Srpski tehnički list

БРОЈ 9

гр. Други пут, кад је суша 25. Октомбра, те је вода 6огатија минералним материјама, тада беше 0,5440 гр. Као што се из анализа види, ова одступања нису сувише велика.

Кад се узме у обзир суви остатак, који се у води новог водовода находи у толикој количини, вода долази у ред најтежих пијаћих вода, јер долази преко границе, која је за добру пијаћу поду допуштена интернацијоналним Фармацајтским конгресом у Бриселу 1885. г.')

Гвожђе. У води новог водовода находи се гвожђе у приличној количини, ово, с тога што се јединења гвожђена (4С0,), на ваздуху оксидишу и из раствора као хидрат гвожђа одвајају, — члни да вода редовно мање више опалише, па п да је по кад кад мутна,

Гвожђе је одређивано два пута: једном одмах како је вода наточена 25. Септембра 1898. п тада је било у 1 л. 0,0029 гр. оксида гвожђа; други пут кад је вода стајала неколико дана, те се већи део гвожђа сталожио, тада беше 0,0006 гр. оксида гвожђа у 1 лптру.

Оуспендовани делови. Вода новог водовода, као што је напред речено, мање више увек опалише, ово долази од суспендованих делова. Оуспендованп делови у главном су хидрат гвожђа, који се из раствора. одваја. Ових суспендованих делова једном, кад је вода прилично опадисала, било је 0,008 гр. у 12.

Креч п магнезија. Вода новог водовода долази у ред кречних вода, јер главну масу сувог остатка чини калцијум карбонат и магнезијум карбонат, који се у води као бикарбонати находе раствореап.

Алкалије. У води новог водовода има прилично алкалпја, пи то како натријума тако п калијума, који се као нитрати, сулфати, Хлориди пи силикати паходе.

Сумпорна киселина. Сумпорне киселине има у 1 литру 0,015 гр. Ова се находи као судфа: калцијума а можда и калијума.

Хлор. Хлор је одређиван више пута, њега има у 1 литру 0,018 до 0,022 гр. Хлор се у води находи као хлорид натријума и калијума. На ову велику количину хлора треба обратити нарочиту пажњу, те да би се његов постанак дознао; јер ако је минералног порекла, сумњив је, па са њиме и вода. |

Азотна киселина. Азотпа киселина одређена је по методу БЗећшле-Кјетапп-овом, редукујући Феро-хлоридом у азот-моноксид (Х,0), — п то из петлитира воде, Један литар воде садржи азотне киселине (М, 0, 0,0029 грама.

Амонијак. Амонијака има тако мало у води, да се врло ретко може доказати директно у води Неслеровим раствором; јер од преко 20 проби (види таблицу) свега је два пута доказан амонијак.

Дестилишући воду за содом (Ма, 00, могу се увек доказати трагови амонијака, ово је по свој прилици албуминоидни амонијак. У осталом на ове трагове амонијака и не треба обратити велику пажњу; јер кад амонијака има у минималним количинама, исти неможе утицати, да се вода сматра за сумњиву.

Органска јединења. Органске материје находе се у води у промењљивој количини; на њихову оксидацију по методу Зећшле Топздаот -овом троши се калијумперманганата 0,0026—0,0034 гр. Кад је вода мутнија троши се више, ну ово може долазити и од оксидације гвожђа.

„Азотаста киселина, На азотасту киселину реагисано је преко 50 пута, ито Топтаваот -овим методом с помоћу 2п Ј, и штирка. Резултат је био (види таб-

7) Г. Лозанић, Хем. Технологија |. стр. 84,

АНАЛИЗЕ ВЕОГРАДСОКИХ ПИЈАКЋИХ ВОДА

ОТРАНА Е: 97.

лицу) да од толиког броја опита, само је три пута било реакције. Ову овако ретку појаву није могуће објаснити потпуно, Изгледа, да пли азотасте киселине има у води стално, само у минималним количинама, које се немогу опазити, по некад пак има је осетно; или, да на устојалу воду дејствује гвожђе цеви или неки случајни микро-организми, те јој редукују азотну киселину. Могуће да је азотаста киселина и процес недовршене оксидације амонијака. Четврто, што је најгоре, то је да азотасте киселине има у води, због мешања подземне воде са горњом загађеном водом.

Највероватније је да је азотаста киселина постала на други начин. Да је ово, утврђује још п тај акт, што је авотаста кис. 4. Марта 1894. г. у води физичког кабинета лала одмах реакцију, док тог истог дана вода, са Теразиске чесме п са чесме у Суминој улици није дала никакве реакције ни после 20 минута. Кад се узме, да је чесма у физичком кабинету била скоро направљена, п вода у цевима, услед слабог трошења, била, устојана) -— онда излази горње тврђење за највероватније. Интересно је, да на води, која је стајала овлаш затворена месец дана. тако да су се развијале видљиве колоније организама, није могло доказати ни амонијак ни азотаста киселина. -

Ако ли азотаста киселина долази због мешања подземне воде са спољном загађеном водом, онда је вода новог водовода веома, сумњива, па чак и опасна.

Ваздух и слободна угљена киселина. Као што је речено горе, приликом пуштања воде кроз махине (кроз коне), да би се води гвожђе оксидисало, вода губи растворене угљене киселине, те је с тога има онако мало 80. Јула 1898. г. имала је 0,0150 гр. у 1 литру. Ово чини да вода губи прилично од своје свежине. Поред угљене вис. у води се находи и растворен ваздух. Кисеоника пмала је 25. Јула 1898. год. 0,008 а 80. Јулс 0,0088.

Кад се узме у обзир све што је до сада о води новог водовода речено, излази; да вода није за сада шкодљива (с бактеоролошког гледишта ово се неможе рећи, јер у овој лабораторији није вршена бактеоролошка анализа). али има доста и то не поправљивих мана. Узев за норму воду која је Фармацајтским конгресом ва пијаћу воду усвојена '); вода нашег новог водовода прави доста и то знатних оступања,

||. Вода из старог водовода. ДЕЛИНСКА ЧЕСМА.

Боја. Вода Делинске чесме бистра је, изузев ванредне прилике, кад је после плахих киша веома мутна.

Мирис и укус. Вода нема никаквог ни мириса ни куса, и овде у горњем случају, кад је мутна, чини се изузетак, вода има укус на пловачу.

Температура. (Види таблицу). Температура воде старог водовода је испод сваке критике, јер од 3% вими дотера лети п преки 220. Као што се види, на воду старог водовода има ваздушна температура знатног утицаја, ово долази; једно, што су цеви плитко постављане, а друго, и отуда што вода на Делијској чесми најпре долази у резервоар, те је и с тога више изложена атмосферској топлоти. На теразиској чесми стари водовод, где нема. резервоара, нису толика оступања.

Као што је напред речено: вода старог водовода много је лакше од воде новог водовода. Калцијум, магнезијум карбоната, алкалија и т, д. има знатно мање.

28"