Srpski tehnički list

СТРАНА 120

Награду своју наплатиће државни инжињер од општине или приватних лица према постојећим законима.

Ну ако би државни инжињер грађевинског одељка према члану 108. овог закона, контролисао на терену, да ли се врши регулација и нрвелација вароши и варошица или њихових појединих улица у своме округу, по одобреним плановима, а по захтеву окружног одбора, изасланика, општине, појединих грађана или својом иницијативом, у месту становања ово контролисање врши бевплатно а ван места становања добија награду по постојећим законима.

Члан 118.

Шеф грађевинског одељка може бити само дејствителни инжињер, Србин по рођењу пли прпрођен и да има од положеног државног исшшта за инжињере; инжињерске праксе најмање 7 година. Не може бити нижега ранга од ма ког подручног му чиновника"

У опште о инжињерима важи чл. 82. овог закона.

Члан 114.

Шеф оделења настојава и бди да подручно му особље врши, тачно, благовремено и савесно све послове, који су одредбама овога закопа а нарочито чл. 104 утврђени.

Ако подручно техничко и административно особље не врши тачно, благовремено-и савесно, одређене дужности пи послове које овај закон наређује а по распореду п наредби шефа грађевинског осељка, овај може сваког казнити: усменим укором, писменим укором са завођењем у деловодни протокол и одузимањем плате до 10 дана.

Последње две казни доставља министру грађевина са разлозима.

Решења шефова о казни извршна су без апелате.

Кад подручно лице треба казнити већом казни, шеф доставља кривицу са податцима министру грађевина који ће даљи корак чинити.

Члап 115.

Шефови грађевинских одељака одговорни су пред министром грађевина за невршење благовремено послова и дужности по одредбама овог закона а нарочито чл. 108. овог закона и по наредбама министра грађевина. Члан 116.

Да би државни инжињери и подинжињери грађевински у свако доба могли вршити званичне послове по одредбама овога и других закона по грађевинској струди, по наредбама министра грађевина по других министара; да би могли у свако доба обплазити путове, прегледати мостове и друге хитне послове одправљати по своме округу дужни су да имају своје коње и кола, са спремом.

У тој циљи имају годишњи додатак:

1) Шеови грађевинског одељка:

а) На држање коња, кола п момка. 1000 дин. Ој рани а не а ел 5 с се о 2) Инжињери с и о лик «+ 7. «= 1000. 8) Подинжињери . 0. .7. . . . . 800,

Члан 117.

Шеф грађевинског односно инжињер кога псти одредио буде. дужан је сваке године најмање четири

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ МИНИСТАРСТВА ГРАЂЕВИНА

БРОЈ 5

пута да обиђе све грађевине п државне, окружне и среске друмове п мостове преко 4 метра распона, и да према нађеном стању ствари поступа по овоме закону и да о томе рефершпе сваки пут министру грађевина а стални окружни одбор пзвести о свима нађеним недостатцима и нужним оправкама.

Члан 118.

Шеф грађевинског одељка даје одсуство поверепом му особљу до 7 дана.

Члан 119.

Канцеларија државног грађевинског одељка биће смештепа М зградама началетва пили судова а где то није могуће у приватним зградама за које плаћа кирију округ.

Члан 120.

Неспоразуме п размирице при вршењу службе на државним, окружним и среским пословима између државних инжињера и пнжињера округа п срезова расправља п решава министар грађевина,

ДЕО УЛ

Самоуправни окружни, срески п општински инжињери.

Члан 121.

Инжињери и подинжињери које округ и срезови бирају по чл. 74. закона о уређењу округа и срезова и општински могу бити само онп који су свршили уредно технички факултет на нашој великој школи или најмање истог ранга који технички Факултет на страни. Поред тога да разумеју добро српски, с тога да су Срби рођени или прирођени или славенске народности.

Инжпњери могу бити само они који су положили државни инжињерски испит и да имају праксе од пзласка из школе најмање 5 година,

За контрактуалне инжињере п подинжињере важи чл. 82. овога закона.

Члан 122,

Дужности, плата, додатци, путни и подвозни трошкови ових инжињера утврђују се уговором између инжињера, подинжињера и окружне скупштине.

Уговор, по претходном саслушању грађевинског савета прегледа, оцењује п одобрава мин грађевина,

Члан 128.

Ове инжињерско-техничке послове дужни су самоуправни окружни, срески п општински инжињери вршити по одредбама овога закона а нарочито чл. 194; по правилпицима, прописима и наређењима која важе за државне инжињере грађевинских одељака а поглавито да чешће прегледају и обилазе друмове и мостове у своме кругу; да благовремено и прописно састављају планове и предрачуне за грађење п оправке зграда, мостова пи друмова: да друмове километришу а мостове

нумеришу.