Srpski tehnički list

Број 5

8) Извршује сва хидрометарска премерења у своме округу, сређује добивене податке пи шаље министарству грађевина.

9) Врши све хидротехничке послове у своме округу које државне власти захтевају.

10) Контролише израде окружних, среских и општинсках грађевина, пази да се исте солидно и тачно по одобреним плановима израђују. У противном извеш тава о нађеним недостатцима и неправилностима миниетра грађевина и окружни одбор.

11) Оверава привремене признанице за исплату зараде предузимачима за државце грађевине.

12) Врши одлагања нетрлеће оправке на државни» здањима до 1000 динара исте псплаћује пз одобреног и отвореног кредпта за наведене оправке. Ну по могућсву ће одељење издејствовати одобрење пре оправке од министра грађевина, У случајевима кад то није могуће грађевинско ће оделење одмах па свршетку оправке падејствовати одобрење, којом ће приликом основаним разлозима оправдати поступак.

18) Даје сва потребна обавештења, окружном одбору и његовим изасланицима по својој струци и то безплатно.

14) Одређује трасу телеграфских линија и псте километражу.

15) Пази да се сва закона. наређења по грађевинској струци тачно у округу врше.

16) Даје мишлење по грађевинској струци, саобразно постојећим законима и правилима, државним властима, кад исто потраже.

17) Подноси повремена извешћа министру грађевина. која су раније прописима п наредбама утврђена.

18) Подноси шестомесечпо извешће о стању мостова преко 4 метра распона на државним друмовима мипистру грађевина, на окружним и среским друмовима у недостатку окружних самоуправних инжињера окружпим одборима.

19) Држи лицитације за грађење и оправку државних грађевина по закону о држању лицитација,

Један инжињер државног грађевинског одељка, присуствује при лицитацијама окружних, среских и општинских грађевина којих предрачунска вредност прелази 10.000 динара.

20) Шре држања лицитације за окружне, среске ш општинске грађевине државни грађевински одељак контролише сва техничка п погодбена документа: иста споразумно са окружним одбором односно општинском власти исправља према правилима сувремене техничке науке, и постојећим законима, правилима и наредбама грађевинске струке за све нове грађевине преправке и оправке преко 5000 динара.

21) Један пнжињер државног грађевинског одељка, присуствује и члан је комисије за преглед и пријем колаудацију, окружних среских и општинских извршених нових и оправку постојећих грађевина којих предрачунска сума износи преко 5000 динара.

92) Да у споразуму са сталним окружним одбором и према донешеној одлуци окружне скупштине одређује детаљну трас унових друмова и да о истој подноси своје мишлење министру грађевина који дефинитивну одлуку доноси.

98) Да се војеним комапдантима дивизија споразумно даје мишлење министру грађевина и министру војеном где се и како имају градити друмови у пограничним окрузима државе.

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ МИНИСТАРСТВА ГРАЂЕВИНА

СТРАНА 119

24) Да расматра све молбе приватних дица и појединих села или општина, које се односе на правац окружних, среских и општинских друмова а које би пројектовали и трасирали самоуправни окружни, срески и општински инжињери; на екпропријацију приватна имања и да о нађеном стању ствари подноси извештај министру грађевина.

25) Да пази да се сви путови и мостови у округу одржавају у добром и сигурном стању и да потребне захтеве у овом правцу на полицајне власти управља.

96) Да контролише рад окружних инжињера које бирају самоуправне власти и да о нађеном стању ствари у овом последњем случају одма извештавају стални окружни одбор или изасланике истог и то написмено непосредно или и преко државне полицијске власти,

97) Да води рачуна о економним приликама својег округа и предлаже грађевине онакве врсте и од онаког материјала какав месним приликама најподеснијо и најеконом није одговара.

98) Да у споразуму са сталним окружним одбором одређује деонице путова, које имају поједине општине да граде или оправљају.

29) Да прикупља снима и саставља планове о свима старинским грађевинама, споменицима ит.п. у своме округу.

Члан 109.

Државни грађевински одељак је надзорна државна власт над свима техничким предузећима и извршењима, сталног окр одбора и његових изасланика који по овоме и осталим законима долазе у надлежност и круг рада министарства грађевина.

Државни грађевински одељак има право да подпоси предлоге окружној скушштини и сталном окружпом одбору о свима предметима грађевинске струке у округу.

И ако исте предлоге који би по себи били потребни и корисни окружна скупштина или стални одбор не би усвојио, грађевински одељак доставља министру грађевина ради даљег поступка.

Члан 110.

Грађевински одељак извештава непосредно стални окружни одбор или његовог изасланика да се оправе мостови п путови где је потребно ради одржања саобраћаја. Ну ако одбор на два писмена позива не сљедује, грађевински одељак наређује одма да се неодложне оправке помоћу предузимача а о трошку округа изврше.

Члан 11.

Ако по чл. 74., закона о уређењу округа и срезова окружна скупштина није изабрала и набавила свога инжињера, или кад је псти болестан обвезани су инжињери и подинжињ. државног грађевинског одељка да све послове по грађевинској струци, по окрузима и срезовима обављају.

Члан 112.

Инжик:ери и подинжињери државног грађевинског одељка, врше регулацију и нивелацију и дају општинама и приватним лицима линије све по одобреним плановима у варошима и варошицама, само онда кад дотична општина срез и округ нема свога инжињера.

16“