Srpski tehnički list

БРОЈ 5 ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ

Члан 65.

Потиисује у опште акта за која нарочито задржи себи право потписа.

Положај, дужности и одговорности начеоника министарства

Члан 66.

У цељи једнообравног п бржег одправљања, послова; у цељи јединства у вршењу евију званичних

предмета на челу свију оделења министарства грађе- |

вина и свију државних и самоуправних грађевинских одељака по окрузима стоји начеоник министарства.

Члан 67.

Начеоник министарства може бити само Србин рођен или прирођен који има својства инжињера пли је раније иста по закону стекао п који је у служби као дејствителни технички чиновник провео најмање 12 година.

Члан 08.

Начеоник прима и отвара сва акта, која су управљена на министарство грађевина и предаје их надлежним шефовима оделења на даљи поступак.

Члан 69.

Начеоник стално надгледа и пази да сви послови по канцеларијама и оделењима министарства благовремено раде и извршују и да се израђују по постојећим законима, правилницима ш наређењима.

Пази да се регистри и архива минпстарства воде уредно и по правилу контролише месечно благајну и њене рачуне, пази да сви без разлике чиновници министарства врше тачно и брпжљиво своје дужности подноси по претходном обавештењу и споразуму са дотичним шефовима предлоге министру о примању, унапређењу, кажњавању пли одпусту особља.

По предлогу, обавештењу и споразуму са шефовима оделења изриче казну над особљем у централној управи. Степени су казне: усмени укор, писмени укор заведен у деловодни протокол п одузимање плате до 20 дана. Предлаже за премештање и осуство чиновника преко 10 дана.

Подноси министру сва акта за дефинитивна ререшења о подизању грађевина, о преправкама и доправкама, о дефинитивним пздатцима и у опште која су по себи важна или за која је себи министар задржао право.

Члан 70.

Начеоник министарства у споразуму са шефовима оделења прикупља све потребне податке саставља буџет, законе, правиплнике и нормале и све ово подноси министру на даљи поступак. Исто тако саставља и подноси министру све прописе, наредбе и расписе по грађевинској струци.

Члан 71.

Врши све техничке послове за време министрова, одсуства као његов заступник. У том случају не може унапређивати, премештати, одпуштати и кажњавати

преко 10 дана платом чиновнике.

МИНИСТАРСТВА ГРАЂЕВИНА. СТРАНА 115

Члан 72. Начеоник пма право да присуствује седницама грађевинског савета, у том случају гласа.

Члан 78.

Начеоник обавља све административне послове који се не спроводе шефовима поједиших оделења.

Начеоник потписује по претходном решењу министра грађевина исплате до 10.000 динара.

Начеоник подноси државном правобраниоцу акта са нужним податцима, у споровима између министра грађевпна. и предузимача, а по претходном мњењу правног референта ш решењу министра грађевина.

Члан 74.

Начеоник пази да се пе прекораче одређени кредити и да о томе благовремено извештава министра. Он је одговоран за прекорачење кредита.

Члан 75.

У случају болести, министар одређује лице које ће пачеоника заступати.

Члан 76

На положај џ репрезентацију начеоник министарства има годишњи додатак од 1500 динара,

Положај, дужности и одговорности шефова инжињерског архитектског и рачуно- стативтичког оделења

Члан 77.

Положај дужности и одговорности шефа ошштег оделења опредељене су чл. 55, 56 и 57 овог закона.

Члан 78.

На челу оделења за грађење путова, мостова, грађевица на води и машинерија — инжињерског; оделења за подизање зграда на суву — архитектског; пи оделења рачунско-статистичког, стоје као шефови оделења иншпектори за свако оделење на посе.

Члан 79.

да правилност израде планова, предрачуна, услова, и техничког описа радова одговарају једино шефови оделења — иншпектори. Они су дужни свакад уз план и предрачун подносити на писмено реферате министру грађевина у коме ће образложити одобрење плана пи предрачуна и потврдити да је све предвиђено, п урађено као што земаљски закони, постојећа правила и наређења налажу; и као што сувремена техничка наука захтева.

На полеђини овога реферата, начеоник министарства ставља своје мпшлење, !: по томе министар грађевина пли упућује предмет грађевинском савету или ставља своје решење.

Члан 80

Шефови оделења не могу бити чланови колаудирајућих комисија кад се врши прпјем пи склапа дефинитиван рачун коштања ново начињених или оправљених државних грађевина.