Srpski tehnički list

РОЈ 8

Оплата се постројава као што је већ поме- |

нуто од хоризонатних или вертикалних талапа.

У првом случају (сл. 18) могу се при плиткој води поједине талпе потискивати. уз шипове на ниже. За веће дубине споје се талпе у табле од +#—5 м. дужине (ел. |9а, 196 и 198), при чему треба пазити, да састав двеју табла дође

ИЗВЕШТАЈ

увек на средину шипа. Ради веће непробојности ,

треба саставке покрити једном вертикалном талпом. Хоризонатне талпе ослањају се на поједине шипове. На унутарњој страни спојене су талпе кушацима (пајантама) које спречавају повијање појединих талапа.

При великој висини и јакој струји, оваке се талпе тешко намештају. Једно због тога, а друго што доње талпе при неравном земљишту не затварају све рупе, често пута се постављају вертикално. Најпростији је начин, када се поједине талпе побију једно до друго (сл. %0), које се наслањају на преглавницу, или када се побију као дупла оплата, при којој талпе једне оплате покривају саставке талапа друге оплате.

Талпе за оплату не треба да су уже од 25 см. ни шире од 35 см.

Талпе до; 2,50 дужине треба да су !0 см. дебеле, а за сваки метар веће дужине треба да су још за 1,2 см. дебље.

Ако су загати тако високи, да би се талпе између преглавнице и дна земљишта јако повиле, онда се на шипове намештају принуђице, о које се талпе одупиру. „Утврђење ових принуђица на шипове под водом скопчано је обично са великим тешкоћама. С тога се оне обично са дирецима споје у један оквир и овај тако намести, да се крајеви принуђица ослањају на шипове и да вертикални диреци дођу између њих (слика 21).

_ СТРАНА 1 79.

Вертикалне талпе, које се намештају уз хоризонатне принуђице побију се у земљу према приликама до 0,50 м. а при стеновитом дну до стене. На овакав начин граде се оплате загата, од 3,00 до 3,50 м. висине. При већим висинама, треба место просте или двогубе оплате постројати пребој, који је и чвршћи и непробојнији, а даје се и боље побити.

При томе се горње принуђице пребоја постројавају или независно од преглавница (ел. 23) или се преглавница употреби као једна принуђица, (ол. 28).

Како се пак материјал, којим се загати испуњују, лако задржава о унутарње принуђице, то се оне често по свршетку пребоја а пре испуњавања уклањају или се никако и не намештају.

Код загата који имају да издрже ванредно велики притисак воде, оплата се извршује од самих шипова (и то не ижљебљених), као што се то чешће радило при енглеским грађевинама, (сл. 25, дба и 9260).

Здраво високи загати раздељују се попреко на више делова, а тим се начином постизава корист, да се доња ширина загата не мора задржати на целу висину (ел. 94 и 85).

Као примере укрућивања на унутарњој страни загата наводимо енглеске конструкције у сл. 26 и 27, при којима је намештање укрућења било олакшано одливом. Сл. 97 показује конструкцију загата при грађењу окупштинске зграде у Лондону; а у сл. 26 нацртан је загат који је био при грађењу докова у Огитеђ-у, употребљен. Просте конструкције загата за дубину воде од 2,00м., 3,00 м., 3,50—4,00 м. и 4,00—5,00 м. назначене су у сл. 98, 29, 30, 31 и 32.

(Наставиће се).

вв век

ИЗВЕШТАЈ

СА ЕКСКУРЗИЈЕ ИНЖЕЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА У РЕШИЦУ од 7—ТО ЈУЕЖГА Оов год.

и

Џрема одлуци главног одбора инжењеуског удружења овогодишња екскурзија чињена је до Решице и главна јој је цељ била да се чланови удружења упознају са овом великом топпонпцом, ливницом, ковницом и ваљарицом гвожђа и челнка. Чланови екскурзије кре-

нули су се шз Београда у Уторак, 7. Јуна ов, г, уби, сати изјутра лађом, стигли у Базјаш око 100 105 подне, а. одатле се после кренули жељезницом и приспели у Вршац око подне, На станици вршачкој дочекала нас је једна депутација грађана вршачких, састављена од