Srpski tehnički list

ОТРАНА 146 из НлуУКЕ

При мерењима, која мислим ове и идуће године предузимати, обратићу већу пажњу на прикупљање. података за односе изложене у таблици У, јер утврђењем тих односа, моћи ће

и ПРАКОЕ Број 9 и 10 се знатно олакшати рад око одређења количине воде.

1. марта !896. године

у Београду. Н. И. Ст.

КАНАЛИСАЊЕ ВАРОШИ ТЕМИШВАРА

од Душана Нинковића, инжЕњЕРА

Фебруара пр. год. магистрат вароши Темишвара расписао је међународни стечај, за израду пројеката за каналисање вароши, са роком до |. новембра исте године.

Од стране магистрата утврђен је за израду пројекта овакав програм:

а. Општа опредељења.

|. Каналисање има за циљ, да из варошког рејона одводи људске и животињске фекалије, помије како кућне, таком фабричке (плац еАрлућавег), као и метеорску воду из појединих кућа и целе вароши. То одвођење да буде, колико је год могуће, заједничко.

9. Сваком пројектанту стоји на вољи, да изабере систем каналисања, али се напомиње да ће се само онај систем усвојити, који се да практички извршити и који хигијенским и техничким захтевима, као и локалним околностима, потпуно одговара.

в. Нарочита опредељења.

Сваки пројектант дужан је да свој пројект састави и инструира тако, да исти у сваком погледу буде лако разумљив. Тога ради треба, сваком пројекту придати:

|. Опшпиран технички опис система каналисања, са разлозима, који су руководили при избору дотичног система.

9. Један прегледни ситуациони план у размери 1:5760, у који треба да је уцртана мрежа. свих канала; даље, ситуациони планови у размери 1:92880, у које ће се уцртати мрежа канала засебно за сваки део вароши.

3. Уздужне и попречне профиле од појединих канала и цеви, у оноликом броју, колико ће довољно бити за тачну оцену пројекта. Размера, за дужине је !: 1000, а за висине !: 200.

4. Назначење и рачунање дименсија канала и цеви, које се имају употребити.

5. Опредељење положаја и броја уличних упада за воду, оџака за силажење и вентилацију, справа за испирање, испуота, евентуално басена за скупљање воде и за бистрење. Од сваког таквог објекта треба дати један детаљан конструктивни цртеж у размери 1:10 -евентуално 1:50.

6. Тачан цртеж и опис машинских инста_лација. 7. Детаљан предрачун за потпуно каналисање, али одвојено за сваки део вароши.

8. Детаљан прорачун годишњих трошкова око експлоатисања и одржавања.

д, Један општи пројект за каналисање кућа.

10. Избор материјала за израду целокупне каналске мреже, као и појединих објеката, оставља се пројектанту, али је потребно придати опширан опис о каквоћи истог.

с. Податци и помоћна средства за израду пројекта.

Сваком пројектанту ставља се на расположење :

1. Десет листова катастралних планова у размери 1: 2880, из којих се види цела област вароши Темишвара са постојећим и изиданим деловима, који се имају каналисати.

· Коте, које су на сваких 20 метара у поједине листове унете, означавају висину осе уличне. Коте у кориту текуће воде, означавају дно корита. Ове коте односе се на ниво Јадранског мора, а изражене су у метрима.

9, Један прегледни ситуациони план Темишвара у размери 1:5760 и један други у размери !:18000. У том плану црвено-шрафиране површине означавају обитаване и изидане кућне плацеве према садашњем стању.

Пошто магистрат намерава, да у првом реду изврши каналисање како у већ постојећој унутарњој вароши, тако и у проширењу исте, то изјављује, да ће само онај пројект стављеном

задатку одговорити, који повољно реши проблем |

Ра а 5 авина тииљац те =. АЕ

=

РРА