност имања услед регулације скочила.

Члан 160.

Ако услед одобреног регулационог плана остају плацеви појединих притежаоца између пограничних суседа и удица такви, да се на њима не могу угодне зрраде подићи пли да је приступ тим плацевима по плану регулације онемогућен, онда општинска власт може те плацеве са зградама експроприсати и нову поделу плацева извршити.

Исто тако може општинска власт п читаце комплексе пди поједине делове од истих према потреби експроприсати ако је то за правилну поделу плацева и извршење регулације потребно.

Експроприсање комплекса пи вршење регулеције по овом члану закона врши се по претходном мишљењу грађевинског савета и одобрењу министра грађевина.

Процењену вредност дужна је општина сопствевицима имања пре извршења екепропријације да исплати,

Члан 161.

Ако господар плаца или зграде није задовољен са извршеном проценом п шеће да плати општини одређену суму према прописима овога закона, онда ће се оценити вредност, целокупног имања при регулацији и вредност имања онаквог како се има извести по плану регулације, па ће се остевити господару плаца на вољу или да плати тражећу се вредност у колико му је имање услед регулације по процени проценитеља скочило, или да му општина процењену вредност целокупног имања онакво какво је до регулације било исплати и имање на тај начин откупи.

Члан 162.

Код старих зграда, које су дотрајале или паду склоне а које при томе прече да се по одобреном плану

ПРЕДЛОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА

_ СТРАНА. 19 и

постигне прописана ширина улице, ни под којим условима није дозвољена преправка, подзиђивање или намештање новога крова, но само се може нова грађевина подизати по одобреној регулационој линији.

Одлуку о дотрајалости зграда или о томе, да су исте селоне паду, доноси општинска власт на основу мишљења грађевинског одбора.

Члан 1638.

Кор-сокаци могу се затворити, без икакве накнаде приватним лицима, ако иста по одобреном регулационом плану имају или добијају улаз са стране нове регулисане улице.

Земљиште од ћор-сокака, ако је општинско, уступа се граничним суседима, који су дужни да га приме и по оцени заклетих процечптеља плате.

УП, Надзор.

Надзор над постојећим грађевинама

Члан 164. Општинска власт води надзор п над постојећим

зградама и мотри, да се употреба истих у свему онако врши, како је овим законом прописано.

Решење општинске власти

Члан 165.

Решења у ошшште по овоме закону доноси општинска власт, пошто претходно саслуша грађевин. одбор

Жалбе противу решења општинске власти

Члап 166.

Противу решења општинске власти подноси се жалба министру грађевина, чије је решење извршно. Жалба се подноси у року од десет дана.

Државни надзор

Члан 167.

Државна власт има право надзора над општинским властима у погледу вршења овога закона.

МИ. Закључне одредбе. Уклањање недовтатка на постојећим зградама

Члан 168.

За, варош Београд важи члан 936. овога закона и за зграде, које већ постоје, у колико се то лако-покретљивих спољних дедова тиче, чим општинска власт у споразуму са грађевинским одбором, нареди, да се у интересу саобраћаја и сигурности ма у којој улици тај члан примени.

26