Srpski tehnički list

СТРАНА 116

Члан 81.

Шефови оделења могу бити само дејствителни инжињери или архитекте п Срби који су у Орбији рођени или прирођени и који су у техничкој државној служби провели најмање 10 година као дејствителни чиновница.

Не могу бшти шефови оделења који не владају добро српским језиком и бар једним модерним страним језиком (Немачким пл Француским).

Члан 82.

Шефови оделења сваки по својој струци старешине су својих оделења.

Они стално п брижљиво пазе да се сви послови у дотичним одељењима министарства грађевина ипо грађевинским одељцима, по овоме закону и издатим прописима и наређењима тачно брзо и благовремено извршују. ;

Шефови оделења настојавају да благовремено стижу перподична извешћа од грађевинских одељака. Они наређују п руководе да се министарство по струкама што пре снабде са нормалама п правизницима, за подизање грађевина састав предрачуна услова и ценовника.

Шефови оделења одговорни су за све радове по овоме закону у њихов делокруг долазе.

Шефови оделења по својој струци самостално контродшиу и исправљају израде планова, предрачуна, услова и погодбених докумената.

Они предњаче у изради закона и измена по техничко грађевинској струци.

Сваку нехат неправилност н несавесност у званичним пословима, кад нађу код повереног им особља извиђају п благовремено извештавају министра грађевина.

који

Члан 88.

Шефови оделења воде и подписују званичну пре- |

ппску по својој струци са грађевинским одељцима и осталом државним и самоуправним надлештвима, док предмет не сазре за решење.

Члан 84.

На положај и репрезентацију шефови ових оделења имају сваки годишњи додатак по 1000 динара.

На положај и репрезентацију шефови одсека кад се установе имају годишњи додатак по 500 динара.

Положај, дужности и одговорности чиновника У централној управи

Члан 855.

(ем општег оделења сва остала оделења министарства грађевина има потребан број инжињера и подинжињера ради извршења својих послова, који се буџетом одређују.

Инжињери и подинжињери ових оделења морају имаги она својства (квалификације), која овај закон прописује. За рачунско-статистпчко оделење осим тога, морају имати најмање пет година инжињерске праксе по положеном испиту.

све |

ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА О УРЕБЕЊУ МИНИСТАРСТВА ГРАЂЕВИНА.

БРОЈ 5

Члан 56.

Сви дејствителни инжињери и подинжињери, поред законих квалификација, морају бити Срби или владати добро српским језиком.

Нико не може битп дејствителни инжињер и подинжињер који не влада добро српским језиком.

Контрактуални инжињери, ако желе постати дејствителни српски пижињери и који су испунили остала закона наређења морају положити нелит из српског јозика.

При полагању испита обратиће се пажња на граматична и сиптаксна правила.

Контрактуални, странци, инжињери и подинжињерн, од дана пријема у службу морају најдаље за годину дана толико српски језик пзучити да могу администрацију својих послова вршити.

Члан 87.

Инжињери п подинжињери одговарају морално и материјално за планове п радове које собом изврше у случајевима ако грађевина усљед конштруктивних недостатака повије се или падне.

~

Члан 88.

Рачунско-статистистичко оделење, поред стручних инжињера за ревидисање предрачуна, услова и дефпнииввног обрачуна, има једног благајника, једног књиговођу, једног рачунопспитача, једног статистичара, једног руковаоца геодетског кабинета који је у псто доба и библиотекар и руковаоц целокупног пртежног материјала п реквизита ; једног техничара за ауто-литофотографске радове и два писара.

Члан 99. За извршење свију послова у општем оделењу постоји: један архивар, и три шсара који се указом Краљевим постављају, а поред тога још п потребан број

практиканата који се сваке године бупетом одређује.

Члан 90.

За препртавање планова и препис предрачуна, и за обична премеравања у месту свако оделење мини старства грађевина пма потребан број техничких дијурниста којих се број буџетом одређује.

ДЕО ТУ.

Грађевински савет.

Члан 91.

При министарству грађевина постоји грађевински савет, који даје министру грађевина своје мишлење о свима важнијим предметима који по овоме закону спадају у надлежност и делокруг министарства грађевина.

Члан 92.

Грађевински савет нарочито даје министру грађевина своје мишлење: