Srpski tehnički list

о ЧИ РИИУ

штине.

БРОЈ 8 п 4. ГЛАСНИЦИ

СТРАНА 61.

радницима или чиновницима, који поглавито од њихове | дневнице или плате живе; било на послетку да такву вућу подиже појединац за сопствено становање.

Чл, 2. Ти одбори могу добијати новчану потпору од државе, округа и општине, као пи поклоне и заве- | штања, према условима члана 910 грађанског закона, за јавне добротворне установе. Одбори не могу имати никакву другу непокретност, до једино такву, која је потребна за скупљање одбора. Они могу предузимати испитивања и расписивати утакмице за архитекте, раздавати награде за ред и чистоћу, новчане награде одо- | бравати и у опште применити онаква средства, која су у стању подстицати подизање и поправљање јевтиних | станова.

По престанку таквих одбора, може се имање њи- | хово, према мњењу главног савета (види чл. [4], уступити удружењима за подизање јевтиних станова, осигуравајућим друштвима и добротворним управама. |

Чл. 3. Трошкови за стан управе и за администра- | цију; плата деловођу одбора; као и дневнице, које би припадале члановима одбора ван места седишта одборског, могу, по одлуци окружног одбора пасти на терет дотичног округа.

Чл. 4. Ти одбори постављаће се указом председника републике, а по саслушању окружног одбора и главног савета за јевтине станове. У истом указу одредиће се круг рада одборског и утврдиће се број чланова, који неће бити мањи од 9 нити већи од 12. Једну трећину бира окружни одбор и то из средине својих чланова, из председника општина, из чланова, трговачких или занатлијских одбора, дотичног округа. | Друге две трећине бирају начелници дотичних округа и то једну трећину из лица искусних у хигијенским, грађевинским и привредним питањима, а другу трећину из лица који су чланови удружења за грађење јевтиних станова, осигуравајућих друштава, штедионица и из занатлиских синдиката, који су законом образовани.

Тако изабрани одбори израдиће за себе правилник, који треба да одобри окружни начелник. Бирају себи председника и деловођа. Деловођ се може узети и ван одбора.

Чл, 5. Повластицама овога закона, могу се користити само засебне куће (талвопв татујачеев), које подижу или откупе лица именована у чл. |, и то у толико, у колико, законом утврђена чиста вредност дохотка, не прелази више од десетине:

У општинама испод 1000 станов. 90 дин. 5 5 од 100!до 5000 5. ОИ И р > 50047 90000 у 1 “ > » 90.001 „ 200 000 у И

за околину Париза на периметру од 40 Кт. 220, у општинама преко 200000 становника . . 300 , ум Паризу Пе а У

даље, могу се користити куће које се под кирију издају, ако чиста вредност дохотка појединих станова не пређе горе назначену вредност за дотичну врсту оп-

Чл. 6., Добротворни заводи, уточишта и болнице, могу, по допуштењу окружног начелника, један део свога, капитала, али свакојако не више од петине, употребити за подизање јевтиних станова у домашају њихове управе, или да на хипотеку даду грађевинским или кредитним удружењима за подизање јевтиних станова.

Депозитне касе се овлашћују, да до петине, своје резерве, добивене употребом новаца у својим штедионицама, могу уложити у продаји изложеним облигацијама

горе именованих удружења, грађевинских или кредитних. (Нов закон о штедионицама овлашћује их, да сву чисту добит своју и петину њиховог капитала, могу употребити на куповину или грађење јевтиних станова, на, давање хипотекарних за исте или на давање зајмова за грађевинска удружења те врсте).

Чл. 7., Каса за осигуравање живота, установљена према закону од 11. јула 1868. године, овлашћује се, да са купцима, или онима који подижу јевтине станове, а који су вољни да цену њиховог стана исплате у годишњим отплатама, закључе осигуравање живота за онолико време, колико је потребно за отплату стана, па ма смрт дотичног наступила и пре истека тога времена. ,

Највећа вредност тога капитала, који се осигурава не може прећи суму која се добија капиталисањем чисте вредности дохотка означеног у чл. 5. а са интересном стопом од Ат. Сваки, којп такво осигурање затражи, дужан је одговорити на постављена му питања и подврћи се лекарском прегледу. Ономе, који се одбије од тражења, неће се одлука мотивисати. Осигурање важи од дана потписа полице, према условима у полици назначеним. Трајање осигурања одредиће се тако, да се после навршене 65. године, неће премија издавати.

Чл, 8. Ако кућа подигнута по одредбама овога закона, прелази у наслеђе и ако је у тој кући, у тренутку смрти купца или онога који је кућу сазидао, он становао, са његовом или којим од његове деце, то наступају ове промене у грађанском закону:

|. Ако онај који умре, остави потомке, то се може

на тражбу оног супружника, који је у животу, или, на тражбу једног детета, обуставити подела имања за пет година. Ако има малолетника, то се рачунају тих пет година од дана пунолетства најстаријег малолетника, а највише за 10 година од дана смрти.

Ако онај који умре нема потомака, то се може и тада обуставити подела на до година, по тражби оног супружника који је остао у животу, ако је он бар за половину сопственик и ако је у времену смрти у истој кући. Решење о обустави поделе изриче судија за неспорна дела, а по саслушању породичног савета,

Ф. Сваки наследник и супружник, који је у животу ако има права на сопственост. може кућу узети по процени. Ако би више њих, који на то права имају, то исто тражили, то ће првенство имати онај, кога је покојник као таквог именовао; за тим долази супружник, ако он бар са половином има удела у сопствености. Ако су права подједнака, то решава већина заинтересованих, а ако се не може добити већина, то решава коцка и то у оба случаја под управом одбора за јевтине станове.

Чл. 9., (у изводу) куће, које се у овом закону помињу, ослобођавају се порезе на имање, врата и про зоре, и то, највише за 5 година.

Чл. 10., (у њему су изложене Формалности о продаји и позајмици).

Чл, 11. (у изводу) сва радња, за склапање и престанак удружења грађевинских или кредитних, ослобађа. се сваке таксе.

Чл. 12., (говори о издавању акција).

Чл. 13., (говори о ослобађању од остале порезе).

Чл, 14., У министарству привреде установљава се главни савет за јевтине станове, коме ће се подносити сва службена радња, која ће се на основу овог закона вршити, и коме ће се подносити сва питања, која се односе на јевтине станове.