Srpski tehnički list

СРП

СКИ |

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ _

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖИЊЕРА

РЕДАКЦИОНИ ОДБОР УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА

' УРЕДНИК МИЛАН Ј,. АМДОМОВИЋ, ПРОФЕСОР ВЕЛ. ШКОЛЕ

ГОДИНА У.

МАРТ 1894,

ОВЕСКА 3

ПРЕСТАВКА ) пПЕЖЕЊЕРОСКИОГ УДРУЖЕЊА ГОСПОДИНУ МИНИСТРУ ГРАЂЕВИНА

Културно стање једне модерне државе огледа се најбоље у напретку и развићу техничких наука у њој, као што су полет и ступањ савршенства технике у некој држави у исто време најбоље мерило за оцену Физичке и интелектуалне моћи самог народа.

У јако развијеним државама, као што су на првом месту: Француска, Енглеска и Немачка, обраћа се велика пажња усавршавању техничких наука, а њени преставници, инжењери свих грана, уживају тамо велики углед и заузимају у државној хијерархији одлична места.

Како стоје у том погледу у Србији наши, српски инжењери 2

Не претерује се ни најмање, кад се каже, да је данашње стање српских инжењера врло бедно.

У нашем друштву инжењеру није дат онај положај. који му с правом припада, како по општем његовом образовању, које ни у чему не заостаје иза спреме других Факултетски образованих људи, тако ни према великим захтевима, које му стављају држава и друштво.

Незнатне плате, које инжењери у државној служби данас уживају, ни издалека не одговарају уложеноме труду и трошку око прибављања стручног знања, а још мање многобројним потребама, па да се један инжењер узмогне одржати на висини савремене науке и свога задатка.

%) Према једногласној одлуци удружења на редовном ставку садашњем господину министру грађевина 27. ов. м.

Доста је кад се напомене, да је данас за | једног инжењера министарства грађевина кнулминациона тачна његове каријере обележена платом од 3535 динара.

С том платом инжењер мора с породицом да живи, децу школује, а при свем том да остане човек од науке и да одговори свима државним и друштвеним захтевима.

Перепектива је још жалоснија, кад се уочи, колики низ година незнатан део инжењера пробави, док до те плате доспе а већина њих не могу никада ни достићи ту кулминациону тачку.

До очајања морају доћи наши инжењери, кад виде, какве положаје постижу много мање спремни а покадшто и неспремни људи у другим струкама наше државне управе и са те висине погледају охоло на техничаре.......

Бива и то, да млади људи у другим струкама почињу служити с оном платом, с којом стари и искусни мнжењер свршава своју каријеру.

Нека је дозвољено, да се на овом месту учини површно упоређење инжењерске струке с неким другим струкама н. пр. с професорском, судском и телеграфском струком.

Позната је ствар, да професори нашег највилџег просветног завода уживају врло завидљив положај, јер поред периодичног авансовања до на плату од 7000 динара ограничена им је служба, на 30 год.

састанку од 21. ов. м. управни одбор удружења предао је ову преУредништво ,