Srpski tehnički list

БРОЈ 8

УПУТ ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ ЗГРАДА

СТРАНА 58

непоузданог земљишта, вештачко Фундираних зграда и т. Д. такође наместити стеге и у побочним зидовима.

к) У интересу правилног извођења зграде, треба све предвиђене стеге тачно уцртати у погодбене цртеже пли нарочите планове пре почетка дотичних послова.

л.) Ове зидане стубове четвртастог и кружног пресека, који би се имали извести од цигле или ломљеног камена а чији би пресек изгледао недовољан да издржи намењени терет, треба испитати у погледу напрезања најнеповољнијег оптерећења.

По свршеном рачуну треба у случају потребе или пресек стуба повећати, или тврђи материјал и већу чврстину малтера за њихово извођење предвидети.

· љ.) Пошто се жели да се кровна површина по могућству што мање димњацима пробија, то треба димњачне и вентилационе цеви ако је могуће свести у што

А

КУ У МУ У

А с

авог 225 и ПЦ

= Ш ЕР _

а --_____ у

ИУ А _ А | ЗА А У 1)

а О А

1] | "____| И ПИ 0)

__| | А 1) ПА Ц ИЦ И те –— 14 ______ 5 И А У КУТУ АЦА У КЕ МУ УУ

УПОРЕДИ сл,3 ПЦ Па

ПАОЧЊАК па А

27

а 2 » “= Па ЕН МЕРИЛО 1:20 Ол,1.

мање димњака (Зећогисфетказјеп) вучењем још у самом зиду, или спајањем луковима на тавану.

(Осим тога код слободних зграда, чији су кровови изгледу изложени, треба димњаке, ако је могуће без штетних последица за конструкцију, симетрички поређати по кровној површини.

Ако се спајање врши вучењем (Јлећеп) онда димњачној цеви не сме се дати мањи нагиб од 609 према хоризонту. На прелазним местима из једног правца цеви у други, треба прелаз заокруглити и на њему наместити вратаоца за чишћење.

Димњачна цев у обимном зиду треба да има на спољној страни јачину најмање од 1 цигле а осем тога ла је снабдевена и ваздушним каналом.

м.) Облогу (Метфепаипо) треба увек једновремено са зидом у вези изводити.

Цигља за облогу треба у првом реду да је постојана на времену. Од мање је пак вредности то, да ли су ивице оштре, површине спољне равне као и потпуна једнакост боје.

Ако је могуће треба облогу изводити читавим циглама а у исто време спојнице пуно извући.

Вертикалне и хоризонталне спојнице код облоге не треба да су мање од 10 мм. За извлачење спојница не треба употребљавати цемент него обичан малтер коме се ако је потребно додаје брашно од цигле.

И ЈИ

н.) При извођењу

прозорских парапета, треба обратити пажњу на њихово одводњавање. Тако исто, ако треба прозорски праг лимом покрити, нужно је доњи прозорски оквир толико над задњом ивицом лима подићи, — а да прозорска даска при том не добије већу висину над патосом до 80 см, — да се овај може за оквир сигурно утврдити, како би се отклонило удивање воде преко оквира при јаком ветру. (Види сл. 6.). Ако су прозорски пратови начињени од

27717 22,

# А = 777 1 ОД А

а А

= | = 100 5 0 | з а _____-___.

тесаника, морају се писти преко каменог прозорског жљеба толико унутра увући, да проворски оквир на њима лежи (види сл. .) као и тачку е. каменарских радова.

њ. У степеништима могу само такови банци доћи, који су скривени испод одморишта и кракова. Исто тако треба избегавати у степеништу и све испаде (пиластре итд.) који би на сметњи били.

о.) За отворе врата у зидовима од у, цигле, треба увек употребити рагастове од дебљих дасака, а у зидовима од 1! цигле п јаче, треба по правилу употребити рагастове од гредица.