Srpski tehnički list

СТРАНА 136

ПРЕДЛОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗА КОНА

БРОЈ 6

Пре овога одобрења не сме се ни једна грађевина подизати. Чл. 134.

Просецање улица кроз земљиште које дотле није служило за подизање зграда, пли деоба таквог земљишта на мање плацеве ради подизања зграда, а на захтев самог прптежаоца може се вршити само кад општинска власт добпје одобрење од Мивистра Грађевина. У овом последњем случају општина не даје нпкакву накнаду за земљиште потребно за улице.

Марн 165:

да поделу целокуппог земљишта на мање делове, дужан је господар дп поднесе тачан копиран ситуациони план од истога у досадањем стању и план како мислп поделу да изврши. План се подноси у трн примерка од којих један остаје опшљини, један у Мипистарству грађевина а један код господара земљшита.

Чл. 196;

При одобравању поделе целокупног земљишта, треба пазити, да поједини делови имају такав облик и величвну да се на њима могу подизати удобне и здраве грађевине у погледу санитета Исто тако треба пазита да нове улице буду праве и што равније.

При подели земљишта на плацеве од 800 квадратних метара, па и тада лице плаца мора износити пајмање 15 метара.

Ча. 187. Улице, које се изнова просецају плин постојеће проширују треба да шмају најмање ове ншрине: а, Главне улице 20,00 м.

6, Средње ,„ 15,00 м. в, Опоредне , 12,00 м. Чл. 138.

Дужност је грађевинског одбора. да прп регулацији вароши обрати пажњу да буде што више садова, (паркова) п засађених улица. — Само оне улице могу бити засађене дрвећем, којс су широке најмање 20 м.

Ча. 189;

Сваки господар плаца, који намерава, што изнова градити, дужан је пријавити се општинској власти ради давања регулационе и нивелацпоне линије.

Чл. 140.

Ако инжењер противно чл. 24 ов. закона линију погрешно обележи накнадиће по тужби оштећеног лица, сву штету, која би отуд произашла било за господара грађевине било за општину.

Чл. 241.

Одобрени регулациони и нивелациоиш планови, како појединих улпца тако п читаве вароши, састав= љају се у три једнака примерка п оверавају од чланова грађевинског одбора и Министра грађевина,

Један примерак чува. се у Министарству грађевина, један у окружном началству, а један у нарочитој архиви општинског суда

Чала. 142.

Одузимање земљишта ради просецања нових или проширења постојећих улица бива по закону о експропријацији за опште народну потребу од 15 марта 1866

с том само изменом што: два проценитеља бира општински одбор, два проценитеља бирају господари земљишта, а ова четворица бирају петог за председника.

На случај, да се изабрана четшри проценитеља не сложе у избору преседника, онда петога одређује Министар грађевина.

Проценитељи полажу закдетву у општинском суду у присуству сопственика пмања, да ће у оцени савеенџ бити.

Проценитељи оцењују, да ли усљед регулације улица пма места накнади пли не. Они одређују величину накнаде у новцу или решавају да пакнади нема места.

Чл. 148.

Кад општина нареди, да господар плаца уклони своју зграду и на регулациону се линију повуче, онда му се даје накнада по процени изабраних проценилаца према наређењу чл. 142 овога закона.

Ако господар зграде сам уклања исту ради подизања нове зграде по новој регулационој линији, онда му се даје само накнада за одузето земљиште.

Трошкови око процењивања накнаде пада на терет општине.

Чл. 144.

Кад господар плаца по одобреној регулационој линији и усвојеном плану излази напред од пређашње линије, тако, да мусе има један део приватног отпштинског џли државпог земљишта уступити, опда је он 06везап, да исти део прими и да га платп по оцени проценилаца изабратпх по чл 148 овог закона.

= Чар

Ако услед одобреног регулационог плана остају плацеви појединих притежалаца између пограничних суседа и улица таквих, да се на њима не могу угодне зграде подићи ишли да је приступ тим плацевима по плану регулације онемогућен, опда општинска власт може те плацеве са зградама експроприсати и нову поделу плацева извршити

Исто тако може општинска власт и читаве комплексе или поједине делове од истих према потреби експроприсати ако је то за правилну поделу плацева и извршење регулације потребно.

Експроприсање комплекса и вршење регулације по овом члану закона бива по предходном мишљењу грађевинског савета и одобрењу Мипистра грађевина.

Процењену вредност дужна је општина да исплати сопственицима имања пре извршења експропријације.

Чл. 146.

Ако господар плаца или зграде неће да плати општини процењену суму према прописима овог завота за уступљено му земљиште по чл. 114, онда ће општина експроприсати цело његово имање и исллатиће му по оцени проценилаца.

ТА.

Код старих зграда, које су дотрајнле или паду склоне, а које при томе прече да се по одобрено милану постигне прописана шшрина улице, ни. под којим условима није дозвољена преправка, подзиђивиње пди намештање новога крова, но: само се може нова грађевина, подизати по одобрепој регулацноној линији.

Одлуку о дотрајалости зграда или о томе, да су исте склоне паду, допосп општинска власт на основу мишљена грађевинског одбора.

ас ов ај а а