Srpski tehnički list

БРОЈ 2.

које тај максимум пада; одреди се максимум метворских оборина (кише, снега ит. д.) по годишњем времену и за једну јединицу (рецимо за ! сахат); учврсти се површина са које вода долази; израчуна се пад канала и брзина струје ит. Д. — па се онда из тих чињеница, прорачунавају нужне размере за канале, како би тачно могли одводити сваку количину, која би у њих Доспевала, а да се никад не прелију и не загате. Осем тога граде се за особите случајеве и где се иде на уштеду у димензијама — (дакле и новчану) и т. 3. отоке или бране на самим каналима т. ј. одушке, којима би се у случају велике навале препуњени канали могли брже и лакше празнити (МобћацајАзве).

Ка што св из овога види, данас се већ и главни канали не граде тако, да садржина њихова никада не може испунити цео лумен каналски. Највише је ако се постара, да св канали ни у најгорем случају не могу прелити. Њихове су димензије и пад таки, да у обичним приликама каналска садржина тече само доњим делом канала; да тај ниво из јутра, кад се вода троши полако прирасте; да нагло скочи, кад плаха киша падне, а да толико набуја, да до врха доспе, ако бујица наиђе или се нагло почне снег топити. Мањи канали су наровно чешће изложени променама у њиховом нивоу и они се лакше препуне. У обичним каналима, дакле, није искључена могућност, да ће наналска садржина, доспети до водоводних цеви ни онда, ако се оне сместе одмах испод горњега. свода,

ПРИЛОГ 0 ПРОРАЧУНАВАЊУ БРАНА И УСТАВА

СТРАНА 71.

канала, а где наналска течна садржина може доћи у непосредан додир с водоводним цевима, ту је најбоље прилике за иљифекцију воде у њима. Према томе је и опет оно већ истакнуто начело игијене у томе питању најпоузданије. Не треба дозволити спровабђење водоводних цеви кроз канале ни у каквом случају — сем ако се покаже прека потреба, а и могућност за гра= ђење онаких подземних лагума, као што их је у Паризу и Лондону, где би се онда сместиле не само водоводне цеви, него и сви они други спроводници, великоварошког промета. Али како таке грађевине премашају срества и повећих вароши, а поред тога за обичне прилике, где је доста, простора, немају управо ни разлога, ни цељи; како најпосле ни тај начин није без игијенског прекора, то га сада више игијена већ нигде не препоручује. Она остаје при своме начелу да се водоводне цеви смештају ван канала, ма то стало и неких ожвртава. Ко друкчије рачуна и ради, губи из вида најзнатнији капитал и прави циљ водовода: — здравље. Сем тога заборавља , да има људи, који ће се таке воде клонити ма она била и најчистија већ само сумње ради, па ће употребити радије воду другог ког порекла, која је — може бити — и лошија и опаснија. И с те стране не стоји, дакле, уверавања водоводне комисије, да се «водоводне цеви не спроводе кроз канале само из техничких разлога, а никако из игијенских». По том уверењу могле би се водоводне цеви спроводити и кроз пуне нужнике, а тако слободних начела игијена не познаје.

(СВРШИЋЕ СЕ),

ПРИЛОГ 0 ПРОРАЧУНАВАЊУ БРАНА И УСТАВА

ОД ПРОФЕСОРА

= ЈДУБЕРТА Е=Е рона

(Оеигвеће Ваихетћипд).

ПРЕВОД ОД ЉУБ. НИКОЛИЋА , ЧЛАНА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ,

Одредбе висине једне бране захтева да је позната кољичина воде у секунди, која протиче реком како при ниском, тако и шри високом стању њеном, или, да се ова кодичина израчунати може.

Да се може сазнати максимална количина воде, ваља прво изнаћи нивелисањем какав је пад речног огледадљ, или какав је пад оног дела речног корита. Ниве4аисање се почиње узводно од оног места где ће брана бити и где је профил затворен. За овим се израчуна релативни пад, и попречни профил за највећу воду и оквашени обим, и најпосле средња брзина.

Ако са А означимо садржину профила. воде у јазу трапезне Форме, са Ј релативни пад, са р оквашени

обим, са 2 средњу брзину, са,

- = Е тако названи средњи радијус, онда по Формулама Дарсија и Базена имамо за отворене канале (јазове):

0,000 35

ЕЈ 5 СИА таван ин |

код земљаних дувара