Srpski tehnički list

СТРАНА 98.

ПРОЈЕКТ

ЗАКОНА БРОЈ 8.

1. класе 1200 дин, 16. кондуктер, надзорник: кола П. 1080

и магацина, и шеф маневре. Ш 960 М 5 "

11. Отатни и привремени служитељи.

1, класе 1200 дин,

17. десетар, дожач, вратар ичу- ) П. 0, 1080, вар тедеграфа. ПА 960, ТУ а 840,

18. кочничар, скретничар, маневрист, чувар: пруге, станице, | 1. класе 900 дин.

магацина, машина кода, до )Ц. , 840, жионице, радионице, газне Фа- | 111. , ка 0 брике, лампист, авизер и над- | ЈУ. , Оре

зорник пртљага, 1. класе 1080 дин.

ПА 960, ин 90, 19. канцедариски послужитељ. Та 840 |, Маи 7808 + Маи 20. ,

ТУ. Џомоћно особље.

Помоћно особље не ужива систематску годишњу плату, већ месечне плате, односно дневнице и наднице.

У ово особље рачунајући се пршправници, дијурнисти, занатлије, радници и надничари.

Члан 69. Бесплатан стан.

Осем директора, главног инспектора и инспектора, као и помоћног особља, остало жедезничко особље има права на бесплатан стан, а ако тога нема, на сразмерну новчану накнаду.

Ова новчана накнада не може бити већа од 259) системалске плате.

Све ближе одредбе о бесплатним становима и накнадама, за, исте, прописаће министар грађевина, на предлог дирекције, нарочитим правилником.

Члан 70. Службени додаци.

Према природи посла и службе, особљу се може одобрити нарочити додатак за вршење ове службе, и то, на предлог дирекције, а по одобрењу министра грађевина. Овај додатак прима особље само за време вршења службе, за коју је додатак одређен. При промени службе, или кад особље престане вршити службу за, коју је додатак одређен, престаје и додатак.

Члан 71

Плате за време болести.

У случају болести, стални службеници уживају за годину дана целу плату.

Привремени службеници, са којима не би био закључен нарочити уговор, добијају у случају болести, цеду плату за прва три месеца, а половину плате за

даља три месеца. Ако болест траје дуже од шест месеца, одказује им се служба.

Но ако се докаже, да је болест произишла, услед вршења, службе, може се одобрити да привремено особље прима за шест месеца целу џлату. У том случају решава министар грађевина, на предлог дирекције.

Приправници и дијурнисти, у случају болести, добијају своју плату за месец дана. У изузетним случајевима по ако заслужују призрења, може им се плата Издати још за два месеца, о чему решава министар грађевина, на предлог дирекције. Надничари, занатлије и радници као чланови болничког Фонда добијају у 60дести помоћ, коју одређује правилник за болнички Фонд.

Члан 72.

Плата за време одсуства.

За време одсуства, које није дато ради лечења, војних вежбања пили службене потребе, добпјају целу плату прпвремени чиповници, званичници и служитељи за месец дана, а приправници и дпјурнисти за петнаест дана.

Члан 73. Плага за време војног вежбања мобилизације или рата.

Привремени чиновници, а тако псто и стадни званичници ин служитељи, који су изузетно од члана 62, овога закона, позвани па војну дужност, за време вежбања, мобилизације или рата, уживају за све време вршења те службе, целу плату.

Привремени званичници и служитељи, а тако исто и приправницн и дијурнисти уживају у истим случајевима половину плате,

Надничари, радници и занатлије пемају право на плату или дневницу за време вежбања, мобилизације иди рата. Међу тим, ако су ожењени, и ако су у служби дирекције најмање две године дана, онда добијају половину плате или дневнице за све време војног вежбања, а у случају мобилизације или рата, само за прва три месеца.

СОлужбенпци који су страни поданици, кад у поменутим случајевима врше војну дужност у својој домовини, не уживају никакву плату ни накнаду.

Члан 74. Д невнице.

Сваки службеник, који врши службу ван места или круга свога редовног службовања добија нарочиту накнаду, ако му се за то не одреди накнада одсеком.

да ове накнаде вреди закон о накнади подвозних, попутних и селидбених трошкова државних чиновника, и служитеља.

Члан (о

Вршење службе у месту постављења.

За вршење службе ван канцеларије, а у месту стадног пребивања, не плаћа се никаква дневница.

Само чиновници дирекције, кад се одреде да врше ноћну службу на станици у месту седишта дирекције, добијају за време вршења те службе, половину дневниде..