Srpski tehnički list

У 56

ских грађевина, које му на расматрање подносе поједина пл Ви Министарства грађевина п саобраћаја.

Да у свима питањима правне природе, која се ка у Министарству грађевина, и саобраћаја, подноси своје мишлење Минпстру на писмено.

8. Да рукује архпвом ш деловодством Мпнпстаротва, пода Фе стара: да се „израђени предмети осталих оделења тачцо,п брао, „отправљају а тако исто 1 долавеће ва оделењима , без оклевања, предају ка израду, 14" Да израђује“ сва потребна упуства и наредбе за овобље Министарства и ' остала државна телапчаиф надлештва а која не спадају у прука чисто технпчки питања ин и“ и и

На нониа се стара, ла се уредно НЕ деловодство грађане савета, Грамтбктоноко оде. лење (одељење за подизање. МИ града).

Ча. 6.

У задатак архптектонског оделења спада:

1. Пројектовање и извршење евију државних зграда у опште, које су потребне било за смештај државних надлештава, било као државни заводи, пили за економне, пољопривредне, санптетске, просветне и војене цељи, у колико у овом последњем случају не бп бпло противно одредбама закона о уређењу Минпстарства војног.

2. Пројектовање и извршење епархијских, окружних и среских здања п окружних магацина.

8. Пројектовање п извршење свију споменика (монумената), које држава, окрузи, срезови или општине подижу заслужним људима за српски народ.

4. Прикупљање п снимање археолошких п старих српских споменика у Србији п предаје српској Академији паука у верно пзрађеним цртежима и натппсима.

5. Пројектовање п извршење цркава.

6. Састав предмера, прорачуна, техничких 1 опптих услова за све горе споменуте грађевине, а ревпдира п исправља техничке и опште а е за окружне п среске грађевине.

". Надзор над пројектовањем и извршењем окружних, среских п општинских зграда

8. Надзор над пројектовањем и извршењем школа за поједине општине.

9. Да тражи развој стручних техничких школа на страни ради усавршавања наших техничких школа п да подноси предлог Министру, где ваља слати питомце по својој струци ради њиховог образовања у наукама.

10. Да се стара и у споразуму са грађевинским саветом да предлаже Мпнистру отварање потребних школа за образовање грађевпнара; да израђује уредбе и наставни план за све школе.

11. Да води надзор над свима државним грађевинама по својој струци, да се увек у добром стању одржавају, џ да предузима, предлаже и извршује све оне мере које су нужне ради одржања њихова у добром стању.

12. Да сређује планове п дотичне предмере и прорачуне од свију државних грађевина по својој струци,

"ој

в.) Инжењерско оделење (одељење за грађење путева, мостова и грађевина на води).

Часни

7 задатак инжењерског оделења (оделења, за грађење Пи мостова и грађевина на води) спада:

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА

| рађеног страног грађевинског м

· Број 8

1, Трасирање, пројектовање и извршење државних друмова п мостова на њима, по евпма пропшсима данашње технике, као п повремено контролписање и испи-

| тивање њихове сталности,

2. Траспрање, пројектовање и извршење друмова за екопомне; индустријске п војене цељи.

8 Надзор над пројектовањем п пзвршењем окруж= них п среских друмова п мостова,на њима, као п само пројектовање п извршење ако окрузи пали срезови не би имали својих инжењера.

4. Пројектовање п пзвршење грађевина на води, регулисање рекл, прокопавање НаНалА псушивање Зара И БУР раван пољу.

. Састав: предмера, прорачупа, техничких и општих по својој струци, а ревидира. п псправља техничке п опште услове за окружне и среске грађевине.

6. У споразуму са архитектоним оделењем надзор над пројектовањем пи извршењем регулације вароши и варошица, над грађењем п израдом пристаншита, канализације. водовода и модерног осветлења у варошима п варошпцама,

%. Шрпкупљање евију хидрометарских података 0 стању већих река у Србији.

8. Да састав карту о мрежи свију друмова у држави п изврши њихову кплометражу као п нумерисање свију мостова ш проста на државним, окружним и срескпм друмовима, п среди сва њихова. потребна техничка дата.

9. Да тражи развој стручних техничких школа на, страни п подноси предлог Министру где ваља слати питомце по својој струци ради усавршавања у наукама ; да контролише њпхов рад за време школовања и полагања пропшених пепита. ј

10, Да скупп, среди и квалиеикујеђабпрку грађевинског материјала у целој земљи.

П. Да пзрађује пора 9 за све грађевине по својој струци.

12. Истттивање машинских котлова по нарочитим прописима које ће Министар грађевина израдити.

г.) Рачунско — статистичко оделење. Чл. 8, У задатак оделења рачунско-статистичког спада: 4. Сазнавање правих цена разног домаћег п прематеријала, као и цене

надница за разне техничке послове у свима местима Краљевине Србије и саотштавањем појединим оделењима.

2. Сравњивање прорачуна са плановима за све државне. грађевине, а за окружне среске п општинске кад сума прорачуна износи преко 5000 дин. исправљање и дотеривање прорачуна како у погледу цена тако и ко-

=

%

личини рада. По извршеној ревизији враћа прорачун са

плановима оном Оделењу од кога је пл добио.

8. Састављање погодбених услова и уговора за израду државних грађевина а на основу техничких услова које су израдила поједина оделења.

4. Да према техничким условима води бригу о томе да се за државне, окружне и среске грађевине употребљава, прерађени грађевински материјал израђен од домаћих занатлија а само да се доноси са странеи из страних Фабрика оно што се у Србији према положеним техничким условима не може израдити и набавити,

5. Држање лицитација за све државне грађевине

којих вредност прелази преко 50000 динара.