Srpski tehnički list

СТРАНА 82

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА

БРОЈ 4

Мако

Грађевинска инспекција дели се најмање на онолико секција, колико пма округа под собом, тако да у сваком округу има најмање два секциова инжењера л један подинжењер са потребним бројем цртача и практиканата. Секциони инжењери носе назив: „државни секциови инжењери“, односно: „државни секциони подинжењер“, а надлештво у коме врше дужност нос: назив: „државна грађевинска секција Х.“

Ча. 32.

Грађевински инспектор је стручни пи административни шеф грађевинске струке. у својој инспекцијл п старешина канцеларија државних грађевинских секција.

У случају препреке, инспектора у свему заступа, најстарији члан, који је у седишту инспекције.

Чл. 88.

Грађевински инспектор може бити онај, који има инжењерске квалификације и 8 година указне службе

Ча. 34.

Дужности грађевинских инспекција ове су:

1. Да врше све наредбе Минпстарства грађевина и саобраћаја, које се односе према овоме закону на грађевинску струку у земљи.

Да изненада обилази п прегледа радове, на државним, окружним, среским и општинским грађевинама, и да о нађеном стању ствари извештава како Министра, тако и стални окружни одбор у колико се овога ствар тиче према чл. 85 закопа о уређењу округа п срезова.

8. Да контролише пи наредбе пздаје да се све државне, окружне, среске а према приликама п општинске грађевине врше тачно и солидно по одобреном плану, прорачуну и уговору.

4. Да у смислу члана 29. п 94. закона о уређењу округа и срезова прегледа, исправља и одобрава све планове и прорачуне о грађевинама пли оправкама које окрузи, сревови или општине подижу а којих вредност не прелази 5000 динара; и да окружном одбору дију потребна упуства за склапање услова и уговора за грађевине и оправке у вредности до 10000 дишара.

5. Да се уверава о потреби измена у плановима, прорачунима, као и о потреби да се нешто више изради, када то предлажу државни секционп или самоуправни окружни инжењери и стални окружни одбор.

Овај реферат подноси инспекција Минпстру грађевина, односно сталном окружном одбору или изасланицима овога,

6. Да према закону о подизању јавних грађевина и закону о јавним друмовима, одобрава планове и прорачуне за све државне грађевине и оправке на истима до 1000 (хиљаду) динара.

7. Да одређује и држи лицитације ва израду: оправку државних грађевина, и да је једним својом чланом увек заступљена при држању лицитације за пздавање у израду или оправку окружних, среских пи општинских грађевина, када вредност прорачуна прелази суму од 5000 (пет хиљада) динара.

8. Да прегледа, прима и колаудира извршене државне окружне, среске и општинске грађевине п оправке, којих вредност не прелази 10000 (десет хиљада) динара,

9. Да у споразуму са сталним окружним одбором а према донесеној одлуци окружне скупштине одређује како главни правац, тако и детаљну трасу нових дру-

мова и да о пстој подпоси своје мишлење Манпстру, који доноси депнитивну одлуку.

10. Да са командантима дивизија споразумно даје мишлење Мпннстру грађевина и саобраћаја. п Мипистру војном, где се п како имају градити друмови за војене потребе.

ИП. Да расматра све жалбе прпватних удица и појединих села или општина, које се односе на правац друмова, на. експропријацију приватна имања и да о нађеном стању стварл подноси извештај Министру.

12. Да мотри да се сви путеви и мостови у инспекцији одржавају беспрекидно у Добром и сигурном стању п да потребне захтеве у овом правцу управља, на полицајне власти и стални окружни одбор.

13. Да прима, расматра и према овом закону решава све жалбе противу подручног јој особља.

14. Да контролише израду нових друмова и уверава се, да ди су исти по одобреном плану тачно и правилно на терену обележени и спроведени.

15, Да предузима све мере и издаје потребне наредбе државним грађевинским секцијама Љда прикупљају Хидрометарске податке о рекама у инспекцији а нарочито о речним областима, те да се има података како за рационалну конструкцију мостова, тако п за извршење регулације и пловидбу река.

16. Да у смислу члана 56. 6. и 6. закона 0 уређењу округа п срезова, даје сталном окружном одбору сва потребна обавештења о буџету по грађевинској струци.

17. Да контролише рад пнжењера, које бирају самоуправне власти и да о нађеном стању ствари одма извештавају стални окружни одбор п то непосредно или преко државне полицијске властп.

18. Да води надзор над свима Државним зградама п зградама управе Фондова у својој пнспекцији и да подноси предлоге ради одржања истих у добром стању.

19. Да прикупља све податке о правом коштању грађевишског материјала у окружним варошима п варошицама и сређене ценовнике најдаље до 1. децембра сваке године да шаље Министру грађевина и саобраћаја.

20 Да води рачуна о економним приликама своје пнепекције п предлаже грађевише „онакве врсте и од онаквог матерпјала какав месним прилпкама најподесније и најекономвпје одговара.

21. Да у споразуму са сталним окружним одбором одређује деопице шутева, које имају поједице ошитине да граде пли оправљају.

228. Да прикупља, снима и саставља планове о свима старинским грађевинама, споменпцима пт,п. у својој пнсџекцији и шаље их Министарству грађевина и саобраћаја. |

23. Да се брлне о томе, да се подинжењери вежбају у практичним радовима

Чала -85:

Грађевинска инспекција има право п дужност, да подноси предлоге окружној скупштини п сталном окружном одбору о свима предметима грађевинске струке у округу.

Чл. 86.

Грађевинска инспекција, наређује непосредно сталном окружном одбору или његовом изасланику, да се оправе путеви и мостови гди је потребно. Ако окружни одбор на два писмена позива ово не учини , грађевинска инспекција. наређује одма, да се то пзврши кратким путем среством предузимача а о трошку округа.