Srpski tehnički list

Број 8 и 4.

Манојловић Н.—– Ја знам, да је г. министар спремио предлог за нов закон о уређењу Министарства Грађевина; но ми тражимо, да се измени само један члан старога закона.

Наша је дужност, да порадимо на унапређењу

РАД УДРУЖЕЊА. — ИЗ НАУКЕ И ПРАКСЕ

СТРАНА 47.

наше струке и да покажемо да смо живи. То бар ништа не кошта. ;

Председник. — Гледаћемо да сазовемо ускоро другу седницу. Седница је ова закључена.

Седница је трајала до 8 часова у вече.

————— одвезао

ИЗ НАУКЕ И ЦРАКСЕ

а —

НАЈНОВИЈИ ПРУСКИ ПРОПИСИ ЗА ПРОРАЧУНАВАЊЕ ГВОЗДЕНИХ МОСТОВА

=

ДА СЛИКАМА НА листу ПТ.

У бр. 46. часописа уСепга ја дЧег Ваџуегма ипо “од 20. новембра пр. год. по новоме календару, објављени су најновији прописи прускога, министарства јавних грађевина, по којима се имају у будуће вршити статичка прорачунавања, како свију нових, железничких, гвоздених мостова, тако исто и. оних друмских гвоздених мостова, које буду градиле железничке управе. За друмске гвоздене мостове, важе ови прописи у толико, у колико не буду потребна извесна, одступања од њих услед друкчијих оптерећења, која би била утврђивана за нарочите случајеве. Па како се овим прописима можемо и ми користити, решили смо се да их саопштимо поштованим читатељима „Српскога Техничкога, Листа“, што овим и чинимо.

1. 0 оптерећењу.

Оптерећење које има да послужи као основа, за статичко прорачунавање, састављено је од сопствене тежине моста и олучајног или покретног терета, чија величина зависи од тежине саобраћајних терета. Осим тога, мора се узети у рачун и дејство ветра, а ако конструкција и њен положај захтевају, онд» и дејства: центриФугалне силе, кочница и топлоте.

А. Саобраћајни терети.

Као саобраћајан терет треба узети један теретан воз састављен из две локомотиве, које заузимају најнезгоднији положај, и потребног (иначе неограниченог) броја теретних кола, која, су само са једне стране, једна за другим поређана. Колика треба да су одстојања појединих осовина, а колика осовинска оптерећења, код локомотива, тендера и теретних кола, из којих ваља овакав воз склопити, показује шема представљена у сл. !.

При прорачунавању најмањих мостова (про-

пуста — код којих је распон [.<- 3,3 та.), као и попречних, секундарних, подужних носилаца,

локомотива

-~сд— = = = = = = = = 16,82 т 4 аб >--е 92 ре-ета--1 Вб--1бр-- 848 | »--<1 65» 16 >--<114>—

ЈА НА

па МЕ 18: 136 13: 9: 12: «121

тендер ПН ен ај. == >

теретна кола

– бб0от — — > -< 18 >= 50 >= 18 >

5

Са. 1.

на којима леже железнички прагови, треба овим тога узети у рачун како једну засебну осовину, која је оптерећена са 16. тако исто и две осовине, од којих је свака оптерећена са 141. а размакнуте су једна од друге за | т., ако оваква оптерећења изазивају већа напрезања, но локомотива, која је у сл. !. представљена.

За прорачунавање мостова са простим носиоцима, који својим крајевима слободно леже на ослонцима, могу се највећи моменти савијања и највеће трансверсалне силе одредити непосредно, помоћу бројних вредности које су изнађене за напред изложено покретно оптерећење и које су сложене у таблицама; 1, Пи Ш. (на стр. 48).

а. Одређивање момената савијања.

За израчунавање највећег момента савијања М „ах У 1 и за један колосек, који изазива пре-

лазни терет код моста чији је распон раван Г, служе бројеви изложени у таблици !.

да распоне, чије вредности леже између вредности распона, које се находе у таблици, треба, интерполисати у правој линији, и при томе треба употребити у таблици изложене вредно-

ДМ а ДЕБ

оти