Srpski tehnički list

ОТРАНА 186 БРОЈ 8

ЈОВАН БАУШИНГЕР

Техничка струка изгубила је једнога од својих вредних раденика. Јован Баушингер, професор техничке меканике и графијске статике, управник машинског отсека минхенске политехнике и завода за испитивање јачине грађевинског материјала, умро је 25. Новембра пр. г. у 60-тој години свога живота. Име Баушингер познато је инжењерима свију нација, а многи српски инжењери, међу које спада и писац овога чекролога, сећаће се са дубоким поштовањем Баушингера као свога професора

Јован Баушингер родио се у Пирнбергу у Баварској 1834. год. своје техничке студије отпочео је 1850 год. на минхенској политехници, а од 1853. продужио на минхенском универзитету, где се образовао више у теоријском математичко - физикалном правцу но у конструктивном. Год. 1857. постављен је био за учитеља занатлијске школе у Фирту, 1866. за професора реалне гимназије у Минхену, и одатле је одмах још 868 год. постављен за управника меканичко-техничког завода за испитивање грађевинског материјала на минхенској политехници, на коме је послу неуморно радио све до своје смрти и одакле су изашли многи драгоцени резултати, који служе као основа разних конструкција грађевинских и машинских. Обилатост овога рада види се у штампаним повременим извештајима о извршеним пробама и добијеним резултатима у овоме заводу Он је творац овога завода и његова је заслуга што су резултату испитивања разних грађевинских материјала обучени у научну математичку одећу, те се наука о конструк“ цијама може њима поуздано да служи. На овом пољу он је био покретач и руковалац скупова стручњачких зарад постављања једнообразног начина, испитивања грађевинског материјала држаних 1884. г. у Минхену, 1886. г. у Дрезди, 1890. г. у Берлину и 1908, ст. у Вечу, од којих су ова два последња скупа били међународни. Он је био у исто време и старешина сталног одбора за израду једнообразног начина испитивања грађевинског матиријала, који је изабрао минхенски скуп од 1884. год. Баушингер је био члан баварске краљев. Академије наука и за своје радове одликован је орденом Св. Михаила [ кл.

Поред многих важних резултата, испитивања грађевинских материјала, Баушингер је нарочито заслужан својим радовима на испитивању материјала за жељезничке потребе: шина, осовина, бандажа, упрежних„њуба и др. и норме, које је он поставио за овај материјал и димензије ових делова, од велике су важности. Овим тога врло важан његов рад јесте и снимање индикаторских дијаграма са парних цилиндара локомотива, на основу којих су постављени математички обрасци за израчунавање дејства паре у цилиндрима локомотива за време адмисије, експанзије, истицања и компресије, дакле и за израчунавање укупне парне снаге цилиндара локомотива. Ови су резултати важни колико својом научном вредношћу толико и згодном применом.

Поред осталих књижевних радова најглавније му је дело „Елементи графијске статике“, које је и на српски преведено. Покојник је при давању дозволе за превод на српски изјавио био жељу да добије један примерак српског превода овога дела ; но преведилац, желећи да му лично преда тај приморак и тиме ода што веће признање, није био срећан да дочека ту прилику.

Баушингер је био озбиљан и скроман раденик; мало је говорио и писао, али је неуморно радио, и што је рекао и написао то је било одлучно и непобитно. Из свога кабинета и завода за испитивање материјала није избијао. Није био од оних спекулативних научењака, који више раде да се чују и наплате, већ је радио из чисте љубави према науци, а то се најбоље види из тога, што је према раду и знању своме издао сразмерно мало књижевних дела, али оно што је публиковао — то је епохално.

Лака му земља и вечан спомен, а ученици његови најбоље ће се одужити своме добром учитељу, ако сваки по могућству поради у оном правцу, у коме је покојник не-

уморно радио. св. Н.