Srpski tehnički list

БРОЈ 5 који се није могао препоручити за извођење, би израђен нов нацрт за ову обнову у самоме министарству у архитектонском одељењу, који је усвојен и по коме је израђена оправка обнова — ове цркве.

Обнова је изведена према усвојеним и одобреним нацртима, и прорачуну у овоме: извађен је стари под, насута је земља у цркви и подигнут нов под за три степена више над земљиштем с поља, сазидани су прозорићи на плалнима и она врата са северне стране, проширена, и повећана главна улазна врата, пробијене три руже и три прозорића у апсиди, израђене су главе на свих четири прислоњена ступца, скинут је свод средњег дела цркве и створен тиме отвор за извођење трула и кубета, засвођена, два нова лука над овима уза северно и јужно платно, надзидани и уједно скопчани са ова два лука северни и јужни забати за привидне кракове попречне, изидане латице између старих и нових лукова, израђена и надзидана округлина нутрашња трула над овима са целим квадратом опољним — језгро за труло, — изидано труло и засведено кубе, — све ово у опекама у обичном малтеру. — Обијен је леп стари изпутра и све олепљено новим малтером обичним. — И лица су стара олепљена овом приликом, јер старо камење је веома издало било, обичним малтером подељена у бојастим хоризонталним слојевима једнако дебелим, наизменце жућкастим и црвенкастим — рујавим. Од новог су тесаног камена: вратник са стрехом, плоча одморњача, праг, степен пред црквом, и плоче пспод икопостаса, крстионик, умиваоница и олучници. Грађа за кровове сва је од чамовине, даскама пошивена, а кровови су покривени зацинкованим лимом, олуцима и цевима снабдевени од истог градива. Попођена је изнова правилним плочама од пласковачког камења (2) положеним на слоју од бетона, а с поља око цркве добила је она плочњак од љутог шумског камена (7). — Крила за врата су од растовине, окована и патопљена врелим копалфирнајсом. Прозори су од Фасонираног ваљаног гвожђа, застакљепи полусолин стаклетом, и бојадисани масном сивом бојом. — Јабука, њена нога и крст за кубе шупљи су, кошуља од лима од бакра причврш ћена вртањима исто таквим за њихов костур гвоздени, четири крста на краковима јесу од масивног бакра, а сва спољна површина ових делова право позлаћена — у ватри прекаљена. Има свуда гди треба стега гвоздених, а и громобран симетричан по системи професора Карла Ценгера из Златног Прага.

Заснована је цела грађевина свега на 59 88 кв. м; пода има 33:78 кв. м., на зидове долази

ОБНОВЉЕНА ЦРКВА У ОБЛУ ЈАРУШИЦИ

ОТРАНА 95

19'16 кв. м., дакле је површина пода 1:74 пута већа од површине зидова, у приземљу мерено,

_над ногом сокла. —

Олтар је велики чисто 9:32 кв. м., место обреда (око 5:24 кв.м. и певница (око 5 кв. М.)

_ цео средњи део узет 10:26 кв. м., а место за,

правоверне, од врата до ивице ступца испод трула и кубета 14:14 кв. м. — Тако дакле улазе у цркву на месту за верне 13 човека и 30 ђака, по 3 човека рачуњено на кв. м. а за певнице по 6 ђака, — 56 људи и 40 ђака по 4 човека и 8 ђака, — 70 људи и 50 ђака по 5 људи и 10 ђака рачуњено као горе. Но могло би ући при великој навали о празницима 85 и 90 до 100 људи и 66 п 70 ђака, али толики број не сме се рачунати посета.

Оправка је прорачуњена била на 7.900 динара а извршена за 7.600 динара; кад се узме да је све иначе изнова рађено и измењено сем зидова у темељу — око 145 кб. м. — и правоугаоне зградо ван земље — око 115 кб. м. са преосталим деловима сводова — око 15 кб. м,, укупно око 175 кубних метара зидања које стаје без лепљења просечно по 16 динара рачуњено око 1.800 динара, стала би онда нова црква по овом обрасцу и оваким градивом израђена суму

око 9.400 динара. — Тада би дошао ! кв. м. 9400

засноване зграде | око 177':36 динара, на 94

целу шупљину пак око 276 динара; на

човека и ђака 56 + 40 = 96 особа просечно рачуњено око 92 дин., но кад би се рачунало само за 56 људи не узеву рачун и ђаке — 168 динара. — За друга места у Србији гди су раденици и градиво јефтиније, биле би и све поједине цене извесно мање; јер су оне у Јарушици за нешто веће но у варошима и селима у њиховој близини.

Овај оригинал — нацрт за прераду, — кога је израдио писац овог чланка по званичној дужности и предао министарству на даљи поступак надлежни 21. фебруара 1889. год., — по своме реду хронолошком, као образац је ХУ., а по реду израде планова у Министарству тријес трећи (33.).

Обновљење цркве довршено је у години 189%. за суму горе наведену у 7.600 динара, па сада она изгледа по мњењу садашњег окружног инжењера г. Луке Ивковића, коме имам да захвалим овом приликом за добавку нацрта у оригиналу и за хисторичне податке, — веома лепо. — Утисак лепоте ове црквице још је већи због њеног романтичног положаја у дивној природи њене околине.

14»