Srpski tehnički list

БРОЈ 8 И 4.

онда се види колико је основано нестрпљење и радост тамошњега народа којом иде на сусрет овоме новом саобраћајном средству, јер данас су тамо прилике такве, да у извесно доба године није могуће ни 3 врсте прећи на час. Кад се то има на уму, онда је брзина од 95 врста на час, одиста брзина „брзога воза“.

Лесе. 4. Уег. Чешвећ. Ејзепр. Уегу. 2 16. 1896.

КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Масоја Темавз Џифетецеоћцлсец Мет Мећгрћавецфебте ишла Шрег М/есћаејатбте ћоћег брапћиле пплд Етеачећа. Прибрао Тћ. С. Магбп. Овлашћено немачко издање од Н. Мазег-а. 507 страна са Теслиним ликом и 313 слика у тексту. НаЏе 1895. МУ. Кпарр. (Цена 15 Мк. У овом су делу сви радови одличнога, електротехничара Тесле до !893. године. Прво се описују све конструкције такозваних вишефазних мотора, са Теслиним испитивањима. (107 страна) која уз то иду и која су у томе погледу нове путе отворила, изложеним оним редом како су се појављивала. Највећи је део књиге посвећен „»Опитима са наизменичним струјама од великога броја мењања и јакога напрезања“, који су опити услед многих предавања Теслиних по северној Америци и Инглеској скренула пажњу и ширих кругова. Испитивања су Теслина на овоме пољу, које је он први отворио, изложена у појединостима (312 страна). Она су изазвала

ГЛАСНИЦИ. — ИСПРАВКА

ОТРАНА 65.

читав преврат на пољу електричнога осветљења, ма да практичких ресултата још нема, а нарочито су дали нове податке о вези која постоји између електричких и светлосних појава. С тога је овај део од великога интереса како за техничара који будним оком прати развитак своје струке, тако и за физичара.

На завршетку су побројани многи ситнији радови Теслини, опис његове изложбе у Чикагу и апарата којим се производе брза механичка или електричка треперења (90 страна).

Већи део целога дела је Матит. обрадио прегледно и тако, да селако разумети може. А нарочито је интересно верно излагање различних предавања и иначе публикација самога Тесле, у којем нарочито привлаче пажњу широки погледи и веома занимљив језик овога одличног ума.

Неке слике нису најбоље испале. Иначе је дело лепо израђено. Преводом можемо бити задовољни.

Тезећт. 4. Атећ, п, Јпо. Уекејпз ти Наппотуег. Не 1 и 2 1896.

знак

ИСПРАВКА.

На листу 1. прошле свеске испод прве графичке таблице, у другом реду треба да стоји: ( у литрима, за један секунд.

== ожив =-= а реијо- ==

а зтинва 643 о Рај: --