Srpski tehnički list

БРОЈ 6

лико пре што се врше на једном објекту који је био већ заинтересовао и нестручњаке. За то је на једном од редовних састанака радо примљен предлог да се учини екскурзија до Љубичевског моста, а управни је одбор учинио све, да је се она могла и извести. Управни одбор може сада констатовати заједно са гг. члановима који су присуствовали овом испитивању, да је заиста било користи од овога похода. Остављајући друге корисне стране ове екокурзије напоменућемо само, да је ово била прилика када се је могла посматрати манипулација с Пајферовим и Френкловам апаратима, којима се данас редовно врше испитивања гвоздених конструкција. —

На реду је да вас, Господо, задржимо неколико тренутака на једној новини у нашем удружењу, на инжењерском балу који је био приређен у месецу Јануару ове године.

И ако изгледа на први поглед да је ова појава. незначајна и од слабих последица за наше удружење — овбиљније ипажљивије посматрање довешће вас до резултата: да су мотиви за ову нашу забаву потпуно основани.

Господо, ми имамо пред собом извесне задатке, који ће се извршити ако уз главну нашу радњу будемо имали људе, чијом се помоћу опи могу и остварити. Ако икоме нами је нужно заинтересовати што шири круг нашег друштва. Нужно је створити, услова да се између чланова, инжењерског удружења и осталих сталежа отвори боља веза; нужно је на неки вештачки начин изазвати прилике, у којима би инжењер ближе општио с осталим члановима нашег друштва. У толико пре треба ово радити, што постоји као

Факт, да инжењерски сталеж живи и сувише пок

вученим животом од кога не може бити добра. Крајњи сепаратизам у инжењерском сталежу биће, можда, један од узрока зашто смо у фази у којој се карактерно истиче општа апатија стажежа према нами.

То је један мотив који је руководио управни одбор кад је покренуо мисао да приреду ову забаву. Он би се могао свести у ово неколико речи: да за наше удружење заинтересује и остале сталеже, а сем тога, да изазове више активностии у самом удружењу.

Други мотив не мање је важан.

Инжењерска грана спада у једну од оних у којима је неопходна потребна, стручна библиотека. Колико је нами нужна, код скоро никакве наше литуратуре а врло слабе државне награде, збирка дела којима би могли пратити развиће наше струке, држимо да није нужно ни износити. То је тако знано свима нами, да је из-

_дишно одузимати вам времена. Срества пак на-

ИЗВЕШТАЈ УПРАВНОГ ОДБОРА

у СТРАНА 128

| шег удружења доста су слаба, да би се њима, | још сада могла попунити ова празнина. Требало "је наћи начина да се приђе остварењу давнашње жеље свију нас. И управни одбор држао је, да. ћемо се приређивањем оваких забава. приближити циљу коме сви тежимо. А није се ни преварио јер поред свих тешкоћа, што је ово прва наша забава, ипак је пало толико прихода да смо | могли већ приступити оснивању наше библио" теке, набавив извесна дела која ће вам изнети у своме извештају г. књижничар.

Нека нам је, Господо, дозвољено да на овом месту и пред вами изјавимо: да се је до ових резултата могло доћи само ув припомоћ вашу и оних приложеника, који се одазваше нашем позиву. Нека и на данашњем нашем свечаном дану приме нашу топлу благодарност!

Управни одбор руковођен жељом да и на највишем месту створи земљишта за. остварење наших аспирација, затражио је, приликом ове забаве, ауденцију од Његовог Величанства Краља. У овој ауденцији Његово Величанство Краљ благоизволео је примити позивницу; распитивао је о нашем удружењу и обећао да ће ако Му буде могуће, пи посетити забаву.

Управни одбор може сада констатовати да ји у овоме раду и постигао жељене резултате. Јер поред интересовања о организацији нашег удружења, Његово Величансто Краљ благоизволео је послати као прилог 200 дин. у злату. Сматрамо за особиту дужност да Високом дародавцу и на овом месту одамо знаке поданичке благодарности.

Прелазимо сада на један моменат, важан помена. То су ови дани када се у удружењу свом силином јавља жеља: да се Господину Министру грађевина престави у најошштијим цртама стање инжењерске струке, те да из познатих истина као конзеквенције тога стања, учини све што је могуће, неби ли сеи код нас техничка отрука попела на онај ступањ, на коме је код других образованих народа. Те су жеље живо изражене у преставци које је удружење преко нас поднело Господину Министру, а коју сте читали у нашем органу. Колико су оправдани наши захтеви, тамо је довољно изнесено да неће бити потребно понова улазити у то питање. Напоменућемо само, да је и ова преставка карактерна за инжењерско удружење и време у коме се јавља. Она ће бити историчару јак аргуменат, да наше дане тачно обележи, као и да инжењерском удружењу ода заслужну пошту. Она ће бити доказ, да се је у деценијама водило рачуна о техничкој грани у Србији таман толико: да јој се да последње место. То је факт о који

се писац наших дана неће огрешити.

18»