Srpski tehnički list

"ОТРАНА 48

Поред облика монументалног горе објашњеног, одређено је и усвојено да се обе грађевине — и црква и звоник, — израде од доброг расничког камена зидарима дотесаног, према ошштим мерама у плану обележеним, а украсе при слојастом зидању крупачким мрамором, па да оне остану неолепљене с поља, дакле да буду и са стране градива монументалне, и ако није свеколико камење лица обрађено строго правим каменарима, као што су иначе израђени њени ови украсни делови грађевински. (54

Темељи су зидани ломљеним каменом расничким, остало зидање је изведено слојасто у две неједнаке дебљине (висине) и у две боје, од којих је мањи слој са лица израђен од крупачког — белог — мрамора, а позиђивање ње„гово и зидање целог слоја великог — и лицем позиђивање нутрашње стране цркве, — од рас„ничког љутог плавог камена. — Атуле на лицима и свеколики делови грађевински и украси с поља, на лицу од крупачког мрамора, а сводови и атуле у унутрашњости цркве од опека. Све је зидано у малтеру од обичног масног (белог) креча и песка, а олепљена је само изнутра истим обичним — малтером. На лицима су — поред дотесаног камења на облик квадера правоугаоних — спојнице испуњене хидрауличним малтером и углађене профилираним гвожђетом у виду танког округљака. — Стубови унутрашњи који кубе носе, оба велика прозора са севера и југа, округла ружи са запада, главна атула на кубету, плоче одморњаче, степенице предложене и плоче за праг уласка и стенен испод иконостаса, сливаче у мањим прозорима |гвозденим, атуле главних кракова, ступњеви степеница, вратник, атуле за прелаз са квадрата на осмоугаоник — на нози трула, — остале атуле за апсиду и обзидане гамаде, крстови на краковима и вратнику, крстионик и умиваоница израђени су из љутог расничког плавог камена и белог крупачког мрамора, према Функцији појединих делова од једног или другог, или сложеног и од обојих. — Грађа за кровове је од чамовине као и њихова дашчана облога, а само су ребра за узидање од растовине. — Кровови су покривени лимом од бакра, снабдевени су лежећим олуцима и осовним цевима. све од истог градива, — бакреног лима. — Попођена је црква плочицама, правилним и једнако великим од крупачког мрамора, а споља око цркве је плочњак од плоча већих мера од љутог камена расничког. — Крила за главна врата јесу од растовине, окована и врелим уљем натопљена. — Стеге зидова и сводова узидапе су гди треба, а излазе са њиховим ушицама напоље —

|

ЦРКВА У СЕЛУ „РАСНИЦИ“

на само лице — затегници њихови украшени

БРОЈ 8

су слабијим гвожђем плочастим. — Одељци великих камених прозора и руже, као и сами цели мали прозори (19 ком. јесу од Фасолираног гвожђа, застакљени јаким и слабијим стаклетом и премазани масном сивом бојом. — Јабука, нога њена и крст на кубету шупље су израђени, бакрени лим превучен на гвозден костур,ја крстићи за стубиће на рогљевима су масивни од бакра, и за све ово је позлата прекаљена, ватром. — Громобран је «симетричан“, од једне жице масивне, по системи професора г. К. Ценгера из Златног Прага.

Основа цркве заузима површине свега 7210 [0 м. од које долази на под 51:59 [] м. а на зидове 20:81 (]м.; под је дакле 9:48 |9:479) већи од површине зидова урачунав ту и она четири стуба која носе главно кубе. — (Обимни зидови чисто, без стубова у средини 19,37 [Јм..

Величина пода износи: за бему — олтар 15:23 [Д м., за_солеју — за мебто“ за спољан обред 6:30 [] м., за екоцедре — певнице 5,40 (] м., а за сам наос — место за правоверне 25:00 [0 м. таи

Црква — лађа — наос — може да прими верних најмање 75 људи и 30 ђака, по 3 човека кад се рачуна да стају на један [] метар и за певнице од (]м. по двапут толико ђака, — 100 људи и 40 ђака (140 особа) кад се у средњу руку узме по 4 човека, — а 125 људи и 50 ђака (175 посетиоца), кад се дозвољени највећи број од 5 људи на [] м. у рачун узме. При великој навали ушло би у цркву — у храму без олтара и места за обред спољни — и 150 људи и 60 ђака 210 лица, а и до 1170 + т0) = 240.

Црква запрема — рачуњено према пропису у немачкој царевини — од земље до горњих ивица, атула (венаца), дакле без садржине кровова — тавана — и горњег малог дела свода од главног кубета, који је за нешто виши од ивица поменутих, 655:70 кубних метара, са крововима пак 690 кбм.

Сума за извршење ове грађевине овако намишљене прорачуњена је била са непредвиђеним мањим изузетцима на 26.000 динара, дакле за ! [] м.: засноване грађевине на 359,09 динара за целу шупљину пак у 51:59 [] м. пода 50400 (50397) динара. На човека и ђака |100 + 40) = 140 особа 185:71 динар, на 175 лица (125 + 50) пак 14857 дин, а рачуњено само за људе, кад се на ђаке и не би обзирали, на 100 људи по 960 динара а на 195 људи по 195 динара.

За један кубни метар запреме грађевинске без кровова излази цена од 39:57 динара, а са њима 37:68 динара.