Srpski tehnički list

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА

РЕДАКЦИОНИ ОДБОР УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА

уредник МИЛАМ Ј. АМДОМОВИЋ, ПРОФЕСОР ВЕЛ. ШКОЛЕ

ГОДИНА ТУ.

ЈАНУАР и ФЕБРТЧАР 1898.

ОВЕСКА 1.

КОНТРОЛНО ГРАФИЧКО РАЧУНАЊЕ НАПРЕЗАЊА

КОНСТРУКТИВНИМ ДЕЛОВИМА ГЛАВНОГ НОСИОЦА ЉУБИЧЕВ. МОСТА

На листу 49 извршено је графичко рачунање напрезања у свима деловима главног носача, под истим условима, који су служили и за основу аналитичког рачуна. (Види ово у 5. бр. «Техн. Листа» стр, 149..

Да пропратимо у кратко ток графичког рачуна,

Најпре су одређена напрезања свију делова од сопственог терета. При томе је терет на чворовима распоређен тако, да падају % тоне па горње чворове, а 5 тони на доње чворове носиоца.

На слици 1. (види «План сила за неоптерећен мост) пренесени су терети истим редом, којим дејствују на носилац. т. ј. најпре реакција са левог ослонца по смислу и величини, затим силе на доњим чворовима у смислу како дејствују, од | до краја; иза ових долази реакција на десном лежишту, а после ове, силе на горњим чворовима. Тако, да те све силе имају завршен полигон сила, односно резултанту равну нули.

Реакција преставља већ величину нулте вертикале. 5

Да би одредили папрезања првог горњег појаса и диагонале, треба пресећи носач вертикално у првом пољу. Сем реакције, — односно нулте вертикале, нема ни једне спољне силе, те с тога ову треба равложити у компоненте па-

од

Ј. СТЕФАНОВИЋА, ИНЖЕЊЕРА.

ралелне са правцима диагонале и горњег појаса, у том пољу. Сад прелазимо на доњи чвор а пресецамо

први горњи појас, прву вертикалу и други доњи

појас. У том чвору дејствују: прва диагонала и спољна сила у првом доњем чвору. Обе ове дају резултанту, која је престављена трећом страном троугла, ког заклапа напрезање диагонале и сила у првом чвору. Ову имамо да разложимо у компоненте паралелне са правцем прве вертикале и правцем доњег појаса у другом пољу т. ј. у верт. и хориз. компоненту.

Кад се то изврши, прелази се на горњи чвор исте вертикале. У том чвору дајствује: вертикале 1, први горњи појас и спољна сила 2 тоне у самом чвору. Оне са њиховом резултантом чине четвороугао а резултанту преставља завршна страна истог четвороугла. Ову имамо да равложимо у компоненте паралелне са правцем : горњег појаса у другом пољу и компоненту паралелну диагонали у истом пољу.

Овако се поступа даље и прелази са једног чвора на други, док се не дође до последњег чвора.

Контрола тачности рада састоји се у томе што се овако конструјисани полигон мора да склопи. Е

При конструјисању појединих напрезања нужно је повлачење паралелних а ово би према,

1