Srpski tehnički list

СТРАНА 1432

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ СКУПА УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ПВЖЕЊЕРА

БРОЈ 7

дашњости инжењерске струке код нас. Али у колико смо чули баш то рђаво стање у толико нам је милије, што видимо, да се је управни одбор свом снагом заузимао код надлежних, да се те неправилности и неправде одклањају ; затим да је радио, да се поменути законски пројект о уређењу Министарства Грађевине као и остали поменути пројекти што пре поднесу скупштини на одобрење, како инжењери неби и даље остали пасторчад наше отаџбине, због чега је управо крива немарност наших бивших старешина. С тога предлажем да се управном одбору изјави велика захвалност.

Скуп је једногласно за тим изјавио захвалност. Г'. председник. — Удовици покојног Љубе Николића инжењера и члана пореске управе, поклонила је удружењу сву библиотеку покојникову, б тога предлажем да се новом одбору стави у дужност, да у име удружења госпођи Катици Николићки писмено изјави благодарност.

Скуп једногласно усваја предлог.

Г. Пред. — По дневном реду долази сад предлог за измену друштвеног устава. од члана управног одбора г. Вуловића.

Г. Вуловић. — Имајући прилике као члан управног одбора, да се добро упознам са нашим уставом, запазио сам и неке непрактичности као и непотпуности; с тога сам покушао овим предлогом то да изменим и поправим. Као што ћете видети из самог предлога ја сам само неке чланове избацио, неке редиговао, а многе пак само другче стилизовао. Како пак у нашем уставу нема ништа о редакционом одбору то сам овом приликом и један нов нацрт о редакцаоном одбору пзрадио, с тога молим скуп да ме саслуша. (Чита. предлог).

Г. пред. — Господо, чули сте предлог који је као што видите доста велики, с тога вас питам, јесте ли вољни да га примите оваквог какав је у начелу и да одмах приступите претресању појединих тачака. Ако би пак били вољни да се специјалније са предлогом упознате онда можемо да наредимо да се предлог аутографише до после подне и тек онда, да се приступи детаљном претресању.

Г. Вуловић. — Раније сам већ напоменуо да у главноме нема тако велике измепе сем нацрта за редакциони одбор, који је сасвим нов; па с тога молим да се о предлогу решава а, поменути нацрт може да се аутографише.

Г. Манојловић. — ИМ ако предлагач вели да нема велике измене ипак се слажем са г. председником, а поред тога још предлажем да се и нарочити одбор изабере који ће предлог боље

проучити и извештај. -

Г. Стаменковић. — Да ли је предлог на месец дана раније поднесен, и ако јесте, зашто одбор о њему није своје мишљење донео 7 Свака измена ма каквог штатута па и нашег устава, веома је важна ствар; с тога сам мишлења, да се о овим шизменама тако брзо не решава и предлажем, да се предлог штампа у Техничком Листу, па онда или да се сазове ванредан скуп после месец дана или да се остави за идућу годину.

Г. пред. — Као што видим окуп није вољан да се одмах приступи претресању предлога, а уједно видим да има и три предлога. Прво мој, да се предлог аутограФише, други г. Манојловићев, да се поред тога изабере још један ужи одбор и трећи г. Стаменковићев, да се предлог штампа у Техничком Листу а претрес одложи за ванредан скуп пли идући главни редован; с тога стављам на гласање први предлог.

Скуп одбаци а тако исто и други.

Г. Пуловић. — Ја сам свој предлог поднео сасвим правилно на месец дана раније и молим скуп понова да о предлогу решава.

Г. Стаменковић. — Тражим да се гласање не прекида.

Г, Козлић. — Какав је узрок био, да се такав предлог изнеса и зашто2

Г. председ. — Према оваком гласању ја ћу сад, да ставим питање овако: „Ко је у опште за измену статута а ко не.»

Скуп већином гласова решава у начелу да се измене учине.

Г. Стаменковић. — Пошто је скуп решио у начелу да треба извршити ревизију нашег устава, то би требало сад прво решити оће ли се због тога сазивати ванредан скуп, или да се све измене оставе за до године; зато предлажем, да Управни одбор не само тај предлог проучи, но ако је потребно и друге измене да. предложи , па онда ако нађе за потребно, да сазове п ванредан скув иначе да се остави за идући главни скуп.

Г. Манојловић. — Према уставу за ма какву измену треба да буду /, чланова редовних на окупу, па с тога молим да се прво то констатује. Г. председ. — Према списку дошавших члавова на скуп, има довољан број и према томе може се о предлогу решавати.

Г. Јовановић. — Мислим да треба прекинути дебату о овим изменама и оставити 32 идућу годину.

о њему после подне да поднесе