Srpski tehnički list

„СТРАНА 148

КОНСТРУКЦИЈА САНТРАЧА И ЊИХОВА УПОТРЕБА

БРОЈ 7

У пракси узимају неки на сваких 100 кгр. шипа по ! кгр. папуче.

Папуче треба врло пажљиво наместити, јер не само што врх треба да буде тачно у осовини шипа, већ и веза папуче са шипом треба да буде што чвршћа. Врх шипа када се окива папучом, не сме се заоштрити, већ се мора одсећи управно на осовину, тако да остане квадратна пљосан од 50 до 100 ом.", та да се врх папуче не би измакао (скренуо) из осовине шипа, и тако искривио и од шипа одвојио. Толику исту пљосан треба да има и гвоздена папуча изнутра између своја четири крака. При окивању шипа, папуча се нв сме загрејати, да се шип не би никако нагорео и да гвожђе дође свуда у додир са чврстим дрветом. Осим тога папуча не сме да је сасвим лака, ако хоћемо, да нам она буде од неке користи. Ако узмемо папуче од само 17, до 27, килограма, онда су такове папуче обично без икакве користи, управо више шкоде, но што користе. С тога треба да имају оне тежине, које су у предњој таблици наведене.

Шипови се побијају у редовима у прописаном правцу и то долазе шипови разних редова једно према друго као у сл. 24. и 95. или наизменце као у сл. 26. — Овај последњи положај олакшава у неколико побијање, јер се земљиште између шипова равномерније компримише, но при првом положају.

Код сантрача новог моста на Лаби у Пирни, утврђени су уздужни прагови за шипове са 40 ом. дугачким а 3 см јаким завртњима.

Да би се темељ сачувао од подлокавања, · сантрачи се често пута обезбеђују трпанцем као елита | У Немачкој је обичај, да се тога ради удари пребој, који и за време грађења спречава навалу воде.

Пошто код сантрача од шипова не постоји бојазан, да ће исти утонути, то није штетно, ако се пребој тесно споји са сантрачем. Где пребој служи само као обрана сантрача, постројава се обично одвојено као у сл.98. и 99.

Дубина пребоја тада је независна од дубине савтрача. Она треба да је само толика, колико је потребно да се подлокавање спречи. Но ако би се бојали, да се пребој не претури усљед притиска земље, то их можемо помоћу спона, спојити са попречним праговима, сантрача и завртњима утврдити. (ел. 30.). Но ако пребој треба, да служи и за ношење, што се нарочито при обложним зидовима ради, то сеи пребојнице на исту дубину побијају као и шипови. У том случају се пребој постројава уза саме шипове, а попречни прагови као и патос сантрача про-

дужавају се преко пребоја, и на послетку се обе стеге утврђују завртњима (ел. 31).

Да би конструкцију упростили, предњи се шипови сантрача ижљебе, па се између њих умећу пребојпице (од. 32... Но овај, нарочито у Француској чешће употребљени начин отежава извршење пребоја.

Понекад се предњи ред шипова са свим изостави, пи на место његово построји пребој као у сл. 33. |

Где је пребоју главна цељ, да предупреди тонење земљишта и да побочни притисак пренесе на шипове сантрача, ту се пребој постројава иза првог реда шипова.

Сл. 34—40. показују разне начине спајања пребоја са сантрачем.

Код француских сантрача спољни се шипови отешу и ижљебе у цељи, да би се уједно могли употребити и за постројење пребоја (ел. 41.) што у осталом није за препоруку.

Сантрачи се могу још и на друге начине постројити, и то:

1! Уздужни и попречни прагови исеку се по пола, да би се тако сасвим преклапали (ел.36.) као и код лежећих сантрача. Ова се конструкција може пре дозволити за сантраче од шипова, но за лежеће сантраче.

2) Попречни се прагови могу сасвим п изоставити, у том олучају патос се полаже на уздужне прагове, као при грађењу обалног зида у Адегдееп-у у Шкотској. 5

8) Сантрачи се могу конструјисати и без патоса, али се поља морају тада пажљиво испунити и то најбоље бетоном.

%) Често се пута место прагова и патоса гради бетон, јер се може много простије и брже извршити но патос. Главе шипова не треба да су мање од 15 ем. ни више од 30 см. у том слоју бетона, који треба да је над шиповима бар још 50 см. висок.

Висина ћ овога слоја бетона добија се са обзиром на савијање из обрасца:

па 54 ОВ. и са обзиром на смицање поред шипова из обрасца Њ роо ћ'= 0,866 уз где је

| одстојање редова шипова у см.

р оптерећење у килограмима на уздужни метар на 1" дубине.