Srpski tehnički list

БРОЈ 6

Чл. 74.

Пројектант је одговоран за израду пројекта донде, докле га непосредна виша ревизија не прими Ну одговорност за верну примену добивецих података, остаје п даље на њему.

Чл. 75.

да радове око извршења пројекта одговорни су: надзорни инжењер п предузимач грађевине и то:

Надзорни инжењер одговоран је од дана постављања до дана разрешења од надзора, а у смпслу пнструкција, које од преспостављене власти добије.

Предузимач је одговоран у смислу уговора пи земаљских закона.

Чл. 6:

Шефови појединих оделења одговорни су за све предлоге које непосредно подносе Министру грађевина и саобраћаја пли Начелнику Министарства, и ако се без измена одобре. | | ла и.

За радове који се решавају у грађевинском савету одговоран је сам грађевински савет, ако му Министар грађевина и саобраћаја или Начелник Министарства без измена усвоји.

Чл. 78.

Министар грађевина или Начелник Минпстарства одговорни су за све одлуке које донесе противно предлогу или мишлењу грађевинског савета или шефова појединих оделења.

Ма.

Констатовање кривида појединих органа и одређивање казни по истима, вршиће се по: дисциплинарном поступку, који Министар грађевина и саобраћаја прописује и подноси скупштини на одобрење.

||. Услови за државне техничко-грађевинске чиновнике.

Чл. 80.

_ Ва државне подинжењере могу се поставити само они техничари, који су са добрим успехом свршили технички Факултет на нашој Великој Школи или вишу техничку школу на страни, а повед тога испунили и прописе осталих закона земаљских.

Чл. 81.

За државне инжењере или архитекте постављају се они техничари које положе државни испит онако како овај закон наређује, а сем тога су српски поданици.

Ну они техничари, који су положили испит ва инжењера или архитекту на каквој страној вишој техничкој школи и добили диплому ппжењера или архитекте, ослобођавају се од полагања државних испита, чим се грађевински савет увери о исправности дипломе.

Чл. 82.

Право на полагање државног испита за инжењера или архитекту, имају сви они, који су свршили технички Факудтет на Великој Школи у Београду или вишу техничку школу на страни.

Члав.

Држаани испит полаже се пред комисијом од пет чланова, која је састављена из државних инжењера и

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА

ОТРАНА 131

оних професора Велике Школе, који имају квалификацију инжењера по овоме закону.

Чл. 84.

Председника и чланове испитне комисије и њихове ваменике поставља Краљ указом на три године на предлог Министра грађевина п саобраћаја.

Чл. 85.

Да се који постави за државног инжењера, потребно је, да је поред положеног државног испита пли уважене дипломе инжењера, провео још најмање две године дана у пракси, а поред тога испунио п све прописе осталих закона Краљевине Србије.

Време проведено у пракси за време студирања наука у опште не узима се у овом случају у обзир.

Чл. 86.

Кандидати могу полагати државни испит:

1). За инжењере железница, путева и мостова, или 2). За инжењера за грађевине на суву (архит.), или 3). За машинске пнжењере. |

Чл. 87.

Сваки кандидат, који положи испит, добија од Министра грађевина и саобраћаја диплому за инжењера оне струке из које је положио испит.

Чл. 88. Државни испити полажу се месеца Марта и Октобра сваке године и то у Београду. Чл. 89.

Државни се испити полажу по правилима и програму, који прописује Министар грађевина и саобраћаја на предлог грађевинског савета.

Чл. 90. Број година државне инжењерске службе је 30.

ХИ, Положај и плате државног грађевинског особља.

Ча. 91.

Државно грађевинско особље саставља;

1). Особље свих одељења у Министарству, 2). Особље грађевинских инспекција,

8). Особље дирекције државних железница.

Чала. 92.

Особље у самом Министарству и по грађевинским инспекцијама делп се:

а). На техничко и

6). Административно,

У техмичко особље спадају:

1). Начелник Министарства грађевина и саобраћаја. 2). Шефови — инспектори — одељења у Мини-

9). Грађевински инспектори. 4). Виши инжењери.

5). Инжењери.

6). Технички секретар.

7). Подинжењери и

8). Цртачи,

19%