Srpski tehnički list

БРОЈ 8

зовања ђака, тако исто и у одклањању свију сметња.

За тим што поред резултата у раду данас имамо 60 ђака свршених, који су још поред тога и у свима геодетским радовима не само теориски спремни но већ и увежбани. Сем њих имамо још 34 у садашњој ШП. години, који завршавају ове године своје школско образовање, такође већ увежбане.

Сваки зна, да поред ма каквог теориског образовања из школе, кад се почне први пут ма какав геодетски рад да ради, на какве се тешкоће наилази и напослетку са каквом се брзином може да ради према неком већ увежбаном, и затим шта коштају овакови радови; онда од оне суме целокупне 144%0000 што је утрошена, отишло је доста на ово вежбање, па тако је и било, јер тек што се неки у неком послу упознао, морао га је напуштати и одпочињати нов. Из свега овога што је показано мислимо да је резултат веома повољан. —

Истина је само ово, да се распоредом оваким какав је био а какав је данас могло можда још више дефинитивно да нацрта на картоне, па ма онда и не био оволики број хектара онимљен Можда се то разним сметњама даје потпуно оправдати али тек боље би било да је то тако урађено

У опште дакле не упуштајући се да дока-

зујемо, да би услед брзине у техничким радовима коштало јефтиније; по само показујући на излишне трошкове, и за које може сваки лако увидети да су заиста пзлишни, ми имамо цену доста повољну.

Ето досадањи рад на катастарском премеравању. Раније напоменули смо у опште користи од катастра, који се не могу ни у каквом случају порицати, а ево сад и резултат из досадањих радова или управо покушаја показује да се катастар са домородцима код нас даје извршити, и то можда много јефтиније но ма где.

Рекосмо јефтиније но ма где само зато, што кад је овакав резултат показан сад у почетку када су се више учили и вежбали, нико нам не може оспорити да можемо насигурно тврдити да ће у будуће рад много брже и тачније ићи, и да ће кад одпадну излишни издаци, који сад једино отуда долазе што немамо правилно, стално и добро уређење коштати од хектара много јефтиније, и то са врло великом вероватношћу око половине садашњег коштања.

Ето према оваком стању ствари мислимо да није потребно и доказивати више, да треба катастар на једној сталној основи поставити, и створити могућност да се развије што пре, како би се и корист што пре добила.

ПРЕМЕР КРАЉЕВИНЕ ОРБИЈЕ

СТРАНА 169

Сем тога имали смо прилике, да се уверимо да са нестрпљењем сељаци очекују дан кад ће сеи код њих један пут одпочети. Затим колико смо имали прилике да се обавестимо да су и сви народни посланици за то, да се тај посао развије и да се један од посланика баш из народа, имајући прилике да види како се ради тај посао у близини његовог села, изразио веома повољно и похвално у самој скупштини.

Истина да је један од господе посланика, предлагао скупштини некакав американски начин, али је се преко тога прешло.

Није место овде доказивати против разлоге оном раду американском, али се само то може рећи, да овако како је одпочето код нас све европске државе раде, које су имале па том послу много већи број далеко спремнијих не само од нас но можда и од самих америчана.

На послетку и јавио је мишлење за сам посао.

На основу оваких непобитних доказа, да је катастар користан у сваком погледу, и оваког предусрећајл готово од свију без разлике, јавног мнења и народа, ми овим путем молимо надлежне да се и они одазову овим захтевима и ма на, какав начин створе могућност, да се што пре и брже развије катастар. -

Можда постоје неке тешкоће, али имајући пред очима увек онолике користи од катастра и добадањи повољан резултат пџа и добро расположење готово свију, надамо се, даће се моћи пи те све неприлике лако отклонити.

Затим, имали смо примере и раније, а и данас како поједине општине моле, да се што пре дође код њих и да ће оне новац спремити саме.

И ако према овој молби очекујемо, да ту могућност и начин створе, онако како баш они замисле, на које је ова молба упућена; ипак зато што смо од почетка па до данас непрестано на том послу радили, па и добро се упознали са разним тешкоћама, које заиста сметају правилном развитку, покушаћемо да изнесемо и неке наше погледе, како би се та нова установа а веома корисна засновала на што сигурнијој и сталнијој основи.

Прошле је зиме инжењерско удружење поред уређења целокупне грађевинске струке израдило и један пројект о уређењу катастра.

Исти пројект обухватио је у главноме најправилније све ствари. Једино што је у овом пројекту из основа неправедно и неправилно то је део «Срества за извршење катастра.»

Овај би део можда у главноме требао да буде задатак наших финансијера, али како се трошак око извршења премера разних предела може врло много да разликује; то ћемо са тог