Srpski tehnički list

СТРАНА 164

5) Плочице од гуме дају се уз сваки Филтар; у случају ако се који ваљак преломи онда се таква плочица мете на отвор и ту се навртком притврди услед чега Филтар ради добро само са мањим дејством.

Вино, пиво и спиритуозна пића.

Пастер је доказао, да све болести које долазе од вина, пива и т. д. произалазе од извесних врста бактерија и препоручује да се таква. вина загреју 55—60" С, но при томе добијају . укус од кувања, а при том сеи штете. Но и | топлота од 55" не убије све бактерије.

Потпуно се циљ постиже код вина каои,

РАД ИНЖИЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА

Број 6 других течности употребом Филтра БћалтђегатдРазфешг-овог, пошто се све бактерије помоћу њега. одвајају. Вино задржава потпуну бистрину и укус и у ничем се не мења. Сваки домаћин може своја вина на овај начин чистити и одржавати и у најтоплијим летњим данима услед температуре не мења се.

(ве ово важи за све течности у којима се бактерије налазе.

Сва ова важна преимућства Филтра ЗћатЂегјапд-Резјецг-овог призната су од суда последње хигијенске изложбе у Лондону 1884 год. на. којој је исти први пут изложен био, припознат и највећим одликовањем награђен.

ЧИТАОЈИМА „ЛЕАНИЧКОГ ЛИСТА

„Пројекат закона о уређењу министарства грађевина % грађевинске струке у Краљевини

(рбији“ резултат је рада нарочите комисије у којој бу учествовала г.т. Стев.

Џафевић,, Вел. Антић и

(Св. Ивачковић. Погрешком уредништва изашло је, као да је г. Стев, Чађевић сам написао поменути пројекат.

30. Октобра 1898. год. у Београду.

Уредништво „Техничког Листа“.

др

РАД ИНЖИЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА

|. РЕДОВАН САСТАНАН ИНЗИЊЕРСОВОГ УДРУЖЕЊА држан 19. јула 1898. год.

Председавао г. М. Марковић. Састанак отворен у 6'/, сати у вече.

На дневном реду, продужење претреса, пројекта, грађев. закона.

Чита се чл. 12, затим 18 и скуп их усвоји као у предлогу.

Чита се ча. 14.

(. Ивачковић налази да би тај члан требало допунити још једном тачком а та је: да када грађев. одбор врати коме план са примедбама да га исправи, па га пројектант понова пошље грађевинском одбору који ако опет нађе да се по њему грађевина не може извршити — да би тада требало пројектанту одузети право пројектовања и да његов потпис не вреди код власти,

Живановић, мисли, да би то могло да изостане пошто је законом предвиђено, ко може да буде пројектант.

Илкић вели, само онда то урадити ако се пројекат врати увбог својих техничких недостатака.

Гредседник, пита слаже ди се скуп са предлогом Ивачковића, који реши да се чл. 14. дода ова тачка: 4) Ако би се нашло да план није направљен према,

овом закону Т. ј. да се не би могла градити грађевина због погрешних и хрђавих мера и постројења, враћа се са примедбама натраг да пројектант исправи, но кад овај не би могао ни тада по други пут технички правилно извести планове да претставњена зграда одговара техничким правилима — сталности — и чвретоћи онда добија такав пројектант прво опомену. — Ако пак какав пројекат три пут узастопце не одговори техничким правилима за једну а исту зграду, онда му се одузима право да може сачињавати надрте — планове и његов „Подишс“ неће вредити пред власчима ништа.

Чита се чл. 15.

Ивачковић примећује да ово треба да вреди кад се грађевине подижу поред Фортификацијоних гриђевина.

Живановић. Ово би могло да изостане пошто је законом предвиђено да се суседи морају питати пре но што се грађевина отпочне.

Председник ставља на гласање чл. 15 и скуп реши да се пзбаци из пројекта пошто је ча. 12. условљено да се суседи морају питати пре но што се грађевина,

одобри. Члан 16, — усваја се. Члан 17. — Скуп решава да се овај дода 4. члану

као б-а п 7-а тачка. Чл. 18. и чл. 19. усвајају се као у пројекту.

Састанак закључен у 8 сати у вече.