Srpski tehnički list

страна 192. у. Регулација вароши и варошица.

Нова грађења

Члан 115.

При подизању грађевина на до сада празним плацевима, који нису за грађење служили, као пи при поновљеном подизању грађевина на већим згариштима, при регулисању улица Пап појединих местних делова, дужна је општина, да поднесе најпре план регулације и нивелације министру грађевина на одобрење.

Чкан 146. Општинска власт не може дати линију док министар грађевина не одобри план регулације. Члан 147.

Министар грађевина може одобрити измене у плану регулације и нивелације, само у изузетним и оправданих случајевима, а по саслушању и мишљењу грађевинског савета.

Подела земљишта на плацево

Цлан 148.

Просецање улица кроз земљиште, које дотле није служило за подизање зграда, или проширење постојећих улица поред истог, или деоба таког земљишта на мање

плацеве ради подизања зграда, може се вршити само |

по претходном одобрењу општинске власти,

У оваким случајима општина не даје накнаду за земљиште потребно за улице.

Члан 149.

За поделу целокупног земљишта на мање делове у вароши Београду, дужан је господар да поднесе тачан ситуациони план од пстога у досадањем стању 1! и план како мисли поделу да изврши.

План се подноси у два примерка, од којих један остаје општини а један код господара земљишта.

У осталим варошима и варошицама довољан је п сам опис, осим кад грађевински одбор нарочито буде захтевао и ситуациони план.

На захтев грађевинског одбора, дужан је господар земљишта п план нивелације да поднесе.

„“

Члан 150.

При одобравању поделе целокупног земљишта, треба павити да поједини делови имају такав облик и величину, да се на њима могу удобне и у санитетском погледу здраве грађевине подићи. Исто тако треба пазити, да нове улице буду праве и што равније.

При подели земљишта на плацеве у Београду, не могу се дозволити мањи пладеви од 9300 метара квадратних, па им тада Фронт плаца мора износити 12 мет.

Ширина улица Члан 151.

Улице, које се изнова просецају, морају бити у |

цравој линији и имати најмање 12 метара ширине. Ово

предлог ГРАВЕВИНСКОГ ЗАКОНА

БРОЈ 10., 11. н 12.

важи и за проширење постојећих улица у Београду. У осталим варошима и варошицама, може се проширење постојећих удипа свести и на 10 метара ширине.

Тражење и давање регулационе линије

Члан 152.

(Сваки господар плаца, који намерава, што изнова, градити, дужан је пријавити се општинској власти ради одређења регулационе линије.

Члан 153.

Општинска власт наређује, да се регудациона ливија обележл.

Ако регулационог плава од улице нема, општинска, је власт дужна да такав план састави п поднесе МИнистру грађевина на одобрење у року од 80 дана. Не учини ди то, министар грађевина, наређује извршење регулационог плана о трошку општине.

Члан 154.

Ако инжењер противно члану 97-ом овога закона, линију било из непажње пли иначе погрешно обележи, казни се административно одузимањем плате до 9 месеца, а поред тога по тужби оштећеног „лица накнадиће пи сву штету, која би отуд произашла, било за господара грађевине, било за општину.

Чување планова

Члан 155.

Одобрени регулациони И вивелациони планови, како појединих улица тако и читаве вароши, састављају се у три једнака примерка и оверавају од чланова, грађевинског одбора и министра грађевина.

Један примерак чува се у министарству грађевина, један у окружном начелдству, 4 један у нарочитој архиви општинског суда.

Одузимање и уступање земљишта и накнада за исто

Члан 156.

Одузимање земљишта ради просецања нових или проширења постојећих удица бива по закону о експропнрацији за опште-народну потребу од 15. марта 1866. год. С том само изменом што: два проценитеља бира општински одбор, два проценитеља, бирају господари земљишта а ова, четворица бирају петога за председника.

На случај, да се изабрана четири проценитеља не сложе у избору председника, онда петога одређује министар грађевина.

Проценитељи полажу заклетву, да ће у оцени савесни бити и то у општинском суду У присуству сопственик имања.

Проценитељи оцењују, да ли услед регулације и улепшања улице има места накнади или не. Они одређују ведичину накнаде у новцу пили решавају да на“ кнади нема места,

Члан 157.

Ако на одузетом земљишту за проширење или продужење улице и јавног отвореног места, постоји и каква, зграда, онда ће посутпити овако: