Srpski tehnički list

БРОЈ 6 ПРЕДЛОГ

Чл. 148.

Ћор-сокаци могу се затворити без икакве накнаде приватним лицима, ако су иста по одобреном регулационом плану имају пли добијају улаз са стране. нове регулпсане улпце.

Земљиште од ћор-сокака уступа се грапичним суседима, који су дужни да га приме п по оцени заклељих проценплаца плате.

М'. Надзор.

Чл. 149.

Општинска власт води надзор п над постојећим зградама п мотри, да се употреба истих у свему онако врши како је овим законом прописано.

Чала. 150.

Решења у опште по овоме закопу доноси општин-

ска власт пошто предходно саслуша грађевински одбор. УТО.

Против решења општинске власти подноси се жллба Министру грађевина чије је решење извршно. Жалба се подноси у року од 10 дана.

ЗАКОНА ОТРАНА. 187

Чл. 152.

Државна власт има право надзора над општинским властима у погледу вршења овог закона.

МШ. Закључне одредбе.

41158.

За све вароши и варошице важи члан 936 овог закопа по за зграде, које већ постоје у колико се то лако покретљивих спољних делова тиче, чим општинска власт у споразуму са грађевинским одбором нареди, да се у интересу саобраћаја и сигурности ма у којој улици тај члан прпменн.

Чл. 154.

Сав приход, који буде ошштина по овом закопу имала, а пето тако п све новчане казне које буду наплаћене по овом закону уноси се у касу дотичне општине п има се употребити искључиво на регулацију дотичне вароши.

Чл. 155.

Закон овај ступа у живот од дана кад Краљ подшшшше п тада губи силу највише решење од 14 марта 1861 године. ВБр. 564. Зборник ХТУ. страна 94 и сви остали прописи, који би овом закону били противни.

аб ае

ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА

о

ИЗВРШЕЊУ ЊАТАСТАРСЊНОГ ПРЕМЕРА

у

пБрРАЉЕЈЗИ НИ СРБЕ. КЕ.

)

(СВРШЕТАК).

Ма 2

Земљомерп деле се по плати на шест класа и то: ГК. класа са платом од 8200 дин.

ПА поеми Ено ЗОО ПИ 4 бе 20005 = Ја . , 2000,

Пи Шан 1600, МЕ. | ~ + 12007,

" Земљомери УГ класе постављају се претттсом Министарским. Демљомери У ш виших класа постављају се Краљевим указом, пошто испуне прописе чл. 30. и 31 овог закона.

Ча; 28.

Дужности су:

а) Управника: да руководи пословима у свима правцима ;

6) чланова управе: да га у томе потпомажу п раде оне особене послове техничке и административне, за које се распоредом рада одреде;

в) Блатајпика, да, по наредбама катастарске управе рукује Фондем, склапа рачуне, води књиге и рукује материјадом п инструментима.

г) Старешина одељака катастарске управе, да воде непосредан надзор на радовима п управљају особљем, које врши премер;

д) Инжењера-земљомера п земљомера: да -раде све послове око премера, израде карата по књига, по правилницима за то прописаним.

Ро

Управник, чланови управе п старешине одељака катастарске управе морају имати квалиикацију пнжењера-земљомера. Сем тога, управник мора имати пајмање десет година државне службе, чланови управе и старешине одељака најмање 5 година државне службе од којих опет најмање 2 године да су провели на раду при катастарском премеру.

Ча. 90.

Инжењер-земљомер може бити само онај, који је свршио технички Факултет на Великој Школи овде или на страви, или земљомерски одсек техничког Факултета, или коју вишу војну школу, на којој се предаје ге0дезија у целом пространству по који је поред тога положио државни инжењерски исппт или испит, који се по овом закопу "тражи.

20