Srpski tehnički list

БРОЈ 2.

ПРИМЕНЕ ПОКУСТАВА

СТРАНА 49.

измењених шина биће сразмерна њиној тежини, дакле сразмерна п профилу И у пстрошеном стању; трошкови око памене опадаће пли расти са опадањем пли растењем тежипе шине, тако да се од продаје старих шина, добивена сума — урачунавајући.ту п трошкове око пзмене — може изразпти за а, ЕУ на јединицу дужпне. Дакле, набавка друге серије нових шина псказује суму од:

пи (115) а к=

5)

Овај додатак првобитном, основом издатку даје се обићи тако, кад се одма прва серија шпне конструпше за време трајања од (2, -- #,) година п за саобраћај од (Т, + Т,) пута 100000 тони и да се тако уложи у шинама капптал одговарајући повећаном издатку.

Горе означени издатак за набавку друге серије шина даје се п тако покрити, да се још одма при набавци прве серије резервише извесан капитал, који ће у току од и, година са пштересом на пнтерес изнети

суму од:

ЊЕ Паје ИВЕ у 55

Или се уместо једном за свагда уложеног капитала може установити Фонд за ремонту (измену) шина, у који би се сваке године улагала извесна сума, која би се додавањем интереса још увећала.

Оба последња слућаја излазе у начелу на једно исто; једном за свакад уложена сума која све нужне издатке осигурава, лакша је за рачунање и даје прегледније резултате, зато ћемо тај случај ближе да размотримо. Нека је 7 проценат, кога капитал носи, и нека је (1 -) 7 == р, а капитал, којп се има резервисати за покриће издатака око набавке друге серије нека је (о онда се по правилима интересног рачуна добија да је:

а

ј п 7 "Т Пи =, у Цера о Или | С, == К<К К ДИВ а ру“ МА вео : ћ Па Е

Друга измена шине бива после (7, -- %,) година, ако су шине намењене за трајање од Џ, година, саобраћај за то време износи 1, пута 10000 тони, цена нове шине 6, а продајна цена старе шине а; на мм“ профила и јединицу дужине, онда је, кад се стопа интереса означи са р, првобитан капитал (7, који се има резевисати за покриће издатака око ове треће серије:

| 8 | г (а ( | ба РА а ~ “8

а аналогно томе, првобитни капитал за четврту серију, односно трећу измену шина:

Т

0, =>, И

= (ЊЕ + ! + 7)

ПБ ти) 1 Па а ки на

пук, 5

и за М — ту серију шина или (М — 1) измену бива:

а пи УП

и – а) К ЈА Јевр Ране ен кб

т

О 6 ћи Е( = Тј т

Велики одречни пзложиоц количине р,_. учиниће свакад да се а _ч може убрзо ставити = о.

За сопственика пруге биће она шина најтробитачнија код које је сума:

г(0)= 0, + 0, + ·

минимум.

Све једно је, дали се вредности (7, (7, и т. д. онако како смо то ми предпоставили, одмах као основан капитал депонују, пли сеу годишњим сумама делимично улажу. Ове делпмичне суме морају одговарати суми израза с' десне стране једначине 6), морају са њом расти или опадати п израчунавају се отуд без тешкоће.

За практичку примену горњих једначина треба да су познате количине # р Ки а. Кад њих знамо, онда се заменом разних вредности од ф у горње једначине може наћи кад трошкови бивају минимум. Са тако нађеним пробитачним вредностима од г одређује се одговарајући саобраћај 1' и површина трошења / · 1 коју треба додати профилу Г.

Вредност количина Љ„ 1 и а увек ће се тешко и нетачно моћи унапред одредити, због тога је рачун увек заметан, али се даје знатно упропастити, ако се промењивост тих количина унапред фиксира.

Можемо, довољно тачно за овај рачун, предпоставити сљедеће:

1). да се саобраћај на дотичној прузи развија равномерно прогресивно, нек се годишње увећа Ф пута, прве године нека је 1, друге То, друге · Теит.д.

2). Време трајања појединих серија шина нека је константно, 2 година, цело време за које се тражи укупно коштање шина, нека је т · %, тде је т цео број.

8). Мењање цена челика нека је постојано, одговарајуће средњим приликама. Цене у једној години нека, стоје у сталном односу спрам цена у идућој години, увек као 1: у. Ако је цена при првој куповини #, = #, онда би она била на крају те прве године односно у почетку друге Џ #, после 7 година или у почетку (2 + 1) године, при набавци друге серије била би у". пи одговарала вредности /,; после 2 % година при набавци треће серије биће цена у" # = итд.

4). Продајна цена старих шина, урачунавајући ту и измену, нека стоји у сталном односу спрам једновремене вредности нових шина, и нека је:

Маје ' · •6

5). Стопа интереса р нека буде стална за цедо време, на које се рачун простире.

Под овим предпоставкама налазимо, кад је саобраћај прве године 7 пута 100000 тони, цео саобраћај ва време од 2 година за прву серију шина:

Лу ве Теф . 1, + Т +. · · · = "7 • То == Пита 7

изражен у јединицама од 100000 тони,