Srpski tehnički list

БРОЈ 2 0 ЗИДАЊУ ЦЕМЕНТОМ ПРИ НИСКОЈ ТЕМПЕРАТУРИ ОТРАНА 88

Инжењерско оделење министарства грађевина предложиће — према величини објекта два или више инжењера из одсека за путовеи мостове за чланове ове комисије. Надзорни инжењер као равноправни члан осталима придружујући се комисији дужан је, да поднесе грађевинске планове и ове остало, потребно за брзо вршење прегледа и испитивања ; он ће се побринути и за инструменте и апарате потребне за преглед и испитивање. Комисија ће у појединостима прегледати и испитати мост и увериће се, је ли мост добро и по одобреном пројекту извршен.

Испитивање оптерећењем извршиће се на основу одредаба изложених у «нормалним условима и т. д.“

Чл. 10. Протокол о испитивању,

О резултатима прегледа и испитивања комисија ће саставити један протокол, коме ће приложити у чл. 9. под 1, 2 и 3 поменуте прилоге.

Комисија ће у протоколу изјавити још, да ли се мост може предати јавном саобраћају без икаквог ограничења или дозвољава употребу моста под извесним условима или најзад забрањује сваку употребу моста до дефинитивног решења министра грађевина.

Чл. 11. Мосна књига и повремена испитивања,

а) На основу комисијских протокола и грађевинских планова саставиће се мосна књига, која ће служити повременим испитивањима као

основица Повремена испитивања вршиће инжењери у чијем се делокругу мост налази.

в) Повремена испитивања вршиће се сваке шесте године. Сва опажања бележиће се у мосну књигу. За мерење перманентног и еластичког деформисања утврдиће се стални знаци у средини мосних отвора и на крајевима; према потреби утврдиће се и сталне тачке ван моста.

в) Резултати испитивања достављају се министарству грађевина одмах по испитивању или најдаље на крају године, у којој су поврмена испитивања вршена.

Чл. 19. Постојећи гвоздени мостови,

До сада извршони гвоздени мостови испитаће се најтачније у односу на њихову моћ ношења; саставиће се мосне књиге и почети повремена испитивања чим се претходни послови доврше.

Ако који од до сад извршених мостова гвоздених не би одговарао овим правилима, то ће одсек за путове и мостове предложити у најкраћем року: или потребна појачања, или ограничење саобраћаја или нову конструкцију.

Чл. 13. Наређење,

Ова правила ступају у живот даном, кад се саопште дотичним грађевинским службеницима. Начелник инжењерског оделења постараће се, да сви инжењери и подинжењери у министарству грађевина и по окрузима као и све градске општине добију на потпис по један штампани примерак ових правила.

У јој аеро

0 ЗИДАЊУ ДЕМЕНТОМ ПРИ НИСКОЈ ТЕМПЕРАТУРИ.

М. МИЛАШИНОВИЋА

(НАСТАВАК)

Са малтером од обичног креча нису чињени опити односно његове чврстоће.

На мразу није се показао издржљив, и сва тела подвргнута опитима распала су се при крављењу.

За прављење малтера и бетона употребљен је непран песак п шљунак из језера.

Ломљен камен био је пешчар који слабо воду упија: а цигља, обична циришка, доста пробојна за воду узидана је неквашена.

При прављењу малтера загревана је вода на 209, а количина њена била је променљива према природи спојног средства и каквоћи малтера.

У случају бетона узето ја толико воде, да је он при набијању мого да се дотера у пластичан облик. а да при том испусти извесну количину воде. Малтер од цемента и хидраул. креча, употребљен при зиду од ломљеног камена и цигље, беше доста густ но за употребу са мистријом још погодан. да цигљу је узет нешто жиђи малтер но за ломљени камен,

Састав малтера п бетона био је овај:

Малтер од обичног креча: 2 дела по волумену гашена креча на 8 дела песка: количина воде није опредељена .