Srpski tehnički list

|

ЂРОЈ о

су, недовршив предузете послове, изгубили До=

бит, коју би свакако имали да су до краја

радили !

Нерасполажући потребним повчаним средствима да рад и даље настави, компанија обустави плаћања 11. дец. 1888. и одпоче дуге преговоре са фФинапсијерима, који су јој пређе онако верпи били, у цељи, да њиховом помоћу канал бар према најновијем пројекту изврши. Јест! али сав је сад труд остао узалудан Финансијери дапашњега доба имају и сувише развијено чуло грабљивости те да би сеи у оне

операције упуштали код којих се труд одмах п |

сигурно пе награђује, нису се Лесепсовом позиву

одазвали. И, тако, старина Лесепс доживео је | најзад да своју каријсру, којој су пређе небро-

јено њих завидили, заврши тим, да га Француски суд осуди као варалицу.

Ова пресуда поништена је од вишег суда, али за то само, што је ствар — застарела... Утеха, слаба и чемерна.

Господо ! у ванредним приликама, треба напредних људи и ванредних срестава да се велики једап смер постигне.

Онај ђенерал, који би сваком свом војнику сваког часа саопштавао све опасности које војсци грозе, имао би за мах најдеморалисанију војску. Доста је кад ђенерал зебе за опстанак свију својих војника — с осмехом на уснама.

Кад се један ђенерал послужи недопуштеном једном тактиком. па ипак извојује победу, — свет му се клања, свет га слави и хвали и диви се његовом витешком духу и његовој ванредној одлучности. Буде ли побеђен, — тај исти ђенерал ставља се пред суд.

Кад је Лесепс хтво да гради Сујецки канал, из његовог првобитног програма могло се видити, ако ме памћење пе вара, да ће канал од 160 кил. дужине имати 40 м. ширине, да ће коштати 300 милијуна динара и да ће кроз њега пролазити 3,000,000 тона робе, Тада се акције овога друштва плаћале по 500 динара.

Јест, али данас, кад је сујецки канал довршен и од пре 24 год. предат у саобраћај великом бродарству, кад је престала сва страсна полемика, сад се зна да канал овај није пре свега ни био готов до првобитно одређеног рока, да даље, није имао 40 већ само 92 метара ширине на дну, јер се тек после постепено ширио, да није коштао 300 већ 600 милијуна динара, и да, најзад, кроз канал не пролазе 3,000.000 тона, као што се је у почетку мислило, већ близу 20,000.000 тона, и да акције Друштва на послетку од 500 динара вреде данас на 2700 динара!

ПАНАМСКИ КАНАЛ

СТРАНА 125

Лесепс се грдно преварио и при самом Сујецком каналу, и тамо је он морао исто тако одлагати рок довршења од једног на друго време, и тражити два пут већи капитал но што га је првобитно одредио, па по оријенталском начину, обећавати удеоничарима својим више но што је могао да верује да ће икад моћи испунити. Стара тактика дакле, која га је до славе уздигла код Сујеца, изневерила је Лесепса код Панаме и довела га до пропасти.

О иЕ Да видимо сад, колико је новаца сарањено

до данас у панамско предузеће. Целокупан капитал удеоничара номиналан од 300 милијуна, дао је на чисто 995.000.000. Зајмови од године 1882. до 1889. г. номи-

нално 1,447,057.200 Франака, који су дали чистих 912,781.026.

Ефективно дакле капитал износи свега 207,781.096. Као што се види. разлика између номи-

налног и стварног капитала, износи ванредно велику цифру од 539,276.174 Франака. То ће рећи“ да је панамска компанија, имала да плаћа интереса на један капитал од близу 540 милијуна динара, кога она није никако уживала

Целокупан пак овај ефективан капитал од 1,207.781.000 потрошен је, може се рећи, на некористан начин, јер се извршени радови ако се непрестанце не одржавају, убрзо од тропских киша зароњују и затварају.

Да је номиналан капитал довољан био од 1,740.957.200 Фр. те да се канал доврши, онда би 11.355.869 фр. прихода доста било, па да се предузеће потпуно и добро рентира. Потребно би на име било да самот,5 милијона тона пређу кроз канал па да се сума ова скупи.

Јест! али 1.474 мил, утрошени су, а канал не само да није још готов, већ се накнадно још бар 600 милијона за његово довршење траже.

Кад би свет сигуран био да би се бар после овог издатка кннал довршио, можда би се на послетку и нашао когод који би и ову жртву принео на олтар Француске славе, — ал, господо, ја сам мишљења да се ни са једним од постојећих предрачуна не може поуздано гарантовати, да ће се канал по означену цену моћи да доврши, толико је непредвиђених околности, са којима се у Панами мора рачунати.

Грдан материјал: шине, локомотиве, стални и покретни казани, машине коначице, многи вагони за пренос земље ит,д. итд, лежи тамо захрђан, изложен квару и трулежу и чека да се

7