Srpski tehnički list

Миа

и

СТРАНА 72. ПРИЛОГ 0 ПРОРАЧУНАВАЊУ БРАНА И УСТАВА БРОЈ 2. ЕЈ _ 0,00000 45 Ако смо прорачунали по овој Формули количину Пат Ооо с Ћ воде т, и нади, да је она већа од дане количине 0, онда значи, да висину бране треба уздигнути — повикод врло глатких дувара, сити -— дакле начинити брану потпуну, но ако је т, мање од т, онда се горња ивица бране (Уећгктопе) ћ 0,0000 133 мора спустити —- снизити, — дакде мора се конструи-

78 = (),000 10 = Ћ

код глатких дувара

ћЈ.

7:

0,000 06

= 0,000 24 код рапави дуварова.

Помоћу ових Формула, када је пресек и релативни пад познат може се израчунати средња брзина 9 и највећа количина воде = 42 која протиче за секунду. Тако је примера ради за једап канал (јав) са дуварима земљаним :

И ЕЈ АНА 0,000 28 + 0,000 35 | СЕ

Ако се не налази у близини где се хоће, да подигне брана никакав затворен речни профил, нити какав мост (јер је мостовни профил меродаван за пролаз воде), онда се количина воде даје приближно израчунати из величине слива пи атмосферског талога. Но ако профил, по коме се рачуна лежи далеко над браном, онда се морају узети у обзир и сутоке, које сутичу у поток или реку у прослору између тог профила и бране. Ако сливна област има површине над овим профилом фтш, а она, која је између овог профида и места где ће брана бити фтаз, онда ваља срачунати количину воде М додати

џ М 5 још — 91, д

Када се израчуна количина воде, тада треба, пре него што се одреди висина бране решити, да ли ће брана бити потпуна брана (Џеђета зуећт) пли непотпуна брана (Стипачећг).

Да се ово реши назначимо са:

ћ успор, који проузрокује сама брана, дакле раздику у висини између горњег п доњег нивоа воде;

ђ дужину бране, која је.по правилу толика, колико п нормална ширина корита, а по некад и нешто већа;

т количину воде у ш“, која ће за секунду отицатп преко бране;

д акцелерацију за секунду = 9,808 ш;

да контракциони коефициенат = 0,85 до 0,85 (по Ајтелвајну) ;

т, ону количину воде, коју ваља израчунати, и која би отицала преко бране које је дужина %, а које би доппрала висина тачно до неуспореног ниво-а, па да произведе успор %:

онда је по познатој Формули за потпуну брапу, ако се стави да == 0,85:

т, == 5, 0,85 6 у2дћ = 0,57 68 У ћ, или: изражено у бројној вредности:

т, = 25 5 уЉ · · · ·0Ш).

сати непотпуна брана. Ако је т, == т, то онда горња ивица бране тачно пада са нивоом неуспорене воде.

Ради прпмера узмимо да је • == 26 ш, количина воде т== 9,69 та“ за секунду а висину успора ја== 4 оваа, онда пмамо по Формули (ПТ):

т, == 8,52 · 26 Мбоа == 19, и

према овоме, пошто је 73,, веће од 9,63 ваља подићи потпуну брану ако се намерава да постигне тражени успор.

Висину једне потпуне бране са уједначеном торњом ивицом изналазимо, ако са Љ означимо висину успора, са 6 дужину бране, са М количину воде која ће протећи за секунду преко бране, а са 2 дубину од горње ивице бране испод успореног ниво-а воде, то имамо прво:

Ако нам осим овога означава Но целу висину успорене воде рачунећи од речног корита навише, онда Је ћ— Н ==.

За непотаиуну брану пмамо, ако означимо са %, дубину горње ивице бране под првобитним ниво-ом воде а са ћ висину успора,

Ма (НОО пене (М.)

и О,воб у 20%

Ако дужину бране означимо са ф, висину (или дебљиву) млаза, који преко ивице бране протиче са Н,, опда имамо количину воде у ш“ која за секунду отиче преко бране по овој Формули:

М = 125 6, УН. · · · · · (У).

Пример за прорачунавање висине једне бране.

У правилном речном кориту, треба. подићи потпуну брану (Џеђетћа ујећт), те да се одвоји вода за воденички јаз, Ниска вода дубока је О,ђош, и од ње треба употребити само "у за воденичку потребу, а висина успора условљава се, да буде 1,10. Речно корито широко је 24 1а, висина обале износи 2,6 ш. Нагиби обални су 1:1,а релативни пад износи 1: 600. У питању је сада, колика да буде висина, бране, те да тражена висина успора буде и при малој води.

Решење задатка: Профил ниске воде саставља трапез, којега су обе паралелне стране дугачке 24 п 25 т, а висипа или дубина му је 0,50 ш. Количина воде, која, се за секунду израчунава по (П.) Формули.

и и == 12,25 ш';

р= 92442 [у до + бог == 25,11 1;