Srpski tehnički list

Број 2. С

НАЦРТ ОПШТИХ УСЛОВА ЗА ПРЕДУЗИМАЊЕ СРПСКО-ДРЖАВНИХ ЖЕЛЕЗНИЦА

СТРАНА 85.

Члан 4. Кауција.

да сваки нарочити случај одређује се висина кауције коју предузимач пма да положи.

Ако се у уговору ништа не спомиње о кауцији, ова ће се полагати у готовом повцу или у српеко-државним хартијама, а њена висина биће равна једној двадесетини целокупне вредности предвиђених радова.

Кауција остаје као гаранција за на себе примљене обвезе, које су посљедице од предузимача предузетих радова.

Кауција се враћа тек кад се коначно расчисте све обвезв и сви рачуни.

Члан 5. Одобрење лицитације. Лицитација важи тек пошто ју је надлежна власт одобрила. Предузимач нема права ни па какву оштету, у случају да се лицитација не одобри.

Члан 6. Акта која се имају предати предузимачу. Чим се лицитација. одобри, надлежно одељење предаће предузимачу један примерак предмера, предрачуна, и један штампан примерак ових општих услова. За добивена акта предузимач ће дати нарочиту признаницу. Осим тога, предузимач ће добити бесплатно планове, пројекте и остале цртеже који су нужни за извршење послова,

Члан 7. Трошкови за лицитацију. Предузимач ће платити, у онај мах кад уговор потписивао буде, све трошкове односеће се на лицитацију и уговор, као: трошак за публикацију позива на лицитацију, биљеге и 1. д.

Члан 8. Отановање предузимамево.

Предузимач мора становати у близини радова; а место становања дужан је пријавити надлежном одељењу. Ако то не би учинио у року од 15 дана, после потписаног уговора, сва званична акта шиљаће се, на његову адресу, општинској кући оне општине на чијем се земљишту радови налазе. Све наредбе и решења која му се овако достављала буду биће пуноважна.

Други део Извршење радова

Члан 9. Забрана да се уступи, без претходне дозволе, цео или један Део рада по дпредузимачима. Предузимачу је забрањено да уступи своје преду-

зеће једноме или неколицини подпредузимача без да је

од надлежног одељења на то овлашћен. У сваком случају он остаје лично одговоран како спрам дирекције тако и спрам раденика пи приватних лица.

Ако се неки рад уступи подпредузимачу без дозволе, дирекција може, према околностима, пили просто раскинути уговор или расписати нову лицитацију на штету предузимачеву.

Члан 10. Извршење радова.

Предузимач мора отпочети посао на у уговору одређено време. Предузимач мора се тачно придржавати планова, профила, енжењерских наредаба и типова и модела које би му могли дати надлежни енжењери.

Предузимач има такођер да се подвргне свима изменама, које му се пропишу за време радова, али наредбе ове врсте морају му бити достављене написмено од надлежног шефа одељења, који носи одговорност за њих.

0 учињеним изменама водиће се рачун у корист предузимачеву само онда, ако су оне извршене на основу писмене наредбе надлежног шефа.

Члан 11. Одржавање реда на лицу места рада.

Предузимач је дужан да строго пази на, безбедност раденика и мимопролазећих, као и на то, да међу раденицима мир и ред владају.

Забрањено је предузимачима да извршују радове недељом и великим празницима.

Од ове забране одступиће се само у крајним случајима п на дозволу шефа секције.

Члан 12. Присутност предузимачева на лишу

месте рада.

Док год трају радови предузимач не сме се удалити од њих пре него што би шеф одељења усвојио предложеног заменпка, под условом да се, после одласка, предузимачевог, радови не одуговлаче п не прекидају.

Предузимач дужан је да прати надзорне органе на радове сваки пут кад они то зажеле.

Члан 13. Избор надзорника, помоћника и раденика, Предузимач може да узима за надзорнике и помоћнике само способне људе, који могу да му помажу а некад га и заступају при премеравању извршеног посла. Надзорни енжењер има право да тражи да се премести или отпусти сваки званичник или раденик који би био непослушан, неспособан или непоштен у раду. Предузимач остаје, у осталом, одговоран за своје

| подчињене који би варали или хрђаво извршавади по| верен пм рад.

Члан 14. Плаћање раденика. Предузимач мора да плаћа своје раденике сваких 14 дана. У случају да се исплата раденика не чини редовно, што ће морати шеф секције званично да конста-

| тује, — дирекција задржава, себи право да сама исплати

дугујуће наднице и да стави исплаћене суме на терет

предузимачевих примања.

| Члан 15. Каса за помоћ рањеним и болесним раденицима.

Од предузимачу припадајуће зараде задржаваће се један постотак у циљу да се, под надзором дирекцијипим, даје помоћ рањеним и болесним раденицима, а неки пут п њиховим удовицама и њиховој деци, п да се, у опште, са овим извором подржава лекарски одсек за раденике.

Члан 16. Нетредвиђени трошкови.

Ако се покаже потреба да се вода црпи пли да се изврше други који непредвиђени радови, предузимач дужан је, ако се од њега потражи, да уступи сав алат ! све машине за тај посао.

За послугу и за одржавање тога алата платиће му се према предвиђеним јединичним ценама.

Члан 17. Алат, подвоз ж остали трошкови предузимачевц. Предузимач има да сагради о свом трошку магацин, да набави кола за терете за теглећу стоку и алат сваке

прсте који је нужан за извршење радова.

Изузетак се чини само за оне алате п машине о којима би могла бити реч у уговору.

Предузимачу пада такођер на терет: грађење приступних путова п отштете које 61 се имале давати у то пме, обележење грађевина, вредност колаца и мотака, осветлење, ако је нужно, и у опште сви ситни трошкови око предузећа.